嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

我仔仔一直都有鼻敏感,經常流鼻水及鼻塞,但有一次他的鼻水流得很多還帶有點黄鼻涕,後來帶他看羅建華醫生,他說可能是鼻竇炎,叫我帶他照X光,後來他看完份片後已斷他是鼻竇炎,說我仔仔一邊鼻的片蒙哂,我聽後當然很徬惶,問他點辦,他說食抗生素啦!最初羅醫生開一星期,後來一星期後返去佢又話要食多一星期,到14天後我再問佢幾時可以停食抗生素,他說:你認為佢啲鼻水收哂未可以停囉!我問他:唔係照多次X光睇下仲有冇發炎先?因我仔仔吃後有疴。他答我不必,因佢鼻有菌入到腸胃所以疴,繼續開抗生素給他,但到第十六日,我仔仔突然疴得好密,又嘔了很多次,我即時打返診所他說返來睇下囉,後來我到他診所佢只講入院囉,我夜啲去睇佢。我問佢比止嘔藥他說冇,入院吧。這醫生真的太冷血,當時我仔仔逗留診所半小時才睇佢已嘔了10次,後來還要我們等醫生信,我再坐在白等多20分鐘,我很心急知他有危險即刻送他入浸會,沿途再問朋友找註診醫生,很幸運地馬國超醫生即刻應承來,驗血後已証實脫水,再不吊針便有危險,而相反羅醫生完全沒有提及任何嚴重。事後,我對這醫生真的很懷疑,我拿着我仔仔的X光片给了3個醫生,他們都說:你仔仔的鼻很少事,只有少少鼻炎,最多都是一星期的抗生素已很足夠,為何幾位醫生也這樣說呢?只可說羅建華醫生太冇人情味了!和馬醫生很大分別,他當醫生沒可能不知服抗生素的副作用有多大及其中一種服後會有腹瀉呢?我真的不明白為何他要這樣沒操守?只會傷及無辜呢?希望各位媽咪若看這位醫生真的要小心!

[ 本文章最後由 CHRIS-媽咪 於 07-9-6 02:48 編輯 ]

大宅

向醫務委員會投訴他吧,記住加埋打比生果日報,佢地最鍾意搵野寫,同投訴會直接出被投訴的人名,等多啲人知道,唔好比佢再害人。

原文章由 CHRIS-媽咪 於 07-8-13 00:44 發表
我仔仔一直都有鼻敏感,經常流鼻水及鼻塞,但有一次他的鼻水流得很多還帶有點黄鼻涕,後來帶他看羅建華醫生,他說可能是鼻竇炎,叫我帶他照X光,後來他看完份片後已斷他是鼻竇炎,說我仔仔一邊鼻的片蒙哂 ...
我是07年06月的新手媽咪,請多指教喔!

小豬豬於2007年6月3日20:45出世了,只是個六磅仔,體重小了點,但總叫健健康康!!  
滿月了,體重有8.5磅,大隻仔了一點點!!
兩個月人仔,有差不多11磅了!!
四個月豬豬,有14.5磅了,真係叻叻豬!!
六個月豬豬,有16.5磅,比別的 bb 高了一點喔!!

大宅

你應向醫委會投訴,佢地会公平仲裁倒底是否失職.

另外,市面上有部分doctor用藥很重,病就好快好番,有部分用藥温和,病情轉好就慢,似乎家長buy哪套,我就偏向後者多d.

你小朋友出咗院未?好番之後記住同佢調理番身體.

大宅

你仔仔依家好番未呀聽你咁講 我都驚呀因為亞囡因為濕疹發炎,醫生又係比佢食抗生素,又係有少少痾聽人講話bb細細個食會唔好 所以佢食左3天,見冇咩事都冇比佢食, 唔知arn 唔 arn呢

原文章由 CHRIS-媽咪 於 07-8-13 00:44 發表
我仔仔一直都有鼻敏感,經常流鼻水及鼻塞,但有一次他的鼻水流得很多還帶有點黄鼻涕,後來帶他看羅建華醫生,他說可能是鼻竇炎,叫我帶他照X光,後來他看完份片後已斷他是鼻竇炎,說我仔仔一邊鼻的片蒙哂 ...

大宅

請問呢位醫生係咪係青衣城註診呢? 好可怕喎....真係要小心.

CHRIS,祝你早日康復,身體健康.

原文章由 CHRIS-媽咪 於 07-8-13 12:44 AM 發表

複式洋房

Hi Chris媽咪,

我自己未帶過阿仔睇過羅建華,不過聽好多青衣媽咪都話佢好細心. 原本都會考慮會試下
但係,聽完你甘講,真係要諗下

複式洋房

Hi mooncake 111,

我阿仔都有濕疹,以我個人意見,唔應該因為濕疹發炎而食抗生素,而且你亞囡甘細 注意皮膚護理好似重要d

以我所知,抗生素一定要按療程食完,唔可以話唔食就唔食.最好問下醫生啦

大宅

我bb剛患感冒+氣管炎, 聞了幾日氣, 是轉睇羅e生的, 他講解病程ok wor, (因之前睇青衣城周xx醫生3次, 他的藥對bb無效, 有返燒, 仲開抗生素, 有d藥仲吃4ml o甘多tim). 羅e生說bb細, 不應吃這多ml數藥.

