跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 1103 媽媽會 - Part 17

大宅

szesze.betty,

金聲果邊係紅色小巴, 而先達附近都有架紅色小巴去愛民村: 小巴路線

係MK貿易處果邊有架綠色27M, 但只可去到佛光街. 要行入去先到迦密村街,會遠dd.

8號巴士係ymt ymca上, 係何文田政府合署落.

金聲果邊紅色小巴係未係正屋苑門口落??

大宅

我個女間學校出事,大家有睇新聞嗎?家陣佢仲咳同running nose添!
------------------------------------------------------

銅鑼灣幼稚園爆乙型流感
(明報) 06月 22日 星期五 07:40PM
銅鑼灣一間幼稚園爆發乙型流感,影響36名學生。

調查顯示共有36名學童,分別為19男17女,年齡介乎3至6歲,在6月5日至21日期間出現流行性感冒病類的徵狀,包括發燒、咳嗽及喉嚨痛。

其中33人向私家醫生、政府門診或急症室求醫,另有3名兒童曾分別入住東區尤德夫人那打素醫院及聖保祿醫院,其中二人已出院,一名男童仍在醫院,現時情況穩定。

初步化驗結果顯示從一名病人的呼吸道收取的樣本,對乙型流感呈陽性反應。

衛生防護中心 職員已視察幼稚園,並教導學校員工採取預防措施。

大宅

Dear Szesze.betty,

嘩! 正呀! 名校區, 大抽獎都有So!

不如聘請傑傑及賢賢做你兩位千金的書童, 夜晚可以做埋看更, 在你家做廳長, 但求兩餐一宿... 到朝早剩電梯去樓下就可以返學, 更可省回每月近二千元的校車費用

如果方便, 可否透露(PM)此區可以做到幾多成按揭, 每月所供款的大約銀碼範圍, 貨源是否充足...

如果我中了本星期的3T, 都可以考慮o下

szesze.betty 寫道:
sandy
係carmel呀!果邊就住宅區law,真係幾清靜,不過最唔好係要係旺角轉多程車!但我老公鍾意果頭多過窩打老道,所以是但啦!

姨媽係旺角返工,佢話中午食飯時都可以上下黎,有時都可以過下夜.而婆婆就真係唔就腳,不過佢都話久唔久會出黎睇下佢地喎.

vv真係無PM個A/C比我地,唔知佢去左邊呢?????

cherrychung
已經過左一個鐘頭有多,快d講做咩啦!我5點半放工,星期六日又無時間上黎,你都係今日講左去好喎!

