論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我婆婆上星期入左醫院...

係星期五晚九點幾,工人係醫院返到黎時,同我講:姑娘話婆婆可以出院喇...
咁大家都無為意,聽左就算啦...

星期六一早(九點都未到),就有姑娘打電話黎,就話:今日婆婆出得院,你地會幾時黎接佢走??(我個人唔係好like佢用個走字,好似係度趕人咁)
咁我都同佢講返我地既情況:今日成日屋企都無人,可能聽日或者今晚晚飯時候先有人接到...

個姑娘就話喇:我地suppose即日通知,個病人就要即日走喇啵,我地昨晚同你工人講左,已經比你今日走,仲想點?!
個時我就火都黎埋,就話:我地屋企今日無人係度,而家特登黎接佢,都無人可以睇住佢,成屋無人係2星期前已經約左,唔係岩岩先約... 而且而家屋企成屋都係野,我地自己行路都係打橫行,輪椅點入到呀,得老人家自己一個係屋企,係咪都無問題?!

我個心係度諗,你都識講夜晚同工人講啦,我地都無人覆返你得唔得,又搵唔到你;咁係咪你個晚通知,我地就要半夜出院?!

之後可能佢見我"好勁",就話:唔係~我地只係想知道下你地有無需要送佢去老人院療養院個D者... 佢都轉呔轉得幾快)...

之後仲每隔2個鐘就打一次黎,當然唔係之前個個打啦,不過我都係照返咁同佢地講:正常今日係無可能有人接到老人家出院,如果你地(醫院)insist 既,我地只能夠盡可能趕過黎...

咁你地覺得姑娘同工人講既野,可唔可以當係正式通知??
(之前老人家入院,個醫生係係我面前問我想幾時同老人家出院...

子爵府

醒目開學勳章

算啦!你咪原諒姑娘經驗淺囉!
我諗比著我,我鏟得佢仲金啞!
唔好嬲咁多,佢唔識撈啫!

大宅

原文章由 winnie_sh 於 07-9-24 22:02 發表
算啦!你咪原諒姑娘經驗淺囉!
我諗比著我,我鏟得佢仲金啞!
唔好嬲咁多,佢唔識撈啫!

岩岩婆婆又整到傷口腫哂...
我媽老點我一早同阿婆去醫院
可能聽日又駁火喇~

別墅

政府醫院係咁架喇,咁威猛住私家lor,住多幾多日都得la!咁原本冇入院都要有人睇住佢架喇!你預計佢會入院架咩??(冇特別意思只係講事實!)

原文章由 Maltesers 於 07-9-24 19:32 發表
話說我婆婆上星期入左醫院...

係星期五晚九點幾,工人係醫院返到黎時,同我講:姑娘話婆婆可以出院喇...

星期六一早(九點都未到),就有姑娘打電話黎,就話:今日婆婆出得院,你地會幾時黎接佢走??(我個 ...

大宅

原文章由 pighead 於 07-9-24 22:38 發表
政府醫院係咁架喇,咁威猛住私家lor,住多幾多日都得la!咁原本冇入院都要有人睇住佢架喇!你預計佢會入院架咩??(冇特別意思只係講事實!)...

(都只係講返自己既感覺出黎)
我地係無預到人呀,我地本身預左出哂去,會叫舅父黎...
九點幾先講,我舅父又訓左,第日又搵唔到佢,搵到佢都唔識攪出院既野...

而家我想問既問題係:姑娘同工人講既野,係咪都可以當係同屋企人講一樣... 個工人雖然話識廣東話,不過有時都唔係好明,亦唔係未試過因誤會而做錯野... 平時野就無所謂,去到老人家係醫院,係咁都叫工人代我地去見醫生?!(我知我媽想咁,咁佢可以顧少瓣)

民房

Haha, we always talk about kids/babies are maids' 人資...
may we think that 婆婆 "probably" be nurses' ...

...打針手工
...black face
...招呼 attitude

oh

別墅

姑娘同工人講既野,係咪都可以當係同屋企人講一樣 => 當然可以喇,而事實上你工人亦已轉述你聽,只係你冇為意,聽左就算啫!

