美容扮靚

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

請問有冇媽咪試過呢? 成唔成功呀?

男爵府

我就試過西柚減肥法, 第1個round跟足, 第2個round有些偷食, 之後停了1星期, 第3個round勁偷食, 之後又停了2星期, 現在又來第4個round了, 前後2個半月, 共減了11磅, 都okay啦! 最近這2個星期開始要多做運動, 希望唔需要再別呢個餐啦, 不過此餐都okay, 有恆心可減到的.

原文章由 Lillis 於 07-7-23 17:47 發表

別墅

原文章由 vvlamho 於 07-7-23 18:03 發表
我就試過西柚減肥法, 第1個round跟足, 第2個round有些偷食, 之後停了1星期, 第3個round勁偷食, 之後又停了2星期, 現在又來第4個round了, 前後2個半月, 共減了11磅, 都okay啦! 最近這2個星期開始要多做運動, 希望 ...

我想問吓個餐單嘅早餐係每日兩隻雞蛋, 咁食法膽固醇會唔會高咗d 呢?

大宅

請問兩位可否SEND個餐單給我,我都想試吓......謝謝.

大宅

我之前食過,ok喎.
不過,有朋友就因為一日兩隻蛋,到後來皮膚敏感,要睇醫生.

大宅

why初初唔試下三日餐? 日子短d,等自己習慣下,而且反應仲快.

複式洋房

我淨食蛋白唔食黃架 :mrgreen:

原文章由 Lillis 於 07-7-23 21:39 發表

我想問吓個餐單嘅早餐係每日兩隻雞蛋, 咁食法膽固醇會唔會高咗d 呢?

複式洋房

都ok架, 但冇個餐單所講o既咁堅咁快落磅囉 我o岩o岩完左第 1 round, 減左2.2lbs, 聽日又要開始第 2 round喇~ 上年年尾我食左兩個幾月, 都減左total 9lbs

原文章由 Lillis 於 07-7-23 17:47 發表

複式洋房

佰三磅

請問可否PM個餐單比我呀, THANKS.

原文章由 佰三磅 於 07-7-24 11:16 發表
都ok架, 但冇個餐單所講o既咁堅咁快落磅囉 我o岩o岩完左第 1 round, 減左2.2lbs, 聽日又要開始第 2 round喇~ 上年年尾我食左兩個幾月, 都減左total 9lbs

大宅

130:

給我餐單好嗎? THANKS

原文章由 佰三磅 於 07-7-24 11:16 發表

民房

我都試過西柚餐 但次次食完個胃勁唔舒服
請問有冇其他好的餐單
pls pm to me!!!

別墅

原文章由 Lumpy 於 07-7-24 10:51 發表
why初初唔試下三日餐? 日子短d,等自己習慣下,而且反應仲快.

乜嘢係三日餐呀? 有冇餐單可以睇睇呀? 唔該哂!

[ 本文章最後由 Lillis 於 07-7-24 16:17 編輯 ]

別墅

西柚減肥餐單:

1. low sugar and no caffeine drink
2. no white onion, no potato, no celery, no white vegetable, no carbohydrate
3. capsicum, carrot, red or green onion, tomato, cauliflower, cucumber, lettuce and spinach

For twelve days and stop for two days

Breakfast: half grapefruit or juice, two eggs and two slices of bacon
Lunch: Half grapefruit or juice, salad, meat
Dinner: Half grapefruit or juice, salad or vegetable (red or green), meat or fish
Supper: tomato juice or light milk

別墅

原文章由 朱B仔2007 於 07-7-24 14:21 發表
我都試過西柚餐 但次次食完個胃勁唔舒服
請問有冇其他好的餐單
pls pm to me!!!

我又冇特別唔舒服, 唔知係咪真係冇食到飯或任何粉麵嘅關係, 頭兩日我己經輕咗三磅! 希望真係 work 啦!

