親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

台中行程:4大3小 (最小2 歳)
Choice A
Day 1: 2pm Taichung airport 出發 to 清境住雲海 中途可去咩景點?
Day 2: 農場 可玩一天嗎?and any other place to go...
可否夜晚5、6點 乘車到日月潭酒店住,危險嗎?
Day 3: 日月潭遊湖+纜車+九族
-》集集-》車埕-》台中住
Day 4: 台中 玩 -》 夜機9pm

Choice B
Day 1: 2pm Taichung airport 出發 to 清境住雲海 中途可去咩景點?
Day 2 : 農場 等 住清境
Day 3: 早上去日月潭遊湖+纜車+九族。住日月潭
Day 4: 日月潭 -》集集-》車埕-》台中玩 -》 夜機9pm

請賜教

別墅

回覆:台中清境行程

我都想知個行程,因為暑假我想自己帶個2歲小朋友去清境玩。
你打算Book邊間酒店或民宿?

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:台中行程:4大3小+(最小2+歳)Choice+ADay+1

原帖由 alicewong2702 於 14-03-08 發表

農場連小瑞士, 合歡山個D 可以玩一日

日月潭要遊湖就去唔到九族, 九族自己都可以玩大半日, 所以個日仲想去集集, 車埕係玩唔到既

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:台中行程:4大3小+(最小2+歳)Choice+ADay+1

原帖由 alicewong2702 於 14-03-08 發表

最後個日唔好安排咁多行程, 主力去台中玩就得啦

別墅

我4月17號去
Day 1: 2pm Taichung airport 出發 包車去清境,順遊埔里酒廠及紙教堂
Day 2 : 農場全日
Day 3: 早上巴士去日月潭(路過或閒遊1小時),轉巴士去埔里(路過,因day 1去左)再轉巴士去車埕(憪遊),火車去集集(預2小時here),5點幾直通火車去台中,晚上遊逢甲
Day 4: 台中自由行,去下20號倉庫丶宮原眼科丶一福堂丶勤美成品等等(睇時間做人),夜機9pm

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:我4月17號去Day+1:+2pm+Taichung+airport+

原帖由 Bennykwok 於 14-03-08 發表
我4月17號去
Day 1: 2pm Taichung airport 出發 包車去清境,順遊埔里酒廠及紙教堂
走馬看花的行程,清境去日月潭都要1.5小時,特登路過去閒遊一個鐘,真係純粹到此一遊可惜了 …

珍珠宮

好媽媽勳章

Bennykwok 發表於 14-3-8 21:30
我4月17號去
DAY3你無咩可能咁轉車法,去到. 你要去D地方,因為台中巴士班次唔密,點到點一班車好耐,

你只係等車時間都花左唔少啦~~

DAY2,農場全日,你指那個農場? 如講青青草原,半日可以玩曬啦~~

不如DAY2 下午由清境直接坐共乘車去日月潭, 住日月潭.

DAY3 早上,遊湖,唔入九族,就中午坐車過車埕啦~~

台中無直通車架. 由車埕都係坐客運返台中市.

珊瑚宮

Bennykwok 發表於 14-3-8 21:30
我4月17號去
清境無直接車到日月潭,要在埔里轉巴士。日月潭都無直接車到車埕,日月潭既車好似是到水里。
車埕/集集去台中火車班次吾多,一日得几班

別墅

(之前post 日月潭同埔里調轉左sor! )開頭我day3係諗住包車,但我個仔話想坐下巴士及火車先有咁安排,同埋日月潭我冇興趣,因等巴士先閒遊約1小時,可能唔停日月潭,直接響日月潭坐的士去車埕。等我詳細講下我day3:
9:10 6659班車去埔里,10:20到;
埔里10:25/ 10:40車去日月潭,10:55/ 11:15到;
日月潭的士去車埕或12:10班車去車埕,12:40到。
車埕14:15火車去集集,14:35到,(可能租架單車踩去武昌宮丶戰爭公園等等)
集集17:18火車直去台中,19:00到,入住米卡沙(台中車站後面)check in 後的士來回逢甲,是日完畢。
點解day1 先遊埔里呢?就係為左今日「坑」番D時間。

侯爵府

回覆 Bennykwok 的帖子

DAY4 20號倉庫附近有個文化創意園, 我覺得好行過20號倉庫, 有時間可以去下~

別墅

KAY+2 發表於 14-3-9 14:37
回覆 Bennykwok 的帖子

DAY4 20號倉庫附近有個文化創意園, 我覺得好行過20號倉庫, 有時間可以去下~
Thx!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:(之前post+日月潭同埔里調轉左sor!+)開頭我

原帖由 Bennykwok 於 14-03-09 發表
(之前post 日月潭同埔里調轉左sor! )開頭我day3係諗住包車,但我個仔話想坐下巴士及火車先有咁安排,同埋日 ...
你D車次時間距離咁短,你知道是同一站轉車?如第一程遲左,咁之後點?塞車呢?你是拎住行李喼?

別墅

maggielau0705 發表於 14-3-9 15:31
你D車次時間距離咁短,你知道是同一站轉車?如第一程遲左,咁之後點?塞車呢?你是拎住行李喼?

...
其實呢個行程是參考香x討論區謀C兄,再自己去南投客運及台灣鐵路局web site check 清楚車時間表就冇問題,巴士轉車,下車處應該亦是上車處。至於行李亦不是問題,因我有幾會停留的地方有日月潭丶車埕及集集,根據香x討論區謀C兄講,那三個地方的下車處都有遊客中心可寄存。其實print定時間表,有乜miss車都可知下班車時間而隨時改行程,最重要係集集去台中那班火車不可miss,因為係不用轉車而直達台中

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+alicewong2702+於+14-03-08+

原帖由 shinku 於 14-03-08 發表
農場連小瑞士, 合歡山個D 可以玩一日

首頁

尾頁

跳至