烹飪搵食

跳至

首頁
23456...93

尾頁

伯爵府

原文章由 月希 於 07-9-20 16:07 發表

下?要溝水先用得架?
咁我要買邊隻酵母先可以就咁落???

我媽咪話萬寧果度都有d一包包好似係整麵包既野...果d係唔係??睇黎我要等下星期婆婆黎探我時買比我先再整得包包囉 ...

e隻酵母係我用開既, 好多地方都有得買, 唔錯架! 不過記住開左就要存放係冰箱

我無去萬寧睇過, 不過我媽咪就同我講萬寧可能最近賣麵包機, 所以連麵包粉都有得買, 仲平過超市, 但好快就賣晒, 至於酵母有無得賣, 我就唔多清楚lu

[ 本文章最後由 acintl 於 07-9-20 18:09 編輯 ]

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 acintl 於 07-9-20 18:07 發表

e隻酵母係我用開既, 好多地方都有得買, 唔錯架! 不過記住開左就要存放係冰箱

我無去萬寧睇過, 不過我媽咪就同我講萬寧可能最近賣麵包機, 所以連麵包粉都 ...

冇見過依隻酵母....
頭先我再去超市..睇左好耐搵左好耐..想搵多樽酵母都冇...
你地post相出黎果d..我見都未見過丫:-( 睇黎我要搵日渣車去d大d既超市搵下先得囉...

伯爵府

原文章由 月希 於 07-9-20 18:22 發表

冇見過依隻酵母....
頭先我再去超市..睇左好耐搵左好耐..想搵多樽酵母都冇...
你地post相出黎果d..我見都未見過丫:-( 睇黎我要搵日渣車去d大d既超市搵下先得囉... ...

e d唔係超市買架! 要去烘焙店先有, 你住邊區架 , 等我睇下有無一間就近你

珊瑚宮

原文章由 acintl 於 07-9-20 18:33 發表

e d唔係超市買架! 要去烘焙店先有, 你住邊區架 , 等我睇下有無一間就近你

我係澳門住架:-( 所以咪百無囉...周圍起晒賭場嘛(不過我老公都係因為咁先黎澳門做野)....

我媽係中,上環返工架..果頭有乜地方有得賣架?
同咁大包..係咪可以放好耐?

伯爵府

原文章由 月希 於 07-9-20 18:48 發表

我係澳門住架:-( 所以咪百無囉...周圍起晒賭場嘛(不過我老公都係因為咁先黎澳門做野)....

我媽係中,上環返工架..果頭有乜地方有得賣架?
同咁大包..係咪可以放好耐? ...

芝整烘焙專買店
上環永吉街26-36號永吉利商業大廈9樓
營業時間: 11:30-7:30
電話:2815 8418

有d地方會有散裝賣, 你可以買散裝試下先, 大包keep係冰箱係可以放好耐的, 至於e間有無我e隻, 我就唔多清楚, 你可以叫伯母問佢有無速發酵母就得架啦!

珊瑚宮

原文章由 acintl 於 07-9-20 19:42 發表

芝整烘焙專買店
上環永吉街26-36號永吉利商業大廈9樓
營業時間: 11:30-7:30
電話:2815 8418

有d地方會有散裝賣, 你可以買散裝試下先, 大包keep係冰箱係可以放好耐的, 至於e間有無我e隻, 我就唔多清楚, 你可以叫 ...

thx a lot
等我明天叫我媽咪去睇下先
佢今日去左萬寧...個職員話果d麵包pack冇晒囉

伯爵府

原文章由 月希 於 07-9-20 22:13 發表

thx a lot
等我明天叫我媽咪去睇下先
佢今日去左萬寧...個職員話果d麵包pack冇晒囉

唔駛客氣~~~

別墅

acintl,
咁你呢隻酵母係邊間烘焙用品店買嫁?

別墅

acintl,
我剛剛係網上見到有呢隻酵母,唔知同你個隻是否一樣呢?

