婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

陪月勳章

我本身係肝炎帶菌, 食左藥好多年, 早先又話可能有肝纖維化, 政府同我做左掃描, 話指數6.X所以都未算係, 咁我都放下心頭大石, 而家又黎甲亢.

我本身食左一年藥, 本來有打算可以停藥, 點之又突然返高, 醫生問我做唔做手術, 或飲碘水, 我真係唔知邊個方法. 有無人幫到我?

珍珠宮

引用:我本身係肝炎帶菌,+食左藥好多年,+早先又話

原帖由 ladypanpan 於 14-02-20 發表
我本身係肝炎帶菌, 食左藥好多年, 早先又話可能有肝纖維化, 政府同我做左掃描, 話指數6.X所以都未算係, 咁 ...
指數高唔高。我有少少偏高 一直叫個人盡量relax做人放鬆d 一直都無再去驗 暫時又無乜野

大宅

我本身係肝炎帶菌, 食左藥好多年, 早先又話可能有肝纖維化, 政府同我做左掃描, 話指數6.X所以都未算係, 咁 ...
你T3同T4係咪比正常高好多?我有親戚都係有甲亢,西醫都建議佢飲碘水,但係佢有個朋友,飲碘水變成甲減,所以佢冇飲到,而家keep住食中藥調理,效果都幾好

男爵府

陪月勳章

namnamnamlolo 發表於 14-2-20 16:51
指數高唔高。我有少少偏高 一直叫個人盡量relax做人放鬆d 一直都無再去驗 暫時又無乜野

...
我諗高掛, 我一日要食3粒藥

男爵府

陪月勳章

manandrain 發表於 14-2-20 23:19
你T3同T4係咪比正常高好多?我有親戚都係有甲亢,西醫都建議佢飲碘水,但係佢有個朋友,飲碘水變成甲減,所 ...
我唔太想飲碘水, 因為要照顧小朋友, 我怕有影响

男爵府

BK Milk勳章

咁個指數應該係幾多至幾多?

男爵府

陪月勳章

ahqq 發表於 14-2-22 18:28
咁個指數應該係幾多至幾多?
我唔知喎, 醫生無同我講呀

別墅

回覆:ladypanpan 的帖子

我由初中開始食甲亢藥,食到18歲E生話咁多年都冇變点咗我去飲典水,点知飲咗噈成個人做咗懶洋洋咁,对我生活影響好大!不過身體係你自己,你必須要問得E生清清楚楚。

男爵府

陪月勳章

vvjanetchow 發表於 14-2-24 00:58
我由初中開始食甲亢藥,食到18歲E生話咁多年都冇變点咗我去飲典水,点知飲咗噈成個人做咗懶洋洋咁,对我生 ...
咁細個就有? 遺傳嗎?
我見有JM話中藥都可以食好, 我都想試下, 唔想飲碘水同開刀

別墅

no遺傳,中-時發現有此病,真實都好麻煩,飲咗典水攪到典又唔夠,而家又要食補甲藥,如果陀bb仲煩,甲唔夠成日都要黐住張牀訓,冇哂活力。

男爵府

陪月勳章

vvjanetchow 發表於 14-2-24 22:28
no遺傳,中-時發現有此病,真實都好麻煩,飲咗典水攪到典又唔夠,而家又要食補甲藥,如果陀bb仲煩,甲唔夠 ...
我就生完先有

禁止訪問

男爵府

陪月勳章

kinkis 發表於 14-2-25 00:36
我生b之前有,中途有左。生完一年又番發。呢個sick好難攪。講出黎外人又吾明你做咩訓極都吾夠,又成日喊累 ...
係, 我先前有唔知, 我係咁出汗, 我老公仲話我肥到咁怕熱, 之後我話心跳好快, 佢又話我心理作用, 見到我手震, 佢又話專登, 唔係驗到有甲亢, 佢以前我扮野, 勁興.
到我食藥後, 我有時真係好攰, 佢又話我懶, 絶對明白, 呢個病, 外人真係唔明白.

珍珠宮

回覆:肝問題後.. 又黎甲亢, 人都癲!

我都係甲亢病患者,食咗藥一年,仲有半年療程。我怕自己好吾返,我吾想肥腫難分T_T

Love and Kindness are never wasted.

珍珠宮

ladypanpan 發表於 14-2-24 10:26
咁細個就有? 遺傳嗎?
我見有JM話中藥都可以食好, 我都想試下, 唔想飲碘水同開刀
我都唔想飲碘水同開刀, 醫生話我甲狀腺好大, 停藥好大機會返發T_T

Love and Kindness are never wasted.

男爵府

陪月勳章

babycam 發表於 14-2-25 17:41
我都唔想飲碘水同開刀, 醫生話我甲狀腺好大, 停藥好大機會返發T_T
我都係, 但我甲狀腺大左好多, 醫生話唔會縮返, 除非做手術, 所以好煩

首頁

尾頁

跳至