原文章由 Maltesers 於 07-9-24 23:03 發表

而家我想問既問題係:姑娘同工人講既野,係咪都可以當係同屋企人講一樣... 個工人雖然話識廣東話,不過有時都唔係好明,亦唔係未試過因誤會而做錯野... 平時野就無所謂,去到老人家係醫院,係咁都叫工人代我地去見醫生?!(我知我媽想咁,咁佢可以顧少瓣)

別墅

我係醫院做架,我地間醫院有時係病房文員、有時係我地護士通知家屬,聽呢個人O既語氣,好可能係病房文員。至於工人,我地就唔會當係家屬,就算口頭通知左個工人,都必須有家人覆電先可以confirm。不過可能每間醫院都唔同做法。但工人一定唔可以當家屬睇齊。
如果下次再有O甘O既情形,妳可以即刻問佢貴姓,仲要問埋全名,通常都會嚇窒佢地,及可考慮直接寫信(最好有埋事發日期同時間)或殺上病人聯絡主任度投訴佢地。(自己同業都係O甘話,影衰晒)

珍珠宮

辨入院時佢地會問緊急聯絡人名和電話, 如有什麼事(如出院或轉院) 會直接打比他們, 同會講係幾時, 唔會即日或明天, 加上
點會同工人講咁求期, 就算醫生寫紙可出院, 你地唔得閒佢地無奶油迫你地的喎.

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 pighead 於 07-9-24 23:46 發表
姑娘同工人講既野,係咪都可以當係同屋企人講一樣 => 當然可以喇,而事實上你工人亦已轉述你聽,只係你冇為意,聽左就算啫!

我唔同意同工人講後再轉述係正確做法。
(大家只係對件事討論下,別無他意,請勿介懷)

我又講下唔係工人而係朋友呢個身份問題好嗎?

話說上個月我呀爺走了,當然我地全家都有在身邊啦,之後認領遺體時就出了很大錯誤(又係正苦醫院),話說當日早上聽清楚姑娘交帶身後事之後,我地全部人都返歸訓覺,要5個工作天先可有認可文件,咁大伯女朋友(已經五十幾歲)無身份無地位,傻下傻下幾日後走去醫院探呀爺,姑娘問佢係唔係家屬?(食x佢)佢答唔係...姑娘跟手比埋份文件佢拎返來比我大伯,你估事後我做o左乜oY?

如果呢個人換轉係工人,咁又係咪可以拎呢份文件呢?又係咪等同家人呢?

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 佘媽 於 07-9-24 23:59 發表
我係醫院做架,我地間醫院有時係病房文員、有時係我地護士通知家屬,聽呢個人O既語氣,好可能係病房文員。至於工人,我地就唔會當係家屬,就算口頭通知左個工人,都必須有家人覆電先可以confirm。不過可能每間醫院都唔同做法。但 ...

咁又唔好,都係打份工.....

男爵府

原文章由 winnie_sh 於 07-9-25 00:42 發表
.....
姑娘問佢係唔係家屬?(食x佢)佢答唔係...姑娘跟手比埋份文件佢拎返來比我大伯,...(又係正 ...

點解佢答唔係,都仲叫佢拎文件? 咁奇怪!

大宅

原文章由 k-k-mummy 於 07-9-25 00:46 發表

可能係姑娘聽唔到個 " 唔 " 字,或者無心聽佢講左D咩...
又有可能係"女朋友"講時 not in appropriate way...

大宅

LILY媽咪
我媽就係講左我個電話,so 我做緊野都要係咁接電話... (試過因為咁而比老細鬧)
我媽比人投訴得多(話佢唔聽電話),所以有咩話搵聯絡人就寫我個電話...

