論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

睡夢中聽到7點左右客廳有聲,心唸只是工人起身不以為意,8點左右起身已發現姐姐不見了,工人房亂到好似俾人打劫咁,似佢已攞走佢認為要嘅嘢,打佢手機冇人接,已報警但警察話未夠48小時唔會做嘢,通知agent, 但agent亦搵唔到佢,已通知入境處cut佢visa,請問仲有乜可以做?

珍珠宮

畀面勳章

甘都得

大宅

引用:睡夢中聽到7點左右客廳有聲,心唸只是工人

原帖由 Tratrali 於 14-04-28 發表
睡夢中聽到7點左右客廳有聲,心唸只是工人起身不以為意,8點左右起身已發現姐姐不見了,工人房亂到好似俾人 ...
用了幾耐?

洋房

回覆:tokuro 的帖子

係一個只用了10個月嘅孟加拉女傭...

洋房

回覆:Tratrali 的帖子

Btw... 佢臨之前嗰晩才剛出咗糧俾佢... 估唔到一收咗錢就咁...

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 Tratrali 的帖子

孟傭都係咁??
請問孟傭要還a 準嗎?
走佬?去孟加拉機票唔平!?

洋房

回覆:ha-ppyday 的帖子

應該還晒錢𠺢啦... 就係咁先煩... 唔知佢想點... 佢失咗蹤... 想正正式式同佢cut contract都唔得... 就算搵到佢都唔知佢肯唔肯當自己辭職... 佢咁樣都要我賠一個月糧的話真係超唔抵...

侯爵府

引用:應該還晒錢𠺢啦...+就係咁先煩...+

應該還晒錢𠺢啦... 就係咁先煩... 唔知佢想點... 佢失咗蹤... 想正正式式同佢cut contract都唔得... ...
鄺工可能有得諗、問勞工處丫

大宅

Tratrali 發表於 14-4-28 21:54
睡夢中聽到7點左右客廳有聲,心唸只是工人起身不以為意,8點左右起身已發現姐姐不見了,工人房亂到好似俾人 ...

1)報警唔受理,都要備案,同警察講,可以唔當失蹤人口處理,但要警察落簿,做時間証人。2)影低曬佢房嘅情況。
3)問管理員見唔見佢離開。

因為佢突然可以返嚟話已經同你請假,口同鼻拗,變咗晤可以當佢曠工。

一般Agent會㝽佢返你度,返你都唔好要啦!所以,一定要有合理證據佢自己走咗(曠工),否則,佢突然返嚟,佢唔走,就變咗要你炒佢!

大宅

happyelvis 發表於 14-4-28 23:38
1)報警唔受理,都要備案,同警察講,可以唔當失蹤人口處理,但要警察落簿,做時間証人。2)影低曬佢房嘅情 ...
-唔好企圖或意圖同Agent合作找回工人。Agent揾返佢都只會交返比你。-反而,你要不斷找她已經離開咗嘅証據,尤其時間証據。

重點係因為呢個工人揾咗返嚟你都唔會/唔好要,同時,你要証明係佢走,唔係你炒佢!

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:一早起身但發現工人姐姐已走佬,怎麼辦好?

但是你已經通知入境處cut佢visa,變相係你即時終止合約,小心被掉頭追你一個月代通知金

男爵府

打不到電話搵佢就sms短訊比佢問佢去佐邊,叫佢即刻回來,否則當曠工等等。

洋房

回覆:小草包 的帖子

佢失蹤當日打佢電話冇人聽,已即刻send sms俾佢warn咗佢如果再唔蒲頭就會當佢break contract, 通知入境處係同agent商糧過嘅... agent話SMS warn咗佢一日,如都唔覆就要通知入境處,因如唔通知的話,佢失蹤期間發生咩事我都要負責,同埋等佢搵唔到工喎,我已於俾入境處份文件寫咗我cut佢visa係因為佢失蹤,報案編號等... 除咗咁,真係唔知點做好啦...

大宅

Tratrali 發表於 14-4-29 07:12
佢失蹤當日打佢電話冇人聽,已即刻send sms俾佢warn咗佢如果再唔蒲頭就會當佢break contract, 通知入境處係 ...
你通知入境處係非常對嘅做法,只要你有詳細交代原因,而呢個通知,都係時間証據!
時間証據係証明:
1. 由嗰個時間開始,個工人與你無關
2. 由嗰個時間開始佢無喺你度工作,先可以作"曠工論"

男爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章

哎, 又一個不負責任的工人.........走咪走囉, 駛唔駛走得咁鬼樹

大宅

Tratrali 發表於 14-4-28 22:07
Btw... 佢臨之前嗰晩才剛出咗糧俾佢... 估唔到一收咗錢就咁...
咁都發生~ 真係好衰!

大宅

引用:Btw... 佢臨之前嗰晩才剛出咗糧俾佢... 估

我式過,係印印,叫warsiti, 大家小心,上年8月中走老。但知 孟工人好义烦,所以冇念過用

大宅

引用:Quote:原帖由 Tratrali 於 14-04-28 發表Bt

原帖由 stephen07leung 於 14-04-29 發表
我式過,係印印,叫warsiti, 大家小心,上年8月中走老。但知 孟工人好义烦,所以冇念過用

...
要去勞工處la, 洛案,take ref. no. fax d information 比入境處,纪住,一定要當佢resign, 未補一個月,agent 吾会help you 加。
入左入境處,下個工人可以批快D架,加上可black list 個賤工人

大宅

佢有無偷妳野丫?check清楚丫

大宅

好媽媽勳章

孟姐數目咁少。你agent 可以問下佢d孟姐,一定搵到。agent冇理由咁都唔幫下手掛。

首頁

尾頁

跳至