親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

死啦!我都系跟康x。

男爵府

我報了新華, 但如你們這樣說, 是那邊地方有問題, 即跟任何旅行團都是這樣啦, 無分別wor!

別墅

我跟永安8月頭去左,好唔掂,住個間小木屋同屋前的薰衣草就ok,周圍都係起緊屋仔,小木屋好新淨,裏面仲有木香味,浴室有個按摩花灑浴屏,呢d已經係行程最好嘅野喇!不過間屋隔聲好差,隔離電視機聲同自已個浴室水喉聲都一清二楚,第二日個團友仲話佢隔離間房5點幾就起左身去洗面(哈哈!可能佢講緊我地間房呀!)。

個團3日2夜,上午7:30船去順德,不過成個行程係早餐 - 坐車2.5小時 - 景點 - 午餐 - 坐車2.5/3.5小時 - 景點 - 晚餐,3日都係咁,仲要有一日午餐同晚餐都停電,未試過跟團食燭光晚餐,住山上的外婆小屋好似話都停電要緊急維修。

去盤龍峽個程車仲要係未開發嘅山路,足足3.5小時,沿路有好多個小山丘(泥沙),架車泡到個個都唔咁睡醒哂。睇瀑布同水車係要由山上沿路/樓梯行1-1.5個鐘到山腳,係自已行無人介紹,有d 70幾歲團友都行得幾辛苦吓。去完之後先知順德市同順德山區係好大分別,我地一家三口都話個團好唔掂!

民房

原文章由 Melody1110 於 07-8-22 02:23 發表

哎呀!!我們一行20人將在9月頭出發,而我們最後都是決定選擇左康THAI-住溫泉渡假村和海木屋/外婆家木屋,價錢$799+碼頭稅$35,而我們就比較對康THAI有些信心,但現在得知peipeibb的回應後....哎!!....真係......唔知點 ...

今日我們有9個人已經轉團到新會古兜溫泉渡假村,溫泉島<豪華房or別墅房>和番禺長隆歡樂世界,長隆大馬戲,百萬葵園3天豪華團,$799+$35碼頭稅,但要每人多付$200轉團錢呀!!雖然我們一家3口要TOTAL比多$600大元,但總好過玩完回來成肚氣,貼錢買難受啦!!應該話不要"明知山有虎偏向虎山行"呀!!!真是多得大家上來BK報料呀!!THANKS!!!

男爵府

我們一家三口剛剛去完盤龍峽,第一天由深圳坐四個小時車到廣寧竹海大觀,遊竹林,坐竹伐,餵白鴿,囡囡都覺得很開心。第二天去懷集世外桃源,山景也不錯,由一個小岩洞穿過,別有洞天,風景優美,值得一去。經過三小時的崎嶇車程,下午到達盤龍峽,由山上步行下來,沿途看到大水車和瀑布,只是一般。最開心的是玩了漂流,$68位,比想像中的刺激很多,全身濕透,囡囡覺得很難忘。雖然酒店附近仍有施工,但酒店房間設計不錯,也很舒適!小木屋傍邊的薰衣草園比想像中大,還有風車,拍照一流。金林水鄉則一般而已。

整體來說,我們和團友也覺得甚好玩,都頗算值得去,但遲多幾個月去等施工完畢環境就一流了。

伯爵府

2023年兔年勳章

原文章由 Cutema 於 07-8-27 22:29 發表
我們一家三口剛剛去完盤龍峽,第一天由深圳坐四個小時車到廣寧竹海大觀,遊竹林,坐竹伐,餵白鴿,囡囡都覺得很開心。第二天去懷集世外桃源,山景也不錯,由一個小岩洞穿過,別有洞天,風景優美,值得一去。經過三小時的崎嶇車程,下午到達 ...

請問你踉邊間旅行社邊團呢??

男爵府

我是跟維港假期的.

