跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

原文章由 jo@pong 於 07-8-31 18:46 發表

首先係入口交低予約紙,然後等叫名験尿,跟住就量血圧,之後再等叫名抽血,然後個阿姐話比你知你睇幾多号房既医生。
等到差不多到12:00先入房見医生。
講真等我真係覚得無問題,但係入到房見医生後就發覚好差好ng店。
...

你講到咁:-( ~~我好驚

大宅

原文章由 貓MIMI 於 07-9-1 11:28 發表

我都好驚呀:cry:

大宅

jo@pong
thank you for your information

男爵府

原文章由 貓MIMI 於 07-9-1 11:28 發表

ng洗驚la,可能係我ng好彩jack~~
不過我老公話可以投訴的。但大家覚得我去ng去投訴好呢??

[img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

原文章由 jo@pong 於 07-9-1 12:56 發表

ng洗驚la,可能係我ng好彩jack~~
不過我老公話可以投訴的。但大家覚得我去ng去投訴好呢??

咁如果真係好似你咁講,投訴都係應該既,等佢地改善下,
就算吾會即刻跟進,起碼都有records ar!

男爵府

原文章由 貓MIMI 於 07-9-2 10:34 發表

咁如果真係好似你咁講,投訴都係應該既,等佢地改善下,
就算吾會即刻跟進,起碼都有records ar!

但咁樣真係好驚播, 我覺得衛生對我們這班準媽媽黎講真係好重要呀, 如果真係咁唔衛生, 染到d乜野病咁點算, 如果我遇到d咁既情況, 我估我都會去投訴, 話曬我地都係納稅人黎, 點可以咁對我地.

民房

妳是入幾號房呀?

原文章由 jo@pong 於 07-8-31 18:46 發表

首先係入口交低予約紙,然後等叫名験尿,跟住就量血圧,之後再等叫名抽血,然後個阿姐話比你知你睇幾多号房既医生。
等到差不多到12:00先入房見医生。
講真等我真係覚得無問題,但係入到房見医生後就發覚好差好ng店。
...

大宅

jo@pong

你真係好唔好彩喎....
我就好好多, 我唔記得幾號房, 總之係姑娘企o向度講野(即電視機位)我地望埋去左邊果間房, 男醫生.
一入到去, 醫生好好笑容(可能我係比較早入醫生房既, 未做到殘), 我於是亦好好笑容, 之前姑娘已經問晒我d基本資料, 病歷, 所以醫生無問呢d, 佢問左幾個問題:
1. 最後月經係幾時記唔記得呀?
2. 咁月經係咪個個月都準時?
3. 我地同你預計既預產期係3月3日, 你之前有無去私家醫生做過檢查之類呀? (咁我去左威院做oscar, 我俾左個report同u/s相片俾醫生) 佢一邊睇一邊入資料一邊話, 唔, 同我地既預計都一樣啦, size正常...etc.
4. 你有無覺得咩特別唔舒服? (我話訓覺時隻手會痺, 其他都無乜野) 佢就解釋, 通常孕婦到左中期以後先會架喎... 唔緊要啦, 呢d都正常, 我教你, 用熱毛巾full下手腕, 或者用果d護腕戴住訓覺, 睇下有無改善啦.
5. 咁有無d黃黃綠綠, 有臭味既分泌呀? (我話無, 不過都白白地有時幾多) 醫生問咁有無痕? (我話都無) 醫生話一陣檢查下.
6. 最後, 姑娘問喇, 仲有無咩要問醫生架?
7. 醫生叫我訓上床, 我行緊去時再問, 咁你有無睇過私家醫生? 叫咩名?

之後檢查, 先係聽胎心, 姑娘搵唔到, 醫生入完資料就走黎搵俾我聽, 然後就係用鴨咀打開下面, 睇下子宮頸, 又唔覺佢有"了"喎, 跟住醫生將個鴨咀抽出, 直接就掉左入床邊一個膠桶消毒水中, 之後用手指+按肚check子宮size同位置, 同檢查胸部. 到我起身落床, 我見到床尾個架仔有成廿幾隻鴨咀排晒o向度, 個桶入面就有2隻(我估我係第2個?) 姑娘叫我將墊pat pat張紙掉入垃圾桶. 唯一係共用既, 就可能係鋪o向大脾/肚, 用黎遮住你睇唔到下身檢查果塊白布, 因為姑娘叫我放番o向床上.

