自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

算啦, 果d可能只係暑期義工妹妹仔, 佢唔醒目, 你又何必同佢計呢......
為左一個氣球, 唔值得wor! 笑返啦!
原文章由 premum2006 於 07-8-18 02:40 PM 發表
So.....why didn't you just let this incident to be a lesson and teach your daughter that there are many things that make you unhappy around your living. And also, we might not get all we want to ...

複式洋房

原文章由 premum2006 於 07-8-18 14:40 發表
So.....why didn't you just let this incident to be a lesson and teach your daughter that there are many things that make you unhappy around your living. And also, we might not get all we want to ...

係呢件事係咪激o左少少(真係好angry)....
我只不過用電話投拆=佢話我情緒高--都係見仁見智...
但個女的表現簡直係我喜出望外...
佢無驚到(我用電話投訴啫).只係無氣球覺得失望o者...(我都同佢講唔係一定比你呀!!)佢細細個都話d姐姐好姑寒...唔比我玩遊戲~~~~
昨晚同大家分享o左~~~呻o左出黎....剛剛先食完個蜜桃蛋糕呢(親手做架)....今日的心情沒有比昨日的事影响~~~thx so much veryboby

[ 本文章最後由 candyfung 於 07-8-18 18:35 編輯 ]

王國長老

王國長老

樓主妳囡囡好乖又懂事, 妳應該開心呢! 下次唔好喊啦,囡囡會有內疚感,覺得件事因佢而起整喊媽媽, 我都覺一個氣球, 個義工何必態度咁差? 唔好為一個冇愛心既人動氣, 笑下啦!
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

子爵府

咁少事都睇唔開, 你EQ都好底喎~
係我就費鬼事排餐檬攞個爛鬼氣球, 買個咪得law

大宅

原文章由 candyfung 於 07-8-17 23:17 發表
今日同囡囡經過商場~~~天teen樂滿fun攤位遊戲..(劉坤銘青少年中心)
見到好多小朋友都拿著氣球和獎品.囡囡都很想要氣球.:lol::" />
我多番嘗試詢問派氣球的職員,佢話要等其他小朋友 ...

我仔仔都試過去消防局的開放日參觀有攤位的,
又係有一行有人排隊拎汽球,
我個仔未夠四歲,又係好想要,
咁我排到去,佢又係話要玩攤位先有得拎!

我地一來無攤位票,二來我又唔想排攤位,因為太多人!
咁我咪唯有同個仔講,要玩攤位先可以拎汽球,
咁我話下次有機會先再拎,佢都明白,肯放棄!

佢地對你的態度係有問題,
但你都要諗下,係咪一定要咁做呢?
可否同小朋友講下,等佢地知道有些事情,
唔係佢想要就有呢?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原文章由 seven7 於 07-8-19 00:49 發表

我地一來無攤位票,二來我又唔想排攤位,因為太多人 ...

同意。其實一個汽球,為什麼搞到如此不開心呢 ?
妳可以籍著此事,當時教小朋友而不是以哭鬧投訴解決 (因為小朋友可能下次在妳身上得不到玩具時都會有如此表現,以為work)
幸好今次妳女女沒有跟妳哭埋一份。

其實,主辦機構搞攤位活動,吸引了很多人,也帶給了很多小朋友歡樂,可能她們沒有帶給妳女女歡樂,但我很相信主辦單位不會就事件認為他們有問題 (因為在他們的角度妳並不是該中心的服務使用者),而他們今次say sorry我想也只是循例。不要不開心了,因為妳打電話投訴只會增加他們茶餘飯後的話題 ......

社會是現實的,我女女上兩個星期在一間琴行都經歷了一件事,(我們還是它們的家長和學生tim),最後我用了這次教女女人是有出錯和每個人都有不足,並沒有投訴,因為我接納人的不足 (雖然當時我也很不開心也想哭和投訴)。現在女女反而在琴行表現出理智的一面,也忘記了那天的事。所以父母身教很重要的啊 !!

笑返吧 !

[ 本文章最後由 Smiile 於 07-8-19 09:52 編輯 ]
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

子爵府

原文章由 seven7 於 07-8-19 00:49 發表

我地一來無攤位票,二來我又唔想排攤位,因為太多人 ...

