論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

響agent到簡左個印印,樣好似好醒目,又有相關經驗,但係只係響阿拉伯做過,會唔會好唔掂?agent話無問題,佢地學廣東話好快上手,唔係唔?好驚自己捉蟲.... :-(

別墅

我朋友試過請呢種工作經驗的工人,超唔掂!

最後 agent 解釋比佢知係阿拉伯嗰邊啲屋勁大,工人係唔會同主人溝通,會每個工人負責一個 area ,所以佢地通常只識做某一樣家務,唔得全面.

原文章由 winniecws 於 10/8/07 11:50 發表
響agent到簡左個印印,樣好似好醒目,又有相關經驗,但係只係響阿拉伯做過,會唔會好唔掂?agent話無問題,佢地學廣東話好快上手,唔係唔?好驚自己捉蟲.... :-( ...

洋房

My ex-maid used to work in middle East before, as far as I know she should be in HK, can you tell me the name of your maid (hope it is not the same person). If same person, I can tell you more. Please pm me.

原文章由 winniecws 於 07-10-8 11:50 AM 發表
響agent到簡左個印印,樣好似好醒目,又有相關經驗,但係只係響阿拉伯做過,會唔會好唔掂?agent話無問題,佢地學廣東話好快上手,唔係唔?好驚自己捉蟲.... :-( ...

子爵府

應該唔會。因為我睇緊個個E+響印尼,未黎過香港。
聽你語氣,係唔係之前都請左個勁唔掂既印印,而佢之前又係阿拉伯做過呀?Pls share. Thanks.

原文章由 Ziramas 於 07-10-8 14:46 發表
My ex-maid used to work in middle East before, as far as I know she should be in HK, can you tell me the name of your maid (hope it is not the same person). If same person, I can tell you more. Plea ...

大宅

My maid from Sadi too.

I read some discussions before. Two types of bosses

- very rich, same what you said, a lot of maid

- not so rich, hire a maid for whole house, my maid said she took care 7 kids, espically one NB, only one maid.

My maid is OK.

原文章由 winniecws 於 07-10-8 18:02 發表
應該唔會。因為我睇緊個個E+響印尼,未黎過香港。
聽你語氣,係唔係之前都請左個勁唔掂既印印,而佢之前又係阿拉伯做過呀?Pls share. Thanks.

子爵府

我想問初初你點同佢溝通呀?
佢唔識英文喎?
呢個係我最大既考慮。

原文章由 mummyWai 於 07-10-8 18:08 發表
My maid from Sadi too.

I read some discussions before. Two types of bosses

- very rich, same what you said, a lot of maid

- not so rich, hire a maid for whole house, my maid said she took care 7 ki ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi,

我宜家嗰个之前咪係亞拉拍做過四年,再返印尼結婚生仔後在我家工作六年至今,佢宜家enjoy緊佢嘅holiday!我請佢時只係睇吓有冇眼緣,我俾我c6選,我c6選了第2个,不過最終我都決定選佢(另一个信基督教不過就未婚)!其實佢好似得小学畢業咋(我係咪好大胆),不過我覺得佢嗰樣幾nice and 佢當時个小朋友兩歲,我諗佢会想揾多d$寄返印尼所以就請佢law! 係開始時,我成家同佢都溝通唔到(英文唔掂),唯有頂硬上用手話及真人試範及打給agent做譒譯law!!
講个小故事你知呀!係大約佢做咗三四個月到嘅一日凑放学途中,(我个仔很頑皮的)係一條幾斜嘅斜路上,我个仔係度跑跑吓就扒街,跌得很傷,我个印印就抱我个仔返屋企療傷及一齊喊,不過就冇話俾我知!好彩我嗰日就收早,返到屋企見到佢哋一開始就好嬲,真想殺人滅口,不過見到個仔喊到瞓咗,我就叫自己冷靜D,因為我个印印係未洗傷口下就用綿花封住傷口,你知啦d血乾咗会"痴"埋一起,我就教佢用煲過嘅凍水洗傷口後,再塗點药水再"痴"膠布!佢一路睇住我處理,一路係度喊同say sorry,我話你唔好再喊,你咁做会嚇親bb架,我同佢講我今次就唔怪你,不過我唔希望再發生任何意外!有乜事都要打俾我或先生,我亦即場打俾agent再譒譯!touchwood咁耐都無再發生事!!

yuk hei mun

原文章由 winniecws 於 07-10-8 19:26 發表
佢唔識英文喎?
呢個係我最大既考慮。

大宅

hi,

唔知係咪我嗰个学歷較低,以前有咩佢都会抄低,瞓覺前再睇一次,重勤力過我讀書嗰時!!

yuk hei mun

大宅

通常一D以為自己好醒的,又或者佢跟本唔想用你的一套, 都唔
LIKE抄低,叫佢抄仲會黑面. 佢又唔知自己其實STUPID &無記性.

原文章由 tinetinew 於 07-10-9 00:21 發表
hi,

唔知係咪我嗰个学歷較低,以前有咩佢都会抄低,瞓覺前再睇一次,重勤力過我讀書嗰時!!

yuk hei mun

子爵府

Yuk Hei Ma,

你真係好好彩,請左個好有心既工人。
佢初初到香港時幾歲?我E+睇帶個個係21歲,已結婚同有個一歲小朋友。禁你個工人要學幾耐先真係可以講到廣東話呀?

