醫護健康

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

diaodijieru 發表於 14-7-16 17:20
我奶奶也要洗肚,現在在醫院啊,聽到你們這麼講,我好怕啊!
奶奶如巳過8X歳。 洗唔洗肚要想清楚。 因要洗過先知掂唔掂
如under 8O。 就要博下
玩具萬歲!

男爵府

我爸爸都要洗. 佢75啦. 佢非常表不願洗. 如何呢??????

大宅

引用:我爸爸都要洗. 佢75啦. 佢非常表不願洗. 如

原帖由 wong0723 於 14-08-14 發表
我爸爸都要洗. 佢75啦. 佢非常表不願洗. 如何呢??????
我想應該問一下醫生意見。
病人有自理能力嗎?

大宅

回覆:照顧洗腎患者。原來不易

我媽呢幾個月駁頭好痛,一隻腳又腫又痛,帶她去看跌打,連跌打醫師都話佢係洗腎所影響,身體很差,叫我有心理準備,但而家見佢精神又好好,行得訓得。可能身體機能好差吧。

珊瑚宮

Toby.".. :你媽腳腫情況。係睇急症再收上內科。 不是睇跌打。E院有辦法幫她去水
玩具萬歲!

大宅

引用:Toby.\".. :你媽腳腫情況。係睇急症再收上

原帖由 fitfish 於 14-08-17 發表
Toby.".. :你媽腳腫情況。係睇急症再收上內科。 不是睇跌打。E院有辦法幫她去水 ...
但唔知係咪水腫,媽又好抗拒去醫院。

珊瑚宮

跌打C父都算有醫德。 無亂來

去急症 要抽血 等報告 隨時五六七八個鐘

但一定係急症去內科
玩具萬歲!

大宅

我都想講62之前在醫院洗肚,剛剛上兩星期開始在家中洗,但佢近排行為就真係超反常,如要小便冇人理佢佢就會周圍痾,又試過除晒d衫坐係床度,又會將頭撞落牆度,又唔肯瞓同佢一齊既aunt已見佢瞓著才瞓,瞓唔夠兩個鐘又叫人整野食,整完又唔食又唔瞓真係頭痛,你地屋企人有冇咁多行為問題出現?

珊瑚宮

死啦!老人失智!。無自理能力 可能唔洗得腎 快約見醫生
玩具萬歲!

大宅

回覆 fitfish 的帖子

但佢認人冇問題,對答亦正常,但有時問佢一些佢唔想答既問題時,佢就會話唔好理佢或者好累要瞓而逃避我地d問題,咁樣又算唔算老人失智?

大宅

回覆:koyetsebb88 的帖子

會唔會毒素上腦,要入急症嫁,我媽之前都係咁,成日話有個男人吸佢氣,有個著古裝女人,又話見到我有幾個頭,夜晚又係唔肯訓,我見佢訓著,唔夠兩個鐘又醒,醒左又話見到其他野。

另外我媽入醫院時,同是腎病病友,都是這樣。

放心。現趕緊入院檢查,精神科會用藥,用藥後或會有改善。

珊瑚宮

回覆 toby125 的帖子

卽是䁂毒上腦。語無倫次 就入急症。 會收佢上病房?食精神科藥?
玩具萬歲!

珊瑚宮

最驚short左斬人
玩具萬歲!

大宅

回覆:fitfish 的帖子

有可能係毒素影響,我媽果時都係咁入急症,會有精神科睇佢,初時我以為佢係老退化,後來精神科醫生話唔係,係毒素影響。入院醫生用藥後,情況真係有改善。到出院一直都有keep住食,到我媽後來有其他問題才轉了藥。

大宅

但我見佢d藥有隻是寫住精神科的,仲有佢話自己冇野唔肯去醫院,早幾晚仲試過瞓瞓吓碌咗落床兩次,但佢第二日又唔記得自己碌過落床

大宅

唉。。我果時媽媽都唔肯入院嫁,要等時機。
唔好放棄,大家一齊努力。

可唔可以在佢床邊地下加塊薄墊肉,防止再次跌落地受傷。

但係呢個時候,佢話見到咩,或者講d咩好唔正常都好。千萬唔好好大反應話唔係,同埋唔好比佢地覺得你地唔信佢,咁樣佢地如果再有咩事,收埋唔講,果時都唔知佢地係咪仲有幻覺。

果時我媽成日話有個男人係度跟住佢,我都係話:由得佢啦,唔好理佢啦。跟住扯開第二個話題。但真係唔好話佢講大話。

大宅

其實已放咗一塊床墊,但佢都係撞倒現在最大問题係同62一齊既阿姨話好辛苦,成日冇得瞓試過有幾次差d暈底驁照顧唔到佢,我地而家都唔知可以點,諗緊好唔好去老人院,雖然大家都唔想行呢步,但冇人照顧到佢時呢個又好似是唯一的方法,真係好煩惱

大宅

家中有其他人可以照顧到嗎?或會否有能力請工人姐姐?

我果時都係照顧我媽媽,我又係日日訓唔到,攪到我果排都精神好差。

珊瑚宮

是呀!請個男或女傭。 負責夜更
玩具萬歲!

大宅

請過,又話人地呢様唔好嗰樣唔好,比佢鬧走晒屋企個個都要返工,得我唔洗返工,但我自己都湊住兩個小朋友,跟本冇時間最慘係62d兄弟姐妹都想幫吓手,但佢又話人地多事又鬧人,攪到個個都冇再去睇佢,咁我地還可以有什麼辦法

首頁

尾頁

跳至