真的,有些事不是妳想要就要 ~~

珍珠宮

畀面勳章

Take it easy la:lol We always have unhappiness all the day Be happy:)

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 SandyWu 於 07-8-19 10:26 發表
Take it easy la:lol We always have unhappiness all the day Be happy:)

汽球之嘛~~ 佢地唔比咪自己買囉!! 去文具舖買一袋大把啦!!!! 何必咁嬲呢?

我唔覺得你呢d唔係據理力爭喎~~~ 人家機構自己都有規矩嘛, 唔係你話要就要囉. 你事後仲去投訴添, 做左個壞榜樣比囡囡睇呢!!

男爵府

請不要動不動便投訴, 我們不會因為投訴而改變了他人, 而是投訴減低了自己的EQ.

大宅

點解人地一定要俾個氣球你?

複式洋房

原文章由 kittynleo 於 07-8-19 11:49 發表
點解人地一定要俾個氣球你?

我都知小事~~氣球引起的風波....小事
係D人的態度問題,針唔咭到肉唔知痛.... 你比人囂張的寸你...你可能會惡過我~~我的投拆係用電話投拆~~~係正常回應
EQ低的話,我實會當場鬧到佢地九彩...
我都沒有和D人鬧交 我淨係話佢"o麥你咁過份架'

青少年中心的負責人了解事件後---真係知道個靚妹真好寸~~而向我道歉...重叫我和囡囡去中心玩呀~~~
我唔係想攞彩~~青少年中心出來搞活動的是要以客為先(雖然係免費活動),活動完畢的,佢都可以好聲好氣,有禮貎的回應我...唔係成個身爬係張枱兩手閘我掛....
我的投拆係反映佢的活動裡有些沒有禮貎的員工,而在講述經過過程先激到喊了眼淚出來呢???我都沒有講粗口.
用令一角度望~~如果我唔投訴的話...下次佢地又搞活動時,個靚妹咪又係咁無禮貎對人的話,而佢上司又唔知的話,可能受害人都還很多呢??
啞忍,算啦~~姑息她反而助長她...佢係義工,佢都唔會受到處分,最多咪比人話兩句....
佢還可以檢討自己的態度呢---今時今日的服務態度,點得架???
沒有氣球的話...我係唔會強迫人變個氣球給我的....
他們的氣球係扭公仔o個D...如果係錢解決到的話.我就唔洗咁激氣o拉...咁狠狽啦!!!!

[ 本文章最後由 candyfung 於 07-8-19 14:12 編輯 ]

複式洋房

恕我多口,我囡囡而家5歲, 如果係咁既情形, 我會解釋佢知, 個汽球唔係人人都有得給, 係要點點點至會有, 佢就會明白, 即使失望又如何呢. :-|
而家d小朋友要咩d家長都會俾佢, 但現實好多時唔係咁樣, 佢地長大左就受唔到挫折, 到頭來都係害左佢.
好似你咁, 要投訴人態度唔好, 又話人汽球有剩都唔俾你, 但你有無諗過人地真係唔係一定要俾你嫁. 咁樣都要投訴, 的確唔係一個好榜樣喎.

[ 本文章最後由 happypearl 於 07-8-19 14:06 編輯 ]

禁止訪問

複式洋房

原文章由 happypearl 於 07-8-19 13:57 發表
恕我多口,我囡囡而家5歲, 如果係咁既情形, 我會解釋佢知, 個汽球唔係人人都有得給, 係要點點點至會有, 佢就會明白, 即使失望又如何呢. :-|
而家d小朋友要咩d家長都會俾佢, 但現實好多時唔係咁樣, 佢地長大左就 ...

yes....我都知幸福唔係必然的~~~
以前佢曾經係另類的~~~
但我可能比較主張主動去爭取... 盡量做到~~~
大家都有道理去表逹和提點,多謝各位.....
我唔帶格夜仇的人....樂觀的開心師奶

[ 本文章最後由 candyfung 於 07-8-19 14:33 編輯 ]

大宅

原文章由 nn010 於 07-8-18 12:19 發表
小事何必放大呢?
氣球,人地比的話就開開心心拎; 人地唔比的話就應教囡囡接受人地既遊戲規則. 點解你咁大個人仲好似個細路仔咁? 要唔到玩具就...