佘媽
已經同左聯絡主任講左喇,上次有野 unlike port 左個護士長(人地侍餐話我阻住佢) 唔排除係同一人所為 = =+ (樹大有枯枝,有時我都覺得自己係枯枝)

pighead
唔係真係無為意,我自己入左咁多年醫院,都未見過有醫護人員夜晚先通知家屬
日光日白唔做,係都要等到夜mama先做,個日我媽都有早上同夜晚都有探老人家,係都要等我媽走左先講既
如果個工人誤會左個意思,講返出黎就好唔同
工人話乜就乜,如果個病人係bb,個段時間咪任佢舞?!
唔係個個都會特登去問返醫院架嘛

Ada_pang
我住病房都見有D姐姐(即係護士同阿姐中間個Dpost既人),有時都對老人家幾兇 可能我住開pedi,加上阿婆係醫院成日想走佬,D人唔對佢兇都唔得(要嚇佢先會定一陣=.=’’’

別墅

原文章由 Maltesers 於 07-9-24 19:32 發表

星期六一早(九點都未到),就有姑娘打電話黎,就話:今日婆婆出得院,你地會幾時黎接佢走??(我個 ...

你明明係第一段提到"咁大家都無為意,聽左就算啦...",點解現在又講"唔係真係無為意",究竟係點架??

另外,個姑娘從來都冇話夜晚要帶佢走,佢係星期六一早先問你幾時帶佢走,個姑娘並且表明suppose即日通知,個病人就要即日走,呢啲係醫院的一貫作風,但你唔帶佢走個姑娘都吹你唔脹架,大把人濫用公共醫療,當醫院係老人院,當護士係工人 ga la!

仲有個姑娘完全冇信任個工人帶口信,佢係星期六一早再通知你架!

唔係個個都會特登去問返醫院架嘛係視符你有幾關心和愛錫個老人家啫!比著我第二朝一早就仆去醫院問清楚,任何事情都可以放低唔做住!

工人話乜就乜,如果個病人係bb,個段時間咪任佢舞 => 冇可能發生,一定要父或母簽名才可出院(除非父母唔健在)

不用太多假設喇!!

水晶宮

你明明係第一段提到"咁大家都無為意,聽左就算啦...",點解現在又講"唔係真係無為意",究竟係點架??

我諗,即係聽到,明白,但由於傳話既係工人,又唔係親身聽到護士講,就無理到.

另外,個姑娘從來都冇話夜晚要帶佢走,佢係星期六一早先問你幾時帶佢走,個姑娘並且表明suppose即日通知,個病人就要即日走,呢啲係醫院的一貫作風,但你唔帶佢走個姑娘都吹你唔脹架,大把人濫用公共醫療,當醫院係老人院,當護士係工人 ga la!

個護士係無話要即晚要老人家走,但就講到好似"已經早一晚通知左你啦",寬容左你啦咁!呢點先係樓主最慶既,因為個護士當通知工人就好似通知屋企人咁囉!
如果個護士只係正常咁打電話通知樓主,老人家可以出院,咁唔會有問題架,因為樓主個婆婆都唔係第一次入院啦.依家嬲既係佢講到"已經通知左"呢樣野吖麻.
係呢件事上,亦睇唔到樓主係個d濫用醫療福利,賴c唔接老人家返屋企既人.平時見樓主既分享,都知道佢錫老人家啦!

仲有個姑娘完全冇信任個工人帶口信,佢係星期六一早再通知你架!

如果佢唔打電話,搵唔到當事人,你估邊個會比老細鬧?佢可以唔搵咩?就係個句"再通知"先令人慶吖麻!對家人來說,唔計工人既傳話,星期六上午根本就係第一次通知!

唔係個個都會特登去問返醫院架嘛係視符你有幾關心和愛錫個老人家啫!比著我第二朝一早就仆去醫院問清楚,任何事情都可以放低唔做住![quote]
如果個老人家係出入醫院既常客,而且又知道今次無咩"特別",咁就未必下下要仆去醫院,唔係話唔錫個老人家,只係等如,無論幾錫個老人家,你會唔會日日唔出街,坐係屋企陪個老人家?

而且,唔係一之性,而係經常性入院既話,點可能"任何事情都可以放低唔做住"?

