論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個工人做左3個月, 話個比佢知唔可以出電話, 但朋友話佢地一還完錢就會自己出電話, 有乜野可以防止她出電話
;-)

男爵府

I think she has the freedom to do so.
I wanna ask, would your boss not allow you to
buy a cell phone?
same apply to our maids.
they are not slaves and should be treated as human.
it's quite normal to have a cell phone but the condition is
she can use it after she finishes her work and not affect her work

why not tell her your expectation and discuss with her

even if you forbidden her usage / possession of mobile phone, she can / may still buy one and talk on the phone behind your back so there is no point in "話個比佢知唔可以出電話"

let's face the reality

原文章由 常歡笑 於 07-7-17 22:04 發表
我個工人做左3個月, 話個比佢知唔可以出電話, 但朋友話佢地一還完錢就會自己出電話, 有乜野可以防止她出電話

大宅

我果個好乖, 沒有~~已經1yrs

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

I guess 9.9 out of 10 maids nowadays would have their cell phone. I am not for or against you but that's really the norm.

I'm so interdsted to know if anybody else's maid do not have cell phone, could you post here to tell us cuz I truely admire those maids without cell phone and how I wish I can have such maid too.

侯爵府

點降唔可以出電話呢??

禁止訪問

大宅

好有,但都是bb睡了才談
基督是我一家之主

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi,

其實好難防止架,你唔俾佢出,佢咪用佢朋友名出,然後靜雞雞用电話!(我見唔小因為我做呢行,我同我印印講,你嚟香港唔係同我公司打工,你嚟香港係揾$$$,你有d鄉理交幾仟蚊电話費,你唔好似佢哋咁呀,亦唔可以為義氣,借身份証給朋友開台,你朋友到時唔交費,係要你幫佢交架!萬一真係咁你自已搞掂,我一定唔會理你架!!)唔知係咪因為我同佢講咗以上嘅說話,頭兩年無用手堤,第二至四年用prepaid咭,第四至六年用我名開台,(佢話佢怕俾人'握'叫我幫佢搞)!
touchwood 咁多年都無出事,你不如同佢約法三章重好,費時佢靜雞雞出咗,搞到大家唔開心!!

yuk hei mun

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我個來香港時已有一個電話,但不久壞了,出了第一個月糧就買了一個新電話

大宅

原文章由 kenivy 於 07-7-17 23:34 發表
點解唔可以出電話呢?? 佢5出我都會出比佢架渦!!

出左就會身痕, 不停咁sms~~~無心機做野, 成日走去check下有無人sms佢....
你出比佢又點同, 你可以名正言順keep住, 佢放假落街先用得, 用完放返原位, 唔係佢櫃筒~~~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

比我炒左個 bun..係我到做左一個月已經出電話..
仲要唔話比我知..
係我炒佢這天才知..不過都是做左一個月..

原文章由 J_D74 於 07-7-18 03:02 發表

出左就會身痕, 不停咁sms~~~無心機做野, 成日走去check下有無人sms佢....
你出比佢又點同, 你可以名正言順keep住, 佢放假落街先用得, 用完放返原位, 唔係佢櫃筒~~~

大宅

我比佐個電話工人, 我覺得工人都要同朋友屋企聯絡. 一早同工人講唔好成日都講電話. 如果唔係我唔會再比佢有電話.

男爵府

係家規寫明, 可以出電話, 條件係:
1. 工作時間唔可以講電話
2. 小朋友3呎范圍內唔可以講電話
3. 唔可以影響睡眠同工作質素

男爵府

好媽媽勳章

咁如果,亞印印等BB睡了,大概12:00左右致電和男朋友傾計,

是我媽媽說給我知的,不過只是兩晚,咁可以怎樣呀...........

我現在就扮唔知!!!

子爵府

其實都沒得干涉佢出唔出電話, 因為佢點用自己d錢唔關我地事.
但係一開頭可以同佢講明日間工作時間不能因私事用手機, 夜間用手機也要適可而止, 以免唔訓都要講/sms, 影響第天工作, 我仲達埋我老公花朵, 話佢唔可以係我家charge電, 叫佢放假自己去charge. 咁so far兩個幾月我工人都照足手則.:-|
I support autism acceptance!

子爵府

原文章由 Jolly 於 07-7-18 11:38 發表
其實都沒得干涉佢出唔出電話, 因為佢點用自己d錢唔關我地事.
但係一開頭可以同佢講明日間工作時間不能因私事用手機, 夜間用手機也要適可而止, 以免唔訓都要講/sms, 影響第天工作, 我仲達埋我老公花朵, ...

我都俾工人出手機,規矩同Jolly一樣 (小兒3歲前,附加bbrma的「小朋友3呎范圍內唔可以講電話」);但我容許佢係我屋企charge 電,因為雖然我好少打佢手機搵佢,但我要佢每次在working days 外出 (尤其帶小朋友外出) 都要帶備手機同開住佢,以讓我有需要時call 佢,所以冇理由唔俾佢charge 電。

基本上我3個工人,都一到埗已有手機。

[ 本文章最後由 jk67jk 於 07-7-18 11:57 編輯 ]
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

帶埋電話來打工.

子爵府

哈哈, 我連佢電話號碼都冇, 因我暫時唔會比佢同小朋友出街. (睇定d先) 而佢放假我都樂得清靜唔想搵佢. 所以我暫時可以唔比佢係屋企charge電, 哈哈...
原文章由 jk67jk 於 07-7-18 11:52 發表

我都俾工人出手機,規矩同Jolly一樣 (小兒3歲前,附奶p朋友3呎范圍內唔可以講電話」);但我容許佢係我屋企charge 電,因為雖然我好少打佢手機搵佢,但我要佢每次在working days 外出 (尤其帶小朋友外出) 都 ...
I support autism acceptance!

大宅

原文章由 Oscar媽 於 07-7-18 07:21 發表
比我炒左個 bun..係我到做左一個月已經出電話..
仲要唔話比我知..
係我炒佢這天才知..不過都是做左一個月..

但係佢都要CHARGE電架? 你無發覺咩? 我之前個印3個月自己出(話家姐比), 頭果半年真係做得好好, 又自動波, 又快手, 就算有電話都好規距, 日頭放係櫃筒, 半年後, 嘿, 直情日日KEEP住係身到, 又日日CHARGE電, 如果你唔係成日用, 一定唔洗日日CHARGE, 後期我出親去, 一返黎一定係廁所出黎, 心照啦....家下個新工人, 未黎HK前已經講明唔可以出電話, 佢答應, 又做得到, 家下做左1年啦, 仲KEEP得好好, 我有比個電話佢放假時用, 當然無IDD, 但佢都好乖, 唔係用好多, 因為佢去上網同佢D兒女CHAT, 5元1個鐘, 又可以見, 又可以講....佢話不知幾抵, 好過講電話~~~

公爵府

我工人o黎左我屋企無耐已經買左手提...初初都成日send sms...有時重趁我唔係屋企講電話(我囝話我知)...之後我同佢講唔準工作時間講電話 & send sms...不過就日日都見佢將個電話放向廚房叉電...話佢又好似好衰...唔話佢個心又覺得佢用咁多電...不過我老公話由佢...咁咪算lor

原文章由 Jolly 於 07-7-18 11:38 發表
但係一開頭可以同佢講明日間工作時間不能因私事用手機, 夜間用手機也要適可而止, 以免唔訓都要講/sms, 影響第天工作, 我仲達埋我老公花朵, ...

首頁

尾頁

跳至