論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Oh my god!

話說我阿婆係係印尼出世的,so 佢而家老人痴呆只識得聽印尼話...
咁我屋企岩岩黎左個新工人,之前已經係香港做過六年,都識講廣東話既...
(原來香港之前佢仲係汶萊做過4年,不過CV無寫)
頭先見佢係咁同阿婆講廣東話(唔太正,不過都ok),阿婆好迷茫咁望住佢...
之後我見就同個工人講:老人家只係識聽印尼話架咋∼∼
之後又到工人好迷茫咁...可能佢諗緊咁多日講廣東話都無問題,今日突然要佢講返印尼話...佢覺得怪怪地... 哈哈 

禁止訪問

Re: Oh my god!

大宅

janhart 寫道:
阿婆同新工人用印尼話溝通?

係呀∼ 有咩問題??

男爵府

唔通你個新工人接受唔到你婆婆識印尼話

大宅

sylviawong 寫道:
唔通你個新工人接受唔到你婆婆識印尼話

佢變左手提,黎左香港自己轉channel..
(而家D手提係會自己識轉當地時間架嘛)

男爵府

又或者你工人可能諗...呢次捉蟲啦,諗住話唔明阿mum既講咩就可以唔駛做...點知...有個識講印尼話既婆婆...無得偷懶 :mrgreen:

大宅

sylviawong 寫道:
又或者你工人可能諗...呢次捉蟲啦,諗住話唔明阿mum既講咩就可以唔駛做...點知...有個識講印尼話既婆婆...無得偷懶 :mrgreen:

唔會的,聽得明都可以扮野唔洗做... 話聽唔到嘛∼
不過呢個岩岩黎左幾日,暫時都ok,而家準備緊聽日同佢講既野...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Maltesers,
有野要您幫手呀,請問問您的屋企人呢句野點譯印文>>>
"撤銷徵款還"賦"於民"

男爵府

Maltesers,

我個舊工人都攪笑啦, 佢呢個星期幫我教新工人野, 叫佢用印尼話講番比新工人知D野點做、點擺, 我舊工人有好多廣東話釋唔番印尼話, 反問我點講。 我話工人而家升級左喇, 唔識講印尼文, 個舊工人話因為有D廣東話字眼係印尼無既, 所以一下子唔知點講。 ?-(

大宅

PINKAVA 寫道:
Maltesers,

我個舊工人都攪笑啦, 佢呢個星期幫我教新工人野, 叫佢用印尼話講番比新工人知D野點做、點擺, 我舊工人有好多廣東話釋唔番印尼話, 反問我點講。 我話工人而家升級左喇, 唔識講印尼文, 個舊工人話因為有D廣東話字眼係印尼無既, 所以一下子唔知點講。 ?-(

我問工人D印尼文,佢都好似唔係好識咁...

首頁

尾頁

跳至