別墅

我們一行5人剛跟康x去了盤龍峽三天,個人覺得ok。早上7:30船往順德,2小時車程往午餐,2小時車程往金林水鄉。金林水鄉行了約1小時,不算深入,所以看的東西不多,可能是因為跟團,導遊請我們吃豆腐花和帶了我們去買花生之類的手信,所以沒有時間行多些地方。之後2小時車程往盤龍峽,住山上的木屋,由於有大有小,個酒店職員竟然幫我們拿了一件行李。我們分了一間相連的木屋,在路口,所以行的路少些,但沒景觀。由於要待6時半才吃晚餐,有1個多小時,我們便自己行上山,景觀很優美,很寧靜。晚餐後有晚會表演,我個人沒有太大興趣,看了一陣便獨自一個先行回木屋休息。

第二天8時多吃早餐,之後行落山,約行了2個多小時,沿途景觀一般,不及山上。但有兩三個瀑布都算不錯。我們玩了空中飛人,50元一次,女兒還玩了兩次呢。吊索滑行300多米,景觀和氣勢都一流。可能水流不大,激流看似不激,但導遊仍極力反對我們玩,所以我們亦只好放棄。

行到山下,薰衣草木屋群很美,雖然不算大規模,但全開了花,可惜沒香美,四周仍有興建,但若只集中看興建好的一邊,仍然可觀。

離開盤龍峽,2小時車程往吃中午飯,20分鐘車程往蟠龍洞,洞很小,只須行約40分鐘,大部份的路段只可供單人行,亦沒有一般鐘乳石洞的清涼感覺。

之後2小時車程往金水台溫泉,下午5時到達,6時吃完晚餐後任浸,作為成人,相信很快便浸完,但我因有小朋友,所以玩到晚上11時才回房。第三天一早,小朋友又話要再入場,玩到夠鐘上車離開才願走呢。

2小時車程往吃午餐,之後導遊帶我們吃雙皮奶和買手信。10分鐘車程往中華牌坊,可惜只得20分鐘參觀,小朋友還嚷著要在牌坊下踏單車呢!

20分鐘車程往順德港,在碼頭等了一小時才上船回港。

男爵府

我地同你行程原來是不同..

那吊索看來有點危險, 所以沒有玩..

導遊反對你玩激流,可能 因他怕你濕身, 冇地方玩衫吧!

大家覺得好玩:-P :-P ok la.

別墅

從吊索滑300米過對面山時所看到的景色最美,那個瀑布最長。另外從桃花寨行上山(是我們自己偷空行的,約行了1小時,導遊沒有跟)景觀亦很大很美。由於要在6:30吃晚飯,沒時間再往上行,反而覺得有些可惜,可以7:30吃飯便好了。相反第二天早上導遊帶行落山的那段路,約行2小時,風景卻是一般。

別墅

其實我都覺得激流跟本不激,導遊猛話怕我們濕身,又話無地方換衫,又話d行李已經上晒車,又話其他團友已經行左下山,總之極力阻止,所以我們不情不願地放棄玩了。

反而空中飛人佢又坐定定等我地,囡囡還玩了兩次呢。

男爵府

哩個就係跟團不足之處..:-| 我地都係因可以哪哪林玩完漂流走番酒店(山腳) 沖涼, 個導遊先鼓勵我地玩..

但聽你講, 上山哪邊都唔錯bor.. 我地就冇去la.

別墅

上山那邊真的比下山那邊美,而且最大的那座瀑布亦是在上山區。其實酒店那裡應該有車可上高些的,可惜是跟團,沒機會看了。如果有bk友自己組團,而又鍾意行山的話,建議叫酒店車上最高處才行落山,我看大約行6小時便行完。

大宅

君媽:
由山上行番落山都要6小時,咁沿途有無地方休息,有無d小型商店可供午餐呀?

別墅

Tomykfg
我話行6小時是我自己估計的(看地圖),沿途應該有沒有商店。如果你是跟香港辦的旅行團的話,團會安排車上到山腰(即餐廳位置),然後再行落山,以我自己為例,若不拍照,不玩空中飛人的話,只須45分鐘便到山腳。

男爵府

如果系山腰玩漂流, 仲快,:-P 不過成身濕晒...

伯爵府

2023年兔年勳章

有冇媽咪近期去過, 有新料報呀.....因我好想趁重陽節個三日去玩下呀.....

大宅

我有朋友剛去完,原本報名話明住薰衣草田個d屋,去到都是住酒店,酒店設施ok,但剛巧電視壞了,話搶修緊,但卒之都係成晚無電視睇,風景不錯,其他就同之前各位post的無咩大分別。

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

any updates on 盤龍峽?? We planned to go there at end Feb 09, thanks

大宅

剛岩年29去完,住薰衣草屋隔聲好差可以不需打電話都可以叫到格離屋, 因去時天氣好凍所以唔好選木屋住。我自己整體各得ma ma tei太遠路,還有沖涼D水力不夠。

原帖由 多利是 於 09-2-5 16:21 發表
any updates on 盤龍峽?? We planned to go there at end Feb 09, thanks

首頁

尾頁

跳至