如果個個唔玩遊戲,就要攞氣球..............

子爵府

原文章由 YuYuMother 於 07-8-19 10:37 發表

汽球之嘛~~ 佢地唔比咪自己買囉!! 去文具舖買一袋大把啦!!!! 何必咁嬲呢?

我唔覺得你呢d唔係據理力爭喎~~~ 人家機構自己都有規矩嘛, 唔係你話要就要囉. 你事後仲去投訴添, 做左個壞榜樣比囡囡睇呢!!

我都係甘諗。據理力爭是自己付出過而要得到,或是一些共同想要得到的 (例如在電視機裡有些人爭取某些福利等)。但當人人也遵守規、可能用了時間去排隊玩遊戲然後換取汽球,他們斷不會貿貿然給妳一個汽球,在他們的角度可能覺得妳是沒有理由的 "據理力爭"啊 ! 不過,那些活動中心,一般都有指引,不想破壞聲譽,也依靠一些活動收入或會員費作為日常經費,故此亦會say
sorry。

既然那時都已經有一個好心女士給女女一個汽球,我會選擇見好就收,畢竟在事件上遇到兩個好人 (給遊戲券和送汽球那個)。我明白被人吋不好受,但不懂人情細故、也可能不懂得 "執生",只會依程序做事。

真的,有多汽球也不代表要給妳;同樣,很多事即使是服務使用者或顧客也會有時被忽略了感受。所以,投訴只會建立了一個不好形象給女女 ~~:-| :-|

子爵府

原文章由 Smiile 於 07-8-19 19:31 發表

我都係甘諗。據理力爭是自己付出過而要得到,或是一些共同想要得到的 (例如在電視機裡有些人爭取某些福利等)。但當人人也遵守規、可能用了時間去排隊玩遊戲然後換取汽球,他們斷不會貿貿然給妳一個汽球,在 ...

我完全同意Smiile講嘅野, 好有Point!
而且, 個女仔可能係義工, 玩遊戲有規則, 比你人情, 唔比你係道理, 你要明白, 佢無必要受一D無理取鬧嘅人氣, 所以唔比咪唔比囉!

李嘉誠屋企好有錢, 多到洗唔晒, 咁你問佢, 你估佢會唔比D你洗Y?
係咪唔比的話, 李嘉誠就好少氣呢? 成日要人比呢樣比個樣, 自己買好過la

大宅

我諗我明白CANDY既意思,佢唔係想話自己啱哂,佢只係睇唔過眼依家好多人好冇愛心同耐性. 呢件只係一件好細既事,大家亦唔駛講得咁深入..

水晶宮

如果個工作人員唔係義工,係員工,可能因為一個投訴,就會影響前途,從另一角度諗,咪用愛心放人一馬囉.
而且,除左愛心同耐性之外,在社會中亦要講求公平與及和諧,如果規矩係要完遊戲先有禮品,咁就唔好強人所難囉.
有時,我聽到"今時今日咁既服務態度係唔得架"呢句說話,有D反感,因為已經被人濫用得好緊要.
有次係街市,個海鮮檔講明D蝦(成$98/斤)係唔可以逐隻揀,有個女人話要二斤,個檔主用筲箕筆比佢既時候,佢就猛咁落手揀.咁就比個檔主大聲鬧.個女人就用呢句說話話個檔主.
我覺得佢好無理,因為講明唔可以逐隻揀,就唔應該咁做.你係客,可以選擇唔買,但唔應該選擇犯規.我知道,如果用手掂過,D蝦好易起黑頭.所以一般貴蝦都唔比人掂.
依家有宣傳教人點改善服務,有無教人點做個好顧客?
點解服務性行業就要受人氣?
可唔可以大家互相尊重呢?

原文章由 radish 於 07-8-19 22:07 發表
我諗我明白CANDY既意思,佢唔係想話自己啱哂,佢只係睇唔過眼依家好多人好冇愛心同耐性. 呢件只係一件好細既事,大家亦唔駛講得咁深入..

首頁

尾頁

跳至