原文章由 tinetinew 於 07-10-8 23:42 發表
hi,

我宜家嗰个之前咪係亞拉拍做過四年,再返印尼結婚生仔後在我家工作六年至今,佢宜家enjoy緊佢嘅holiday!我請佢時只係睇吓有冇眼緣,我俾我c6選,我c6選了第2个,不過最終我都決定選佢(另一个信基督教不過就未婚)!其 ...

大宅

Her basic English is OK, need over 2 months to train her Chinese. You need repeat and sometime ask her to explain what you said. I will have dinner with her together and she will telll me what's happen to BB during daytime.

My maid always say yes even she did not really understand. Then you will find she does something wrong. Then I told her she needs to ask me. Don't be Mad at first if she does something wrong on umimportant thing. I found most of them because mis-understanding.

I chose Yan Yan because I think they are more willing to take care NB.

Ban Ban is too smart.

原文章由 winniecws 於 07-10-8 19:26 發表
佢唔識英文喎?
呢個係我最大既考慮。

大宅

原文章由 siubbsw 於 07-10-9 01:31 發表
通常一D以為自己好醒的,又或者佢跟本唔想用你的一套, 都唔
LIKE抄低,叫佢抄仲會黑面. 佢又唔知自己其實STUPID &無記性.

完全同意,我個印可能喺佢鄉下算聰明人,但亦係冇記性& stupid,有次忍唔住叫佢抄低,佢行入房一陣就出返嚟,我問佢抄好未,佢重答得叻得叻,於是我叫佢攞比我睇,佢面青青入去一陣,諗住求其揾張有印尼文嚟點我,得一行字,但我教佢成段咁長,我叫佢讀一次我聽睇吓有冇抄錯,佢嚇到冇出聲 之後每次做錯較嚴重既事,我都要佢寫一次,講返一次,約10個月左右,情况有所改善叻

別墅

我識得有兩個家庭用過,這兩個工人分別都是在照顧一家三口.

第一個家庭個工人都幾好,好錫同對個小朋友好細心,做野都OK.個僱主都想和個工人再續第三個約.

第二個家庭個工人一樣做野都OK,個僱主之前都請過好幾個工人,最後都話這個工人是咁多個他請的工人之中最好,自動波,煮野好食.但最後做了約兩個月就話要resign,因為這個工人話自己唔習慣在香港工作,因全部的工作都是一腳踼,好辛苦和嫌間屋又細住唔慣(約1100呎).

所以都好睇自己的彩數.

原文章由 winniecws 於 07-10-8 11:50 發表

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個印印都响阿拉伯做過3年,要服侍十几人,間屋好大,得佢1個工人,佢做野大至ok,不過有時求其啲.

洋房

My maid worked in Saudi Arabian. she has arrived fro 2 weeks. So far so good. She wakes up much earlier than I requested. It's around 6 o' clock. She jots down the points on the notebook and reviews it every night. However, her Chinese is no good. My husband cannot communicate with her.

I think that you should have telephone conference with the maid and ask more about her work in Middle East. For my maid, her employer in Middle East is not rich. She is the only maid. Therefore, she is able to do all of the housework.

大宅

好媽媽勳章

我個印印到左2星期, 以前在singapore做個2年, 跟住在阿拉伯做左3年. So far做野都好自動波, 煮食都OK, 用廣東話都溝通到. 當然佢唔係太識講.
我6月在Agent揀佢, 9月到港, 期間佢係印尼上課都有學廣東話. 佢在Singapore時是用國語的.
我個b就出世啦, 希望佢幫到手.

民房

Sorry, 打擾你們對話,我有請過印印係Saudi做過的
experience, 我覺得做野OK 及清潔,但千萬不能請
太young. 我覺得 Saudi Arabian 做過的印印 is
better than working in Singapore. Because
both I employed before.

大宅

hi,

我請佢時佢大約廿六歲左右,大我兩年!我同c6份工時間好長,所以好少時間在家,我同佢大約半年倒先算溝通倒!佢煮嘢好ok架,christmas重幫我燒火雞tim,有時一大班fd上我屋企食反,都係佢一个人搞掂!!其實佢都有D缺點架,不過我都接受到!!人要互相包容嘛!!宜家佢放假(第四張約),我都有Dmiss佢架!!

yuk hei mun

原文章由 winniecws 於 07-10-9 12:18 發表
Yuk Hei Ma,

你真係好好彩,請左個好有心既工人。
佢初初到香港時幾歲?我E+睇帶個個係21歲,已結婚同有個一歲小朋友。禁你個工人要學幾耐先真係可以講到廣東話呀?

...

子爵府

BBhooHoo, 點解唔好請太young?
21歲,結左婚,有個1歲B,算唔算太young?
但過樣幾smart, 又高大。
都唔知要唔要好。

原文章由 BBHooHoo 於 07-10-9 19:36 發表
Sorry, 打擾你們對話,我有請過印印係Saudi做過的
experience, 我覺得做野OK 及清潔,但千萬不能請
太young. 我覺得 Saudi Arabian 做過的印印 is
better than working in Singapore. Because
both I employed befor ...

大宅

hi,

撫心自問自己廿一歲時會唔會心野?? 香港實在太多誘惑,驚住嚟耐咗本性會變質,呢个先喺大問題!!

yuk hei mun

原文章由 winniecws 於 07-10-10 10:39 發表
BBhooHoo, 點解唔好請太young?
21歲,結左婚,有個1歲B,算唔算太young?
但過樣幾smart, 又高大。
都唔知要唔要好。

首頁

尾頁

跳至