原文章由 aiden_mama 於 07-8-13 13:25 發表
Hi Chris媽咪,

我自己未帶過阿仔睇過羅建華,不過聽好多青衣媽咪都話佢好細心. 原本都會考慮會試下
但係,聽完你甘講,真係要諗下

大宅

原文章由 629 於 07-8-13 13:40 發表
我bb剛患感冒+氣管炎, 聞了幾日氣, 是轉睇羅e生的, 他講解病程ok wor, (因之前睇青衣城周xx醫生3次, 他的藥對bb無效, 有返燒, 仲開抗生素, 有d藥仲吃4ml o甘多tim). 羅e生說bb細, 不應吃這多ml數藥.

我自己同小朋友都睇過羅e生&青衣城周xx醫生, 感覺羅e生唔錯, 但周xx醫就差d, 嚴重病時, 會出tst睇.

男爵府

較早前分別有2個同事都介紹我睇羅醫生. 佢地不約而同對佢讚不絕口.?-(

大宅

死火....停左2日 tim, 醫生又放咗假.

原文章由 aiden_mama 於 07-8-13 13:34 發表
Hi mooncake 111,

我阿仔都有濕疹,以我個人意見,唔應該因為濕疹發炎而食抗生素,而且你亞囡甘細 注意皮膚護理好似重要d

以我所知,抗生素一定要按療程食完,唔可以話唔食就唔食.最好問下醫生啦

大宅

hi mooncake:
是啊,抗生素一定要食完,否則殺唔晒d菌會有抗藥性,下次再食就无效啦.

原文章由 MOONCAKE111 於 07-8-13 15:48 發表
死火....停左2日 tim, 醫生又放咗假.

民房

真係好多謝大家關心! 而家仔仔已睇中醫調理緊身體,已好轉了,由本來一日大便三次變成一次,因食得多抗生素會令脾虛,所以吃藥後出很多冷汗,便是傷左脾胃,很容易會肚瀉。而家我帶他看醫生真的要仔细問清楚服抗生素的需要,其實香港很多位醫生都會開抗生素,因病可以明顯很快康復。我之前都睇過很多醫生,但從未見過這冇愛心的醫生,佢雖然好叻做生意,包裝自己,但他的職責是醫好病人而不是醫商呢?
我仔仔己六歲,但之前的慘痛經歷令我一生難忘,我不會告他,只希望不會有第二個受害呢?你們要take care la~~~

複式洋房

我都有相同經歷,本身睇開個兒科放假,走去睇第二個(李志勇),
我個女病徵係發燒,佢話我個女感親,於是開抗生素及退燒藥,
我&hb當然唔會比阿囡食抗生素,我地志在攞退燒藥等阿女唔使辛苦,捱到第二日,睇返睇開個兒科,我個女仍只得一個病徵發燒,
佢話我女可能出玫瑰疹,第三日會出疹,之後會退燒,結果真係.
你話d醫生係咪離譜,郁d開抗生素,有病都話,無事都叫人食,

我o既做法係同外國鬼佬睇齊,非必要不吃抗生素,有病就攞d抒緩不適o既藥,例如退燒收鼻水之類.

民房

bread1103媽咪真係好精明

其實我都知好多醫生濫用抗生素,但由於羅建華開抗生素是兩星期還有多,太離譜了,點解我信他基於我有親戚在其中一間做姑娘,她介绍此醫生给我,而羅醫生亦知是熟人介紹,真係唔知係咪似熟賣熟,真係令我好嬲。但現在我perfre遠啲都會出去睇啦!

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

本人亦有同樣經歷:之前bb發燒一week,睇左兩個医生都未好,到朋友介绍一位出名的兒科医生,他告訴我bb是腸病毒,他開了一week抗生素比bb,但當時不知道抗生素不能治腸病毒,而bb亦食左3日都未退燒,仲升到40c, 結果八号風球當日入急症,人人話証府医院只剩下junior的医生,就連junior的医生都說bb不是腸病毒,是過濾性病毒,而医生亦話就算係腸病毒,食抗生素都冇用,結果bb白白食左好多抗生素落肚!:-(

民房

小心揀兒科醫生

你好,其實揀醫生真的要揾係咪好醫生,否則連累小朋友,但你都好只是食三天,我仔仔食兩星期有多,。:-(

複式洋房

小心選擇有醫德的醫生

原文章由 CHRIS-媽咪 於 07-8-16 23:04 發表
你好,其實揀醫生真的要揾係咪好醫生,否則連累小朋友,但你都好只是食三天,我仔仔食兩星期有多,。:-(

小心選擇有醫德的醫生真的不容易,我最怕d醫生無料就成日叫病人照呢樣果樣,小朋友照肺照x光你估好好咩,有複射架,無良醫生真的要杜絶,不如開個題目是講邊個醫生又好又有料啦

別墅

太無良的醫生

男爵府

羅醫生也睇過, 以前唔錯, 睇完你case, 宜加就差d了, 佢以前都係青衣城卓健做的, 之後自已出來開舖, 講開, 我見有廣告有個霍建中醫生係青衣城, 係咪同yau ma tei 個一樣呢, 佢係九龍幾出名架喎

原文章由 ki9527 於 07-8-19 10:09 發表

:-P

首頁

尾頁

跳至