大宅

我自己同埋身邊幾個人食過都work,可以試下 (不過,我盡量每日都做一個鐘運動的,所以,可能因為咁,效果唔錯,之後按平時飲食,都無反彈)

第一天

早餐
黑咖啡或茶;西柚半個 ;花生醬兩茶匙 ;齋多士一片

午餐
吞拿魚四安士 (罐頭水浸) ;齋多士一片 ;黑咖啡或茶

晚餐
火腿或凍火雞肉兩片 ;青豆四安士 ;Beetroot(甜菜頭)四安士 ;細蘋果一個 ;雲呢拿雪糕四安士

第二天
早餐
黑咖啡或茶 ;香蕉半條 ;齋多士一片 ;雞蛋一隻

午餐 Cottage芝士四安士 ;咸餅乾五片 ;黑咖啡或茶

晚餐
熱狗二隻 ;西蘭花四安士 ;紅蘿蔔二安士 ;香蕉半條;雲呢拿雪糕四安士

第三天
早餐
黑咖啡或茶 ;一片Cheddar芝士 ;細蘋果一個 ;咸餅乾五片

午餐
齋多士一片 ;烚雞蛋一隻 ;黑咖啡或茶

晚餐
吞拿魚四安士 ;Beetroot(甜菜頭)四安士 ;椰菜花四安士;
細蜜瓜半個;雲呢拿雪糕四安士

複式洋房

呢個餐單好似好難跟喎, 實餓c我o者, 但你做成粒鐘運動就梗係work啦

原文章由 Lumpy 於 07-7-24 17:59 發表
我自己同埋身邊幾個人食過都work,可以試下 (不過,我盡量每日都做一個鐘運動的,所以,可能因為咁,效果唔錯,之後按平時飲食,都無反彈)

第一天

早餐

...

別墅

我試過好多減肥法,有好多都有用,不過係跟原則而唔係跟餐單.以前試過跟餐單,不過份量太少,咁餓法一定瘦,冇咩特別.我個人好懶,又唔想下下要跟住佢煮,所以跟跟下一定放棄.

A方法:
食西柚減肥係得的,尤其是代早餐.然後午餐食少兩匙飯,用西柚兩片代替.晚餐也是.吃東西時什麼也可吃,但不可太油,如東坡肉不要吃,食雞去皮.其餘正常即可.

B方法:
食肉減肥也得,但一定同一餐不可食澱粉.一種肉(少油)加大量菜就是原則.

C方法:
個人也試過同一餐食不同肉,但不吃飯,食大量菜,當然要少油,也得.

以上以B方法減得最快,但個人認為A方法較健康.

最近生完BB減肥就用食燕麥片的方法,效果也好好.早前曾開TOPIC詳述,不再重復了.
:-P

別墅

原文章由 Lumpy 於 07-7-24 17:59 發表

第一天

早餐

...

呢個餐單真係好難跟喎! 份量都好難恩吓呀!

男爵府

我每日只係烚2隻蛋, 只吃蛋白不吃黃, 應該okay

原文章由 Lillis 於 07-7-23 21:39 發表

大宅

見到有人話三日餐好難跟,又話好難計份量,我就講下自己的做法.

首先,我之前學整過蛋糕,家中有個小磅,所以磅份量對我來說不是問題. 我開始食之前的一日,就會一次過準備晒三日的晚餐,用三個盒裝好,一晚一盒.至於早餐和中午,好容易,不用磅,所以不說了.

有人話唔飽.
我初初都以為是,但是,我食落又ok喎. 問題是,你要慢慢食. 有時候,我地是食大左個胃,自己覺得要食好多野才飽.

至於,做運動的問題,我身邊幾個人都是無做運動的,但都減到囉.

我覺得,減肥...是要找一個你肯去相信,又肯去試的辦法.
總唔能夠坐係度,咩都唔做,咁就瘦到,一定無可能的.
而且,我之前都試過做機減肥,結果,錢就洗左,但一磅都減唔到囉.
現在呢個餐/西柚餐,又唔係要用幾千蚊,最多百幾蚊就試得,why唔試下呢.

首頁
12345...7

尾頁

跳至