[quote]工人話乜就乜,如果個病人係bb,個段時間咪任佢舞 => 冇可能發生,一定要父或母簽名才可出院(除非父母唔健在)

樓主係回應緊個護士(?)話"通知左你工人啦"呢段姐,唔係講緊真實發生緊既事.

大宅

原文章由 pighead 於 07-9-25 03:53 發表

另外,個姑娘從來都冇話夜晚要帶佢走,佢係星期六一早先問你幾時帶佢走,個姑娘並且表明suppose即日通知,個病人就要即日走,呢 ...

大家都無為意,聽左就算啦...",點解現在又講"唔係真係無為意
即係聽左都覺得怪怪地,不過夜mama就無打去算喇

suppose即日通知,個病人就要即日走
我有同姑娘講返係晚餐時間先得,唔通晚飯就唔係個日喇咩?
你講緊係大部份人,唔該你更正,我地屋企唔係,你講得出,可能你係,我一路都無諗過咁既野

仲有個姑娘完全冇信任個工人帶口信
I don’t think so…
之前有咩事都係姑娘打比我先,佢見到工人都會講,不過係工人返黎之前我已經知道 探床時間去到八點,工人九點幾先返到黎 都差唔多成2個鐘,都無打到 我亦都唔想話 challenge D醫護人員做乜留到第朝先講 第朝七點都已經轉左人,話佢地唔講係無意思,佢地只係講野時有問題

可能你個間係私家醫院,我地公家唔係話幾時去都會開門比你入
係仆都係仆到門口,比唔比入係要按左鐘,入邊既人決定,佢唔比你入,你就要等 我亦都唔係好多時間等,好多時自己要去抽血,都係係個個時間

父母唔健在
會由社署或者其他親戚代行
講緊工人,就更係有父母個D啦~
有時2個都要做野,工人趁bb係醫院,做咩都得,之後又用bb做掩飾
呢D野父母都只有用一個辦法,其他都無乎

你需要照顧既,可能只係一個老人家;我地屋企5個人,4個都係醫院file超過3寸既人,而唔係個一個係我工人! 咁我地個個係咪都應該當醫院係宿舍,當護士係工人?!

我自己仲係一有小小傷風感冒,所以醫生都會寫紙入ward既人,無MO同我睇排版(驚揹鑊),全部都係prof. or associate 黎睇,呢Dlong vacation 我唔想全部都係醫院放

大宅

仲有句野無出到(又食我字.\/.)

唔洗咁嬲到咁呀~
打下字仔者~

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 k-k-mummy 於 07-9-25 00:46 發表

我都打去問姑娘原因,姑娘起勢咁係咁對唔住,唔好意思...我鬧夠就算,其實我係針對個八婆,唔係針對班姑娘,呢點我很清楚。
不過又一證明呢個姑娘忙到係可以亂咁來,唔跟規矩,有人簽收就算

別墅

你講緊係大部份人,唔該你更正,我地屋企唔係,你講得出,可能你係,我一路都無諗過咁既野

你無諗過並唔代表你唔係呢種人,我係醫院見唔少你呢種唔認自己係呢種人人!

探床時間去到八點,工人九點幾先返到黎 都差唔多成2個鐘,都無打到 我亦都唔想話 challenge D醫護人員做乜留到第朝先講 第朝七點都已經轉左人,話佢地唔講係無意思,佢地只係講野時有問題

極大機會返P同A的姑娘係同一班人,佢哋只係返咗屋企瞓一覺再返工.另外我認為個姑娘講嘢絕對冇問題!

我地屋企5個人,4個都係醫院file超過3寸既人,而唔係個一個係我工人!

真係可憐!:-(

-----------------------

最緊要你覺得自己冇錯,個姑娘錯晒,咪得 lor ! 如果咁你會開心啲!

-----------------------

原文章由 Maltesers 於 07-9-25 09:25 發表
仲有句野無出到(又食我字.\/.)

唔洗咁嬲到咁呀~
打下字仔者~

首頁

尾頁

跳至