心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位請小心:

本人昨日早上8時幾, 在火車站的找換店唱$1000人民幣, 往深圳消費, 點知當地人收錢時一睇 (都未攞我張銀紙), 就問我地有無其他錢, 唔收嗰張$100, 如是者一共5張都唔收, 最後叫我地比港幣.

唔同商舖和酒樓都唔懇收, 佢地話d錢係假.

嗰間找換店實在太離9張$100 有5張是假的 (我叫找換店唱咗$100散紙, 所以只有9張$100 ).

大家以後都要小心d.:-( :-( :-(

大宅

畀面勳章

原文章由 mandylung 於 07-8-14 10:53 發表
各位請小心:

本人昨日早上8時幾, 在火車站的找換店唱$1000人民幣, 往深圳消費, 點知當地人收錢時一睇 (都未攞我張銀紙), 就問我地有無其他錢, 唔收嗰張$100, 如是者一共5張都唔收, 最後叫我地比 ...

哎呀@@
下次小心d喇~
唔好再去個間=3=

大宅

無良香港找換店$1000換5張假鈔

男爵府

d錢係假...:-( :-( :-( :-(

原文章由 mandylung 於 07-8-14 10:53 發表
各位請小心:

本人昨日早上8時幾, 在火車站的找換店唱$1000人民幣, 往深圳消費, 點知當地人收錢時一睇 (都未攞我張銀紙), 就問我地有無其他錢, 唔收嗰張$100, 如是者一共5張都唔收, 最後叫我地比 ...

伯爵府

畀面勳章

原文章由 laiheiyau 於 07-8-14 19:47 發表
d錢係假...:-( :-( :-( :-(

其實佢地有過部機架, 假錢都會停機。你而家D錢仲有冇係樹, 你可以羅返落去, 叫佢過機一次比你睇。
事關有一次我上大陸買野, 我老公比錢, 點知佢話我老公張錢係假既。其實佢地一早已經換左我地張真錢走, 佢打開個收銀櫃時, 一邊問我老公有冇散錢, 咁老公個目光就轉移左係自己身上搵散紙, 我地估D大陸人應該係呢個時候換(可能佢地仲高招D都唔定)。
當我老公話冇散紙時, 佢地就話唔收我張錢, 話係假既。咁就一定要收返張假錢而比另一張佢啦。
返到HK, 我地羅住張錢去搵果間野, 睇下有冇得換返。點知佢一過部機, 部數錢機即刻停機啦。所以我地先知係班大陸人攪鬼囉, 你即管試下啦。誤會左人地唔好呀麻
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

別墅

去銀行換是否好d ? 我下星期都返大陸玩, 請賜教 !

原文章由 silvia_ng 於 07-8-14 21:00 發表

其實佢地有過部機架, 假錢都會停機。你而家D錢仲有冇係樹, 你可以羅返落去, 叫佢過機一次比你睇。
事關有一次我上大陸買野, 我老公比錢, 點知佢話我老公張錢係假既。其實佢地一早已經換左我地張真錢走, 佢 ...

大宅

我星期四同星期五報咗團去大6玩, 所以今日去咗銀行換咗$1000, 但我都覺得好似有兩張可能是假的, 叫銀行職員同我換過.?-(

原文章由 Snake 於 07-8-14 22:22 發表

伯爵府

畀面勳章

原文章由 Snake 於 07-8-14 22:22 發表

銀行換係安全d, 不過換率就冇咁抵。可以要求找換店比d新銀紙比你, 睇真假既方法同睇港紙一樣。都有凸感, 同埋係張紙上面"high"下佢, 都會有色走出黎。
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

又多一個騙人手法 , 真是防不勝防.

別墅

原文章由 silvia_ng 於 07-8-14 21:00 發表

事關有一次我上大陸買野, 我老公比錢, 點知佢話我老公張錢係假既。其實佢地一早已經換左我地張真錢走, 佢 ...

我就覺的香港唱錢好少會假,可能俾D大陸人左,現在好多大陸人做借做生意換假錢,東門就特別多,我上次同朋友行街買衫,件衫$40,朋友羅張好新50蚊紙俾左一個售貨員(佢地有兩個人),個售貨員唔知點解好快將個張50蚊搣左一個小角,只系好小好小角,然後同我地講張錢爛左有冇第二張,甘我朋友就羅張100蚊俾佢,轉過頭另外一個走埋來話,算啦,爛小小用的既,跟住收左張50蚊紙俾翻張100蚊紙我地,當時我覺的唔對路羅張100蚊紙睇下,原來系假錢,然後我地話報警佢地先俾翻張真錢我地,好彩我識睇錢,而我朋友就唔識,我就覺的各位下次去大陸玩唔識睇假錢比錢之前認住自已張錢號碼(只要記兩三個數字就夠)預防俾人換假錢,大陸人換假錢有好幾種
1,就系上面講個種
2你俾100蚊紙佢會換左你張錢,然後同你講你錢系假錢,你俾第二張時佢地又換左,第三張又系甘,個陣時你會以為唱錢時唱既假錢(佢地換錢好快,好似變戲法甘,你跟本唔覺)
3羅左你張錢話冇錢找,問你有冇散紙,如果你冇佢會提意你問身邊朋友羅住先又或者問你有幾多便D賣俾你
以上幾種我同朋友都試過,所以大家上大陸時一定要小心

大宅

謝謝你意見, 以後會加倍小心.

原文章由 tfhung150 於 07-8-18 12:47 發表

我就覺的香港唱錢好少會假,可能俾D大陸人左,現在好多大陸人做借做生意換假錢,東門就特別多,我上次同朋友行街買衫,件衫$40,朋友羅張好新50蚊紙俾左一個售貨員(佢地有兩個人),個售貨員唔知點解好快將個張 ...

首頁

尾頁

跳至