2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章

坐住嘅時候成日會向前"鐘",嘗試放手比佢自己鐘下,點知唔夠一分鐘就會向左或右訓低
企時唔肯用手扶住d野,我地唯有用手托住隔肋底比佢企一陣

你地bb都係咁嗎?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 tomochinbaby 的帖子

我個囡咪係咁囉!

別墅

畀面勳章

係囉,眼見好多bb六個月已經做到好多野,自己果個乜都唔識,有d擔心....

男爵府

回覆:有冇bb仲未坐得穏又未識扶住企架?

一曰都黑都要抱,根本唔肯學。比野佢揸黎食又厭核突,縮都縮唔切,淨係最叻喊,絕對係大懶蛇一條

大宅

回覆:有冇bb仲未坐得穏又未識扶住企架

我個仔都係咁!連飲奶都要訓平個身先很飲,最鍾意訓係張床到翻來翻去大懶蛇……

別墅

畀面勳章

唔通蛇年bb真係大懶蛇

大宅

我個BB仲未丫,連返身壓住隻手,唔識整返隻手出嚟,我奶奶剛見到一個大我B三日,已經有四隻牙仔,識講拜拜,同請請手勢

男爵府

我亞囝都係啱啱坐得穩﹐扶住嘢企就未識!
牙仔都係啱啱出緊一隻咋!
不過,每個bb嘅進度都唔同架,各位媽媽都唔使咁擔心!

伯爵府

我個仔就八個月,又係未坐得穩,已經成日同佢練坐,都係未得。

男爵府

引用:我個BB仲未丫,連返身壓住隻手,唔識整返隻

原帖由 YL61 於 14-04-02 發表
我個BB仲未丫,連返身壓住隻手,唔識整返隻手出嚟,我奶奶剛見到一個大我B三日,已經有四隻牙仔,識講拜拜 ...
我個果又係呀,轉身都懶得伸返隻手出黎。未坐得穩,但有力企。識得拎住玩具玩,識拍手同聽自己個名

男爵府

tomochinbaby 發表於 14-4-1 14:58
坐住嘅時候成日會向前"鐘",嘗試放手比佢自己鐘下,點知唔夠一分鐘就會向左或右訓低
企時唔肯用手扶住d野,我 ...
我個仔都未坐得穩呀, 又唔肯自己扶住D野企最叻就係周圍碌, 仲有識原地轉, 唔識向前爬

別墅

畀面勳章

回覆:wailing1230 的帖子

大家有冇做d咩同佢練下呢?

大宅

回覆:tomochinbaby 的帖子

我好有同感

別墅

我個仔現在識坐,識爬,仲識拍手,佢一坐低就自己拍手好搞笑!不過企就麻麻,要人扶!平時多d放BB在play mat,比機會佢練多d,放d玩具引佢向前爬,慢慢就會識爬

大宅

我個B都係呢几曰先識反身!又係坐唔穩!幫佢企又淨係企得果幾秒

別墅

畀面勳章

引用:我個仔現在識坐,識爬,仲識拍手,佢一坐低

原帖由 fikay 於 14-04-09 發表
我個仔現在識坐,識爬,仲識拍手,佢一坐低就自己拍手好搞笑!不過企就麻麻,要人扶!平時多d放BB ...
你bb好叻呀
咁佢未坐穩時,你係咪都放佢係playmat坐,驚唔驚佢一郁個頭就撞落地呢?

別墅

引用:Quote:原帖由 fikay 於 14-04-09 發表我個

原帖由 tomochinbaby 於 14-04-10 發表
你bb好叻呀
咁佢未坐穩時,你係咪都放佢係playmat坐,驚唔驚佢一郁個頭就撞落地呢?

...
未坐穩時我抱住佢坐!見佢已坐得ok先開始放在play mat上,我個仔剛開始識坐,都試過坐坐下跌倒在play mat上,開頭有喊,但佢見我地唔理佢,即唔好好緊張一跌就抱,之後就無嘢,仲自己笑!我覺得BB未識坐,可能係少機會練!多d抱住佢坐,慢慢就識!

別墅

畀面勳章

我其實都成日有同佢坐架啦,我諗每個小朋友都真係有佢自己既時間表,迫唔黎~~

男爵府

BK Milk勳章

我bb六個幾月已坐得幾穩,因為佢鍾意坐住玩玩具,七個月時唔洗用手支撐住坐,可以雙手玩玩具,依家可以自己扶住我企到一陣,挨住圍欄仲可以free 到對手玩玩具。我覺得佢唔係特別快,但力水都幾好,我建議playmat 要早買,多玩具引佢學坐,仲有媽媽見bb冇力時唔洗下下都扶,都有幫助。

大宅

回覆:有冇bb仲未坐得穏又未識扶住企架?

唉呀我個衰妹就快九個月都坐唔好,懶到死。唔知係咪坐得high chair多少坐地呢?無腰骨大懶蛇

首頁

尾頁

跳至