跳至

首頁

尾頁

伯爵府

妳地既小朋友出左水痘未呀??有冇打水痘針??

卓然返左學1個月就已經俾同學傳染左水痘喇,開頭我都有d唔開心,後來聽醫生講早d出有早d出既好,因為始終都會出一次,妳地既小朋友出左未呀??如果未就快d同佢地打水痘針喇,會冇咁辛苦ga,我就係衰左呢樣,明知返學唔同佢打齊晒d針(水痘+肺炎鏈球菌針),依家佢出得勁多,勁辛苦,仲燒到40度,燒左3日喇,所以妳地快d同小朋友打喇~~

大宅

Re: 妳地既小朋友出左水痘未呀??有冇打水痘針??

希望卓然快d好返啦! 但係會唔會傳染比妹妹架?

薳然大半年前, 就已經打哂d針啦, 因為我好驚佢返playgroup比朋友仔傳染

複式洋房

我大囝今年四月(6歲)出水痘時, 我聽有經驗媽咪話去睇中醫, 結果大囝真係無咁辛苦, 只有微燒, 全身雖然有痘痘, 好痕, 我就聽中醫話煲芫茜水沖涼, 佢不知幾精神.

細囝都無傳染到(1歲), 我不知幾想細囝都一齊出埋, 唔洗煩.

我兩個囝都沒有打水痘針, 因為(1)'生蛇'的傳聞, 話打完針出得無咁多, 即可能出唔曬........ 將來有機會'生蛇'咁......(2)自然d好, 藥物並不是完全沒有負作用
當將你的事交託耶和華,並倚靠祂,祂就必成全。     (詩 37:5)

禁止訪問

伯爵府

薳然媽媽
我都做定心理準備卓然好返到妹妹出,希望佢2個快d出好攪掂晒唔駛煩就好lu~~

大宅

C囉....我2隻豬豬都未出喎, 不過就打咗水痘針

大宅

hi hi

好耐無入來

我兩個小朋友也無出水痘

禁止訪問

大宅

琳琳,
祝卓然早日原復!

伯爵府

carmen
thx~~
妹妹依家點呀??

大宅

唉!重有濕疹呀!

男爵府

我有個fd個女都有打水痘針, 點知都出水痘, 醫生話俾佢聽打左唔代表唔會出, 只不過打左針會無咁辛苦炸, 所以我都無俾我大仔打, 不過而家佢6歲就黎小一, 我都諗住暑假俾佢打左先, 人地話越大個出越辛苦

複式洋房

芫茜水沖涼真係work架,我囝囝都係咁,洗幾日好快"謝".
:-) :-) :-) :-) :-)

禁止訪問

大宅

係咪每個人都會出架? 有無D一生都唔會出架?

原文章由 heiheima05 於 07-10-5 15:06 發表
我之前問過E生,他話打左針都有機會會出架。不過就無咁多同辛苦。他仲話我知美國的BB一出生就會打,吾洗父母去決定添。
最後我都有同囡囡打,大個出會好辛苦,打左針的話出都無咁辛苦嘛。 ...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

打左針唔係免疫,只係出的時候無咁辛苦。同意過位會員講,用芫茜煲水沖涼,真係無咁痕(好多中醫都係比呢條方)。記得兩年前,我屋企3個男人齊齊出 (老公 & 2個仔),3個爭住沖添!

尤其係女仔,因為如果在懷孕時才出水痘,就會好麻煩,BB有機會出現不良的反應,所以女仔出左無壞!

大宅

我仔仔果間學校就爆發水痘 但係仔仔都無野到...但係我依家又驚佢野到~因為我有左bb~我以前都無出過水痘嫁...好煩...希望仔仔無咁快出啦!!過多兩年先出啦!!

首頁

尾頁

跳至