懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

全程已經要3個鐘,見個醫生只係用手按下我我肚,用手指放入我下邊摸下我子宮,超星波機都無部,點知個bb情況呀,用部好細的機(好似係入電池的)放在我肚聽心跳,我有左10weeks,但醫生話聽唔倒心跳,起碼要12weeks先聽倒,但我之前6weeks同9weeks在私家照都有心跳!
我想不再去健康院了,反正都無什麼檢查做到,但如果我不去健康院,只在私家做產檢,我可以在政府生嗎,是不是一定要去健康院檢查他們才有我紀錄給我在醫院生.我在屯門醫院生,今日去天水圍健康院的,thanks!!

子爵府

我今日都係同你一樣遭遇,我仲慘,我來回車程已經3個幾鐘,等左1個鐘,見個醫生只係用手按下我個肚,睇過吓子宮,又係用部好細的機聽心跳,好流呀!前後約10分鐘。
我反正有睇c+,想唔再去覆疹,得唔得架?

子爵府

2011至尊種植勳章

唔係母嬰健康院流..係香港母嬰健康院係無u/s 既...
贊育有都係要另外俾錢當私家症睇...
你地可能啱啱有咗唔係好耐所以唔係好知吧..

政府醫院依家多人到未必間間同孕婦照u/s, oscar , 糖水test...
就算係都得一次照..都應該會大約20周到..果次係照結構..如果佢地知你地係私家睇..可能連呢次都唔同你地做..叫你地帶番私家醫生啲u/s 俾佢地做記錄...

大宅

係咁"堅"架喇 我當時都係等左3小時 比e生"噤"下 抽下血咋 如果決定係政府生 咁緊係定時返去健康阮check 啦 (如果係special case 會第日直接係e阮跟進) 起碼有哂你d record 對你自己得益架. 真係無計資源有限 好多人都係c+政府2邊睇

原文章由 bbhappy68 於 07-7-18 15:13 發表
全程已經要3個鐘,見個醫生只係用手按下我我肚,用手指放入我下邊摸下我子宮,超星波機都無部,點知個bb情況呀,用部好細的機(好似係入電池的)放在我肚聽心跳,我有左10weeks,但醫生話聽唔倒心跳,起碼要12weeks先聽倒 ...

複式洋房

政府d 野係甘流啦,
我12wks到開始排政府,做產檢,到e家 36wks,
祗係做過一次結構超聲波,普通照超聲波就一次都無!
多數都係返健康院檢查,如果有一次半次好好彩既話,就可以排返去瑪嘉烈,但係一上到去,個醫生一定會黑晒面甘問番我,點解會返上黎覆診,又話妳都無咩特別野,下次落番去健康院就得啦..(唉..都唔係我要求,係健康院d 醫生叫我上黎之ma.:-( )
到e家,我都係3個星期先做產檢一次,每次都祗係驗小便,磅重,摸肚,見護士,每次都要等成2個幾鐘(仲要係無見醫生).
我對上一次係12號,下次係30號,唉..maybe 我到時都生左lu ,

祗可以同自己講:無計啦!鬼叫自己俾唔起錢去私家醫院生bb咩:-( :-( :-(

大宅

有無人知~如果想係政府到生~
但係唔去健康院做產檢~
係私家到做~比唔比架???
仲有私家到做產檢~會唔會幫你驗尿呢??

我好想知~

大宅

原文章由 amymak888 於 07-7-18 16:43 發表
有無人知~如果想係政府到生~
但係唔去健康院做產檢~
係私家到做~比唔比架???
仲有私家到做產檢~會唔會幫你驗尿呢??

我好想知~

我去開個間私家就會驗尿, 其他有無就唔知.
我會係私家生, 不過我都覺得.
如果係政府做產檢係無意思, 而唔去做就無得係政府生.
好有問題囉~~ 浪費大家時間同資源.

大宅

政府係甘架啦!唔洗錢呀嗎.......
so我都係政府/私家2邊走!(安心d )

子爵府

2011至尊種植勳章

我仲有8日就預產期到..

以我既經驗係咁...

我係私家政府兩邊睇..

私家:
1.基本檢查包括驗尿(即驗疍白同糖尿),量度體重,量血壓
2.醫生會每次照超聲波(如果睇開既醫生有好好既設備,可能係16周到有3D & 4D)
3.當然孕婦可以要求做常規驗血(但要俾錢),但如果係政府醫院做咗,就可以係政府醫院取回報告俾私家就得(我私人覺得一家便宜兩家著)
4.唔會有糖水測試(不過如果要睇下驗尿有無血糖高,如果無就自己要求醫生做,當然又係錢既問題)
5.依家係私家醫院留位,除咗同私家醫生講,係要到私家醫院俾留位費,法國就3000,浸會6000,政府就唔駛囉)
6.檢查bb心跳,度bb生長大細同重量..等

