自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

我都支持呀~~~

雖然身教好重要,但係我覺得風氣問題都好重要,

好似我地小時,無咁多3級ge野係我地附近出現,

(阿爸阿媽都無教),但係一定無而家咁多問題,

而家可能好多daddy mummy,都有同小朋友討論呢個問題,

但係,佢地可以從好多地方吸收唔全面ge知識**一知半介**

佢地唔去問,就去試,咁就會出現好多好多問題

最慘佢地會害到其他人受傷(唔係身體,係心理)

禁止訪問

睛靈勳章

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

樓主, 你會唔會叫版主將呢度 topic 置頂, 俾更加多人見到呀??

別墅

原文章由 phoebelamlam 於 07-7-17 09:39 發表
我都支持呀~~~

雖然身教好重要,但係我覺得風氣問題都好重要,

好似我地小時,無咁多3級ge野係我地附近出現,

(阿爸阿媽都無教),但係一定無而家咁多問題,

而家可能好多daddy mummy,都有同小朋友討論呢 ...

agree
我支持呀

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

十卜十卜

伯爵府

十卜

民房

謝謝銘銘媽的建議,
已經pm給版主了,
正等待回覆

各位關心子女成長的媽媽,
請繼續支持回應! 謝謝!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

支持
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

我都支持

水晶宮

畀面勳章

支持

伯爵府

魅力王子

support

大宅

支持!!!
我都唔係好老姐(24歲)
但見到喱排d新聞,
我問我老公係唔係我地脫晒節?
阿仔大個點教佢性教育好

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

100%支持呀!

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

支持
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

民房

等待板主回應置頂安排, 請大家繼續支持!
謝謝!

民房

板主已經回覆了,
但回覆中什麼都沒有說, 也沒有把這個TOPIC置頂.

這兩天都沒有太多媽媽回應.
連板主都不願意把這個TOPIC置頂.

可能我真的過時了!

校長創明光社正道德風 嘆傳媒渲染 新生代價值扭曲
(明報) 07月 19日 星期四 05:05AM
【明報專訊】「4男1女中二生荒淫5P」、「中大情色版被淫審處評為不雅」……身兼明光社主席的迦密主恩中學校長樓曾瑞慨嘆,年輕人的道德水平每愈下,10年來明光社高舉道德旗幟,仍不敵傳媒的

渲染,父母忽略對子女的管教,令他們更胡作非為。退休後,他會繼續明光社的工作,盼得到政府協助,整頓道德風氣。
做了校長20年,樓曾瑞覺得新一代的道德水平嚴重受到傳媒影響,「我們根本不夠人(傳媒)講,學校怎樣講都不及學生看一齣『四仔』,第一次看會怕羞,看多幾次就什麼都識啦!」電影電視醜化教師和校長,令學生不再尊師重道,「港督都可以叫做『肥彭』,校長又是什麼?為什麼不可以替老師改花名?」

讀書好不如人格高
他有感若學生道德價值低,讀書再好都無用,故與志同道合的人創辦明光社,希望透過教育推動正確道德價值觀,無奈他指一直被傳媒攻擊和抹黑。「我們申請和教統局 (教育局前稱)辦講座,但明光社得罪人多,結果教統局給人罵,很難再合作。」
嘆傳媒宣揚歪理
他認為社會雖不斷變化,但道德標準不會變,自己的道德界線並非訂得比人高,只是傳媒宣揚歪理﹕「以前穿一件頭泳衣,母親都可能不太鍾意。選美的布料愈來愈少,愈來愈暴露,現在去游水,人人都穿『比堅尼』,不當成一回事。」

家長偏袒子女
教而不善,父母也有責任。樓曾瑞又批評,父母只顧工作,忽略管教子女,如中二學生在家大搞性派對,爸爸提早回家才揭發。他慨嘆﹕「以前小朋友做錯事,學校罰,家長一定信學校。現在家長會幫仔女,甚至找出漏洞要求學校改或罰輕一點,令小朋友以為自己有後台,做什麼都可以。」
身為將軍澳區唯一英中的校長,樓曾瑞鼓勵學生要腳踏實地爭取好成績,自03年賭波合法化後,青少年有了投機心理,助長不勞而獲的心態:「現時的學生考試一定『貼』題目,我不鼓勵老師這樣做,就算公開考試,學生應該溫習課程範圍內的所有內容,絕不能以投機取巧的心態應試。」
他退休後會繼續推動明光社的工作:「以前覺得貪污問題無得救,市民一定要給錢公職人員才可以,但有ICAC(廉政公署 )後,貪污日漸減少。只要肯做多點,社會就有得救!」

[ 本文章最後由 為了下一代 於 07-7-19 08:53 編輯 ]

洋房

怏D放啦

大宅

支持樓主! 而家社會風氣已經在一個危險的水平,如果大家再唔關心,下一代的社會生態真不敢想像!!

禁止訪問

睛靈勳章

侯爵府

支持版主將呢度 topic 置頂~~~~

首頁

尾頁

跳至