懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

擺滿月多數幾多圍
有沒有人要蝕得好多
多數擺滿月or雙滿月

大宅

擺幾多圍是睇你自己屋企多唔多人,通常滿月酒唔會同結婚酒圍數多,只會叫返雙方的屋企及親戚,再請d好相熟的朋友及同事!酒席數目要有好意頭,如三、八、九等,忌四及七數字,咁我個bb就未擺未知會唔會蝕錢,但是我問過d有擺過的朋友,她們話冇蝕錢!擺bb酒分滿月,雙滿月及百日宴,是近年興返雙滿月及百日宴,擺那一種都是睇bb及媽咪的狀態的!

http://www.lifeconceptshk.com/

別墅

擺滿月仲有什麼忌諱

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 calvinng2 於 07-9-24 23:35 發表
擺滿月多數幾多圍
有沒有人要蝕得好多
多數擺滿月or雙滿月

我叔仔上次擺成10圍, 朋友多, 老闆出手高 (封 1 萬利是), 冇蝕仲有賺, 我諗我最多2-3圍 for 親戚 + 好熟朋友only. 如生完仲係成隻企鵝咁大隻,我諗我會擺雙滿月 or 百日宴, 多d time 修身, 費時到時失禮街坊

大宅

如果BB冬天出世又擺成6圍, 會唔會驚太多人抱BB攪到BB容易病架?

其實雙滿月酒幾好wo, 媽咪精神D靚D, BB抵抗力又強D兼無咁易喊。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原文章由 renielo 於 07-9-25 15:47 發表
如果BB冬天出世又擺成6圍, 會唔會驚太多人抱BB攪到BB容易病架?

其實雙滿月酒幾好wo, 媽咪精神D靚D, BB抵抗力又強D兼無咁易喊。

agree! 如果我有得揀都希望同阿b擺雙滿月or百日酒, bb大個d多d表情仲cute啦!

大宅

是嫁,我個bb會擺百日宴,我年頭外公過了身,照計一年內唔可以做紅事,後來計過如果百日宴就剛剛過了一年同埋媽咪就話得果一個月人仔,要面對咁多人唔是咁好,你又要好似做show咁抱住他周圍走睇他得一個樣就是(訓覺個樣),哈哈!一陣多人得制嚇親他仲麻煩,講完一輪道理之後,我心想:一句講哂,等我同bb可以最佳狀態見人...

http://www.lifeconceptshk.com/

別墅

如果d人係識做既都唔會要求抱bb啦
除左親戚屋企人...
摸下面仔算啦

子爵府

2011至尊種植勳章

我係提早咗兩日擺滿月..
擺4圍..
無蝕錢..
不過果晚無必要都唔俾人抱bb..唔想佢夜晚扭計..
迷信就有忌諱..
唔迷信就無所謂..我擺滿月果陣係農曆七月..

珍珠宮

想問下如果擺百日酒擇正正月期間, 可否照擺?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

請問百日宴係咪即係過百日先擺?

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

我亞仔都係擺雙滿月,两個月,人仔都醒D,抱佢周圍比人睇都無扭計

別墅

其實係計新曆or農曆

珍珠宮

原文章由 方麗娟 於 07-9-25 18:29 發表

另外假如香港擺滿月, 返大陸擺雙滿月, 這樣可以嗎?

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 方麗娟 於 07-9-26 17:37 發表

另外假如香港擺滿月, 返大陸擺雙滿月, 這樣可以嗎?

其實都係睇屋企人....

我62要我大陸擺, 我唔會考慮, 因為太多細菌, 亦唔想帶bb周圍去 !

大宅

原文章由 brbaby2007 於 07-9-26 15:39 發表
請問百日宴係咪即係過百日先擺?

即是足100日

大宅

原文章由 方麗娟 於 07-9-25 18:29 發表

應該冇問題,正宗要忌諱只是農曆7月

別墅

仲有冇其他意見呀

別墅

咩係雙滿月 和 百日宴??

咩係雙滿月 和 百日宴??

原文章由 calvinng2 於 07-9-24 23:35 發表
擺滿月多數幾多圍
有沒有人要蝕得好多
多數擺滿月or雙滿月

別墅

滿月VS99

我們今日因為問99會請幾多人左右而搞到不快:cry: , 她一開聲就鬧我們痴線咖...駛唔駛咁早講定呀?我而家都七個幾月啦!真的太早咩!我又唔係真的要訂酒席,,只是好奇,,和想搞清楚大概人數啫!因為我打算去我媽咪朋友做的酒樓度擺,,都要知人數先可以問係咩情況嘛!其實我都係想知她除了很熟的親友外,,,還會請埋其他村友或工友啫!咁就會好大分別...我都係想預早睇酒席...如果多人就起碼十圍嘛!只是親友就會6圍左右...淨係我媽咪那邊親戚都最少三圍啦!
但即時我無出聲...回家咪係咁話我老公囉!點解唔解我們的用意...同埋我覺得個心好唔舒服好唔開心:-( ...因為之前也有說過唔擺滿月,,但之前老公的哥哥生兩個女她也有幫她們擺...而且我們都無打算係要99出錢!99極度唔重視和偏心...成日肯男孫,想大嫂生多個,而家是男孫又怕他的大仔妒忌!
跟住99後來又打電話來鬧...都唔知佢鬧咩...總之我見老公就和她大鬧了一場啦!我老公話就係唔知唔識先問下你意見和大家商量下!後來聽我老公講,,話要等派薑時,,邊個來吃就代表去滿月,,就會封人情...
乜有份食薑醋就一定要請咩? 唔係周圍識都派薑比人食咩?我以前隔離屋抱孫都有請我媽食薑啦!唔同又要請埋我阿媽咩,,唔比人淨係自己人食飯咩!
我以前的同事也叫我請她們食薑醋啦!唔通又要請埋她們要她們破費咩!總之就好嬲啦!
我老公話到時我們咩都唔搞唔理,,睇下邊個無面,,
但就會照和我媽咪那邊的朋友食飯...

[ 本文章最後由 yukiko906 於 07-9-28 04:01 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至