男爵府

原文章由 Toffeenut 於 07-9-6 13:41 發表
jo@pong

你真係好唔好彩喎....
我就好好多, 我唔記得幾號房, 總之係姑娘企o向度講野(即電視機位)我地望埋去左邊果間房, 男醫生.
一入到去, 醫生好好笑容(可能我係比較早入醫生房既, 未做到殘), 我於是亦好好笑容, ...

跟住醫生將個鴨咀抽出, 直接就掉左入床邊一個膠桶消毒水中
>> 我果位都係順手放向台上,無甚麼消毒薬水中...

姑娘叫我將墊pat pat張紙掉入垃圾桶.
>>都無墊pat pat張紙

我果日去既係6号房係一個後生四眼既女医生...

其実我都知政府既設施有限,但不等於那様求其LOR~~~
希望去左助産士小組会好D...
我明天会打電話去医院投訴架LA~~
[img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers

大宅

you really need to complain la.... but are you very sure she had reuse the tool? I think this is very ridiculous...

大宅

呢排好忙,少左來,一來就見都甘多唔好既經驗我都好驚呀!!!!!我明日就去CHECK UP

男爵府

原文章由 pocket 於 07-9-10 12:52 發表
呢排好忙,少左來,一來就見都甘多唔好既經驗我都好驚呀!!!!!我明日就去CHECK UP

pocket

我同你一樣都係明天去做check up, 而家都真係有小小驚, 希望我地明天所遇到既醫生同護士都係好架啦.

大宅

原文章由 pocket 於 07-9-10 12:52 發表

irisang2007, pocket
請你們明天去完做產檢後, 可否都上來匯報下你們當日產檢的情況, thanks!

大宅

我而家呢胎係第二胎, 差唔多3個月左右, 應該幾時去廣華BOOK期呢?? 因為公司呢排好忙, 抽唔到時間.

男爵府

原文章由 ykbb 於 07-9-10 18:14 發表
我而家呢胎係第二胎, 差唔多3個月左右, 應該幾時去廣華BOOK期呢?? 因為公司呢排好忙, 抽唔到時間.

oh~~ 成3個幾月,幾時都可以去廣華登記la~~
可能d 姑娘仲会問点解gum遅先登記ar ??

大宅

想問下如想要去聽廣華的講座, 係咪要先去左做第一次產檢後, 有個no, 先可以開始book他們的講座?

大宅

我諗住聽日去廣華排期喇, 我之前第一胎都係廣華, 但好似失憶咁lu, 想問下第一次去排期需時幾耐架, 同埋幾時開始架??

男爵府

原文章由 shatintsui 於 07-9-11 16:27 發表
想問下如想要去聽廣華的講座, 係咪要先去左做第一次產檢後, 有個no, 先可以開始book他們的講座?

係!!! 要入個NO.先得!!

原文章由 ykbb 於 07-9-12 16:20 發表
我諗住聽日去廣華排期喇, 我之前第一胎都係廣華, 但好似失憶咁lu, 想問下第一次去排期需時幾耐架, 同埋幾時開始架??

一個上昼!! 所以一定要食定BREAKFAST,同埋買本書去看看!!

大宅

我連續2日都返去覆診,2次感覺都好好.
前日第一次check up預到個比較經驗夠既醫生,一d head feeling 都冇亦冇整到我唔舒服,姑娘/姐個個都好好人有問即答有講有笑

第昨日去做oscar姑娘/姐同樣好好人!

大家放心!

PS : 廣華的講座arrange 得好過之前好多!!!!
睇完醫生佢會比個no.你,自己上綱book !

[ 本文章最後由 pocket 於 07-9-13 09:51 編輯 ]

大宅

原文章由 pocket 於 07-9-13 09:49 發表
我連續2日都返去覆診,2次感覺都好好.
前日第一次check up預到個比較經驗夠既醫生,一d head feeling 都冇亦冇整到我唔舒服,姑娘/姐個個都好好人有問即答有講有笑

第昨日去做oscar姑娘/姐同樣好好人!

大家 ...

pocket
點解你要連續2天去覆診呀? 另乜廣華有得做oscar咩?
thanks

首頁
12345...9

尾頁

跳至