自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

各位上bk的爸爸媽媽:

近日幾宗駭人聽聞的風化案,
均發生在小學生(紅磡小學10歲童非禮/強姦案)
及初中生(5P事件, 圖書館誘姦事件)身上.
相信事件只是冰山一角,
沒有被揭發的有更多.

我也有兩個小朋友,
年長的一個, 即將升讀小一,
作為家長, 實在十分擔心.

上了BK好幾年,
見到不少媽媽在這裡發起幾個運動, 都十分成功.
:爭取餵哺母乳的設施,
爭取公立醫院照顧本地孕婦.
希望今次發起反對色情資訊會得到各位支持.

我們立場有三點:
(多謝麟媽媽及貝貝的意見, 我們加入了第三點. )

1. 監管色情資訊
政府過去監管色情資訊不遺餘力, 如電影三級制, 電視節目審裁(如要求電視剪去部份片段, 註明家長指引等), 要求書刊封套及只准售予十八歲以上人士. 但對於傳播資訊迅速的互聯網, 政府的監管非常不足, 各位只須登入香港的大型網站(如各位bk媽咪未曾看過, 可以登入uwants及香港討論區等), 只須自稱超過十八歲, 即可看到大量情色內容. 不單是一般的色情資訊, 而是大量強姦, 性虐, 群交, 自拍性交等文字圖片及片段, 內容比三級電影及色情書報真實而誇長百倍. 然而, 現時我們並未看見政府的積極介入. 如果是因為法律上條文不能規管, 是否該研究修改法例呢? 如果是因為監管及執法有困難, 是否該更積極研究可有效規管的方法呢? 最起碼, 一些違法的行為像娛樂一般任人收看, 是無法被接受的!

2. 強姦罪的入罪年齡
近日幾宗風化案均因犯罪者的年齡不足而未能入罪, 令人擔心及失望. 法律是保障市民的, 但並沒有與時並進. 現行法律介定十四歲以下的男童沒有能力強姦, 這是不符合實際情況的. 希望有關當局加以關注.

3. 加強對家庭性教育的支援
現時性教育工作主要依靠學校去做, 不少家長願意對子女進行性教育, 但又無從入手, 沒有支援. 社會上經常呼籲家長對子女進行性教育, 但流於口號形式, 沒有實際支援, 亦沒有形成社會共識. 要矯正歪風, 有待政府部門及社會機構大力提倡, 使家長有能力/方法/資源在家中為子女灌輸正確的性知識, 以與社會大眾不良媒體抗衡.

相關討論:

1.大家知吾知十歲女童比同學強姦系讀紅堪邊間小學呀?

2.六歲童偷母內褲

3.10

4.咁都得?! 4小學生當眾性交「我想試試網上看到的東西」

5.性教育現斷層 學童風化案僅冰山一角

6.8歲女兒早受性教育

我仍未知道下一步該怎樣做,
希望各位爸爸媽媽支持回應,
喚起社會關注等.
歡迎關心此事的媽媽加入協助.
本人並無政黨背景, 亦不希望政黨參與我們這項活動.
以免這個號召成為政黨的鬥爭本錢.

[ 本文章最後由 為了下一代 於 07-7-22 13:27 編輯 ]

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

侯爵府

hummm....
其實我覺得問題雖然在於監管色情資訊... 但我認為問題更在於青少年嘅個人道德問題上, 我好贊成樓主發起既行動, 但我更希望提高社會道德, 家庭教育同埋學校教育~

如果唔係佢地大左咪又係色魔一名...

水晶宮

我一定支持!
有咩行動,預我一份!

大宅

好媽媽勳章

fully support!

香港社會色情泛濫!行過報檔都諗第日點同阿仔解說.....

原文章由 方方媽媽 於 07-7-16 09:56 發表
我一定支持!
有咩行動,預我一份!

民房

好呀, 我都支持一下先. 我都有個女, 真係好鬼擔心架.

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

好支持, 教導朋友當然緊要, 但有時傳媒喧染更是利害, 令到小孩分不清對錯, 事非黑白, 更是難教.

絶對支持樓主, 打擊色情資訊.

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

複式洋房

Greatly support!

大宅

fully support

水晶宮

要遊行, 要簽名
一定支持

依家個社會 太過變態
D 人毫無道得觀念

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

umm..... 叫政府做野當然需要,
但我覺得家庭教育先係最重要一環!
好似網上資訊,一定係家長監管,
睇不良電視電影,家長要負大部份既責任,
好多時都係要從小引導的,係咪?

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

原文章由 麟媽媽 於 07-7-16 12:45 發表

完全同意...我都覺得家長要做多d...關心多d...先至真係有用囉...

民房

我都好同意, 會唔會除了呼籲政府做野之外,
我地加多一樣, 呼籲社會探索家庭性教育的推廣呢?

新加入部份:

現時性教育工作主要依靠學校去做, 不少家長願意對子女進行性教育, 但又無從入手, 沒有支援. 社會上經常呼籲家長對子女進行性教育, 但流於口號形式, 沒有實際支援, 亦沒有形成社會共識. 要矯正歪風, 有待政府部門及社會機構大力提倡, 使家長有能力/方法/資源在家中為子女灌輸正確的性知識, 以與社會大眾不良媒體抗衡.

原文章由 貝貝 於 07-7-16 12:48 發表

完全同意...我都覺得家長要做多d...關心多d...先至真係有用囉...

[ 本文章最後由 為了下一代 於 07-7-16 14:16 編輯 ]

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

同意, 同意, 所以我都會用D防入三級網站既軟件, 同埋連自己都忍下, 唔睇D 唔係咁啱小朋友睇既電影(屋企睇果D VCD ), 可惜既係我同我老公要返公, 兩個小朋友係亞嫲湊, 亞嫲睇電視, 我控制唔到 :-( :-(

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

呢個都係其中一個好辦法.
原文章由 為了下一代 於 07-7-16 14:09 發表
我都好同意, 會唔會除了呼籲政府做野之外,
我地加多一樣, 呼籲社會探索家庭性教育的推廣呢?

新加入部份:

現時性教育工作主要依靠學校去做, 不少家長願意對子女進行性教育, 但 ...

侯爵府

YES YES!!!!!!!

同埋... 仲唔叫 D 記者入黎收料登報紙~

別墅

支持支持!
我諗我地多d媽咪支持,
就會有新聞價值啦!

已刪除用户

民房

早晨!
關心色情資訊泛濫,
影響下一代的媽媽,
請入來回應一下, 支持這個呼籲!
有大家的支持,
我們才可喚起社會的關注!
謝謝大家!

相關討論:

1.大家知吾知十歲女童比同學強姦系讀紅堪邊間小學呀?

2.六歲童偷母內褲

3.10

4.咁都得?! 4小學生當眾性交
「我想試試網上看到的東西」

[ 本文章最後由 為了下一代 於 07-7-17 09:05 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至