政府
1.一開始未必去健康院,係係醫院做咗基本檢查(同私家一樣,除咗u/s),但會第一時間同大家常規驗血(免費,私家就要俾好貴同孕婦要求先會做)
2.如果醫院唔係太多人,仲可以按孕婦要求做oscar(度頸皮係11周-14周內要做,同最少一次驗血,當然平過私家做)
3.20周到安排一次結構性超聲波(多數都有得做)
4.如無問題就會要求孕婦去健康院做檢查(即係你地所講流講啲)
5.28周做糖水測試(不過唔係間間政府醫院都同孕婦做,除咗東區同贊育,原因係資源問題)
6.37周後健康院會俾番啲資料孕婦隨身攜帶,方便孕婦去不同醫院生

我記得係咁多...唔知有無漏..但你地真係要諗清楚係想邊度生...如果太早唔係健康院�政府醫院檢查..好大機會唔接收..除非去急症室,我諗我地呢啲本地孕婦唔會咁做卦...
你地真係要諗清楚呀..

大宅

唔一定要係政府做產檢先可以係政府生, 我朋友一心諗係私家生, 到左38, 佢諗諗下都係慳返d錢保身, 終於見紅時去左廣華生, 仲住二等房。

大宅

puifun:
見紅時去政府醫院??係咪即係入急症?
會唔會係產房到生?

大宅

係呀!佢入急症室先, 跟住轉去產房, 可能因為佢係公務員, 不過我諗個個應該一樣掛

禁止訪問

別墅

屯門e院唔會同妳做oscar and 結構性超聲波,除非大過35years
先做或有問題. 血糖 - 除非孕婦father & mother 有糖尿病先驗
如冇特別都唔會轉介到e院.
健康院檢查都唔使錢係咁架啦
我都係兩邊睇架
我就係屯門e院做檢查.因血糖高:-( :-(
會係政府生,留番d錢補身好過:D
都係住2 - 3日姐:)

子爵府

我之前係QE到做險查,跟住嚟緊個次就PASS咗去健康院,我老公的舅母都就生,但佢全程係QE做險查,我諗因為佢係高齡產婦關係,我地D後生的就去健康院,姑娘話健康院人少D,唔洗等咁耐。不過係QE除咗免費驗血,第一次CHECK下子宮,做埋柏氏,跟住次後都係聽下心跳,個D例行檢查,QE冇得做OCSAR同埋結構,所以我自己出去做。唔知係健康院有冇維他命比我呢??因為係QE,2次都有,因為我係輕微地貧。

大宅

如果你又想係政府生,又吾想去健康院檢查,可以媽媽和爸爸親身帶埋驗孕文件、預產期醫生紙和爸媽身份證明文件到醫院book期羅

大宅

好媽媽勳章

我係贊育做產檢, ok喎! 啲醫生同姑娘甚至阿嬸都好nice, 做產檢時個醫生唔會好求其, 我記得第一次做產檢時個醫生問病歷都問左好耐好詳細, 之後就摸下肚聽下心跳, 佢仲幫我安排係20週時做結構性超聲波添! 咁第二次去做產檢就去母嬰健康院做, 感覺上間野好似好舊又乜都無咁, 但至緊要係醫生同姑娘ok jei! 佢地俾我感覺都好好又肯答問題, 講真, 我俾成千蚊睇一次既私家醫生都無佢地咁專業呀, 個醫生淨係識問我要唔要維他命丸(因為可以收我$$$呀嘛)又叫我check呢樣個樣 (都係為左$$$:tongue: ), 除左可以成日係u/s見到小b之外, 我都諗唔到去睇私家有乜野好過政府囉.

大宅

我都剛book左贊育下星期做第一次產檢,個接線生話第一次唔洗見醫生,只是姑娘同我抽血,真的嗎?另外,請問醫生是不是有男有女,無得要求睇女醫生架?而產檢如果唔睇u/s咁又有咩好做呀?
是姑娘定醫生做呀?

禁止訪問

複式洋房

我宜家37週, 一直都係c+政府2邊睇, 大約8週開始係贊育做第一次產檢, 果次只係睇錄影帶, 姑娘抽血(成3,4支架)黎驗好多野, 然後問家族病歷, 唔記得有無做婦科檢查. 全部都唔洗$ . 我個c+都要我抽血驗野, 但我話係政府驗左, c+話唔洗再驗, lee度都起碼省下幾百啦, 之後一直都係贊育覆診, 第2次開始先有醫生見,

snowkit, 無得要求睇邊個醫生架, 每次去都係驗小便, 磅重, 度血壓, 見醫生時你有野可以問, 之後就摸下肚聽下心跳, 雖然次次都唔同醫生, 但醫生姑娘同醫護助理都幾好人, 最唔好既便是要等幾個鐘 , 但係唔洗錢仲想點!!

首頁

尾頁

跳至