[ 本文章最後由 chan123 於 07-9-20 23:56 編輯 ]

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 maymei 於 07-9-20 12:30 發表
想問燙種冷後,放入雪櫃24hrs(是否冰格)&如過多過24hrs仲用唔用得呢?
另"ko"食譜另一方法"搓1min 後放室溫5-6hrs後用,2者邊隻好o的?

maymei,
放入雪櫃超過24小時仲用唔用得 ~ 我都有相同疑問, 因為想偷懶, 一次過兩份湯種, 留第二, 三日用. 不過我仲未試過.:mrgreen:
我記得睇過其他人的blog話留24小時的湯種比就咁放涼後就用的湯種, 做出來的麵包比較好吃.

月希,
re: yeast
你記住認住 "instant dry yeast"呢個名來買啦!

pandacat_bb,
"整完個包包都要擺出黎一個鐘先食得" ~ 以我理解d包包出爐就要脫左模先攤一個鐘, 咁係咪唔可以一起身就有包包食, 要一起身就剛焗好, 幫包包脫模, 一個小時後食?

男爵府

chan123,

說明書上面係咁講, 要放置一小時, 但係我又唔知點解喎, 但係個包剛剛整好熱辣辣會好難切, 同埋我整黎比小朋友做下午茶, 所以我都係照說明書上指示放咗一個鐘頭先切開囉

如果你諗住朝早做早餐, 就要夜晚整好放出黎, 第二朝先切lu :mrgreen:

原文章由 chan123 於 07-9-20 15:36 發表
pandacat_bb

大致上我都明,我會試下,不過, 我想問多句,
整完個包包都要擺出黎一個鐘先食得
係未任何包包都係咁!咁你話7:48做好包包,咪要等到8:48後先可以食到囉!!! ...

男爵府

amypekkle,

我見說明書係寫話要放置一小時, 但係我又唔知原因係咩, 我朝早焗好係放出黎一個鐘先切開, 因為係做小朋友下午茶, 所以我唔需要即刻食囉

原文章由 amypekkle 於 07-9-21 01:47 發表

pandacat_bb,
"整完個包包都要擺出黎一個鐘先食得" ~ 以我理解d包包出爐就要脫左模先攤一個鐘, 咁係咪唔可以一起身就有包包食, 要一起身就剛焗好, 幫包包脫模, 一個小時後食?

伯爵府

原文章由 chan123 於 07-9-20 23:42 發表
acintl,
咁你呢隻酵母係邊間烘焙用品店買嫁?

我係心甜烘焙買的
http://www.sweetiebaking.com/Monthly_Promotion_chi.htm

伯爵府

原文章由 chan123 於 07-9-20 23:50 發表
acintl,
我剛剛係網上見到有呢隻酵母,唔知同你個隻是否一樣呢?

e 隻係for鹹包, 我果隻係for甜包, 其實我2隻都用過, 分別不大, 2隻都可以用

侯爵府

想問ko 個web site 既menu 話1.5 lbs 包, 即係我們既麵包機既幾多g 呀? 係吾係750g 呀?

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 hinhinmummy 於 07-9-21 11:32 發表
想問ko 個web site 既menu 話1.5 lbs 包, 即係我們既麵包機既幾多g 呀? 係吾係750g 呀?

係呀, 我都係將750g當話1.5lbs咁用的.

侯爵府

原文章由 amypekkle 於 07-9-21 13:17 發表

係呀, 我都係將750g當話1.5lbs咁用的.

吾該晒, 我依家又去買料聽日開工

別墅

amypekkle,
唔該晒..over 24hr的湯種,你試完可否報料
啱啱買佐 即溶乾酵母..英文係"remium Brown Instant Yeast"
係咪b同"instant dry yeast"一樣呢?
散裝一樽100g 有排用..至$10
明朝做湯種..要星期日至做到...

別墅

amypekkle,24hrs湯種是否放冰格?
thanks

珊瑚宮

原文章由 amypekkle 於 07-9-21 01:47 發表

maymei,
放入雪櫃超過24小時仲用唔用得 ~ 我都有相同疑問, 因為想偷懶, 一次過兩份湯種, 留第二, 三日用. 不過我仲未試過.:mrgreen:
我記得睇過其他人的blog話留24小時的湯種比就咁放涼後就用的湯種, 做出來的麵包 ...

我會啦..不過前提係..要我搵到先得:-(

首頁
23456...93

尾頁

跳至