大宅

Dear11月媽媽,

請問你所講的乙型流感, 是否等於下面所提的乙型流感嗜血桿菌腦膜炎? 另外, 五合一/六合一疫苗是否已包含此病的預防?
~~~~~~~~~~~~~~~

乙型流感嗜血桿菌腦膜炎有何病徵?如何預防及治療?(2007年4月20日)
醫學百科

【明報專訊】Q﹕乙型流感嗜血桿菌腦膜炎有何病徵?如何預防及治療?

A﹕乙型流感嗜血桿菌腦膜炎多見於5歲以下幼童,病徵包括發燒、頭痛、頸部僵硬、食慾不振、惡心、嘔吐、畏光、精神紛亂和嗜睡等。此腦膜炎透過直接接觸患者的鼻喉分泌物而傳播,潛伏期約2至4日。預防方法除了保持個人衛生、勿與人共用餐具外,現時亦有預防疫苗。

感染乙型流感嗜血桿菌,嚴重者可致命,故患者須迅速接受抗生素治療。曾與患者有親密接觸的家庭成員及其他人,則須密切留意是否出現腦膜炎的早期

男爵府

[size=medium]11月媽媽

咁大劑~~咁下星期係唔係留愷愷o係屋企休息

同埋你同佢睇咗醫生未?

複式洋房

我最近真係忙到發癲,都唔知點解日日都無事忙咁!

szeszebetty,
恭喜你終於搵到屋呀!Carmel?複式?wakakakakak~~恭喜恭喜!

11月媽媽,
琴晚我睇新聞知道都即刻想起愷然,佢點呀??無咩事呀??

cherrychung,
祝你早日康復呀!
係呢~~生日會係唔係要過夜???

男爵府

11月媽媽,

你睇新聞先知? 學校無通告咩?
都就快放暑假, 學校唔停課, 我都prefer自我隔離, 費時 lai yeah.

希望愷然快d好返啦.

別墅

hihi

別墅

Hi All,

好耐冇留言 la.....報左到先!

Welcome to Yannes's photo website ~鎧林開心生活照~

大宅

nov03bb,
我諗愷然學校應該唔係呢隻"乙型流感嗜血桿菌腦膜炎"咁堅卦?佢話佢地既病徵係"包括發燒、咳嗽及喉嚨痛。",同"乙型流感嗜血桿菌腦膜炎"唔同.但會唔會報細數我就唔知囉!

cathyman,cherrylung,yk,
學校只係在新聞播出前一日發通告話高班多名學生發燒,要其他家長汪意,返學前自行量體溫,有傷風咳嗽要戴口罩,有唔舒服要睇醫生,等等行貨.

愷然應該唔係流感,但好有可能又再中耳炎,因為nose仲係唔通,又話耳仔有d唔舒服.其實上星期帶佢睇左2次醫生,連續食左一個星期藥(冇抗生素).醫生話佢耳仔冇野.聽朝再帶佢睇多次.

我地一家3口中招,所以都唔怕學校d菌.愷然daddy應該係流惑,因為佢發燒,咳嗽同喉嚨痛.

佢學校星期二&三都放假,所以星期一唔返都ok.我覺得依家上晒tv咁大獲,學校應該已經消毒晒唔駛怕囉!平時佢學校真係好乾淨企理,我覺得有集體流感係佢唔好彩囉!

大宅

醒目開學勳章

nov03bb,

szesze.betty好似係租樓住喎

cathyman,

thanks!我已經向最壞方面諗,到時照完比想像中好的話個人會開心啲
生日會無錯是要過夜,咁細個就唔返屋企瞓喇! 不過如果唔太多人可能攪日營就算,或者下次c9之夜再講吓!?
另外你淨係想起愷然咋?仲有你新抱仔(心陶)呀!

11月媽媽,

今早愷然睇完醫生食完藥希望快d好番呀!Matthew都有傷風咳,見佢條氣冇嘜野都冇同佢睇醫生呀!

littlepigpig,

明天又去睇醫生原本打算又搵你,不過今次唔食得野連水都唔飲得,費事到時睇住你食�飲,所以都係在家瞓好過.(上次都未多謝你添,Matthew都不知幾鍾意,返到去第一時間要玩呀! thanks!)

大宅

sandy
金聲果架小巴正正係屋苑隔離,不過就兜左一大個圈先到.
原來都有好多選擇,thanks!

其實如果天氣唔係咁熱,我果agent話行路只係10分鐘.

明傑爸爸
哈哈,我不是大富人家,請唔起書童呢!
原來漢賢都係Victoria讀架!我都想遲d比堯堯返下playgroup.

我地係租樓,所以幫唔到你喎!
不過我見樓價都唔係想像中咁貴,大約三百頭都有得諗,但呢個屋苑一係就複式,一係就得六百幾呎.

cathy
你咪玩我啦,我只係租到複式的其中一層炸!哈哈!

poonhui
你意思係個買家係炒樓?我估微d,因為我層樓的樓價好難再炒高d.佢遲遲唔搵按揭係因為佢唔急搬入黎,所以唔想咁快接手供,正所謂我急佢唔急.

11月媽媽
果日我睇新聞都估估下唔知邊間學校,原來就係愷然果間呀,佢依家好番未呀?

Kitty
妹妹和豬囡一間房呀?咁你夜晚咪可以

男爵府

而家先黎報到, 晏d唔夠c9夜既姊妹check mail, 收相呀! (希望今日放工前攪掂.) 今日返工勁多野做呀!

今次黎唔到唔緊要, 希望下次仲有機會, 有時間行開黎呢頭就call我嘞.

vvbaby,
我地真係好有緣呀!!! ocean park又撞見, disney都撞見, 真係約都無咁啱呢! 係呀, 我收到你既mail la! 你都send返d相比我得唔得呀?

男爵府

[size=medium]VVbaby

哈哈哈~~呀版主,我專登唔同你講生日會有得報名,睇吓你幾時上嚟,哈哈~~你都好遲姐

男爵府

[size=medium]11月媽媽

我表妹個囡都好似係讀靈糧堂喎,等我一陣得閒打電話比佢先

複式洋房

hahahah~~我就係一見到Carmel就諗6xx你唔夠住,所以諗你租到間複式law!wakakakak~~

珈瑋移情別戀左好耐啦!佢依家only愛佢的媽媽!而且最重要係我唔知陶陶都係讀果間學校!hehehe~~

生日會過夜就真係咪預我,我怕珈瑋晚黑嘈到全人類都無得瞓。日營就~~~~等我再想多一想先!﹝老人家,動作慢!﹞

男爵府

[size=medium]cherrylung
哈哈! 唔好咁啦, 我真係好忙架, 不過, 你都唔止呢樣野唔通知我喎, 仲有好多野喎, 嘻嘻! 好彩都有人做好心話我知

大宅

cathy
你都知咩叫做馬死落地行,我地唯有迫迫地住一兩年先啦!

其實諗返以前細個果時都係住屋村大,咪又係一家5口住果二百零呎的地方,所以依家有成6百幾呎都應該滿足先得.(阿Q)

vvbaby
你PM左個AC no比我地未呀,今個星期日就係law 喎!!

複式洋房

wah~~唔洗講到馬死落地行!我有朋友住"日"字廳果隻,其實間隔都ok!只不過我見你之前話唔想工人無地方瞓,所以諗你要搵d 3房單位!hehehehe~~

首頁

尾頁

跳至