論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bun Bun 想連續放三日例假係外面住陪朋友, 得唔得架?

佢話朋友會係10月

男爵府

Re: Bun Bun 想連續放三日例假係外面住陪朋友, 得唔得架?

根據入境條例, 傭工係唔可以係合約以外地方過夜.

朋友? 男定女? 你驚唔驚佢大肚返來?

大宅

Re: Bun Bun 想連續放三日例假係外面住陪朋友, 得唔得架?

You sure this is her friend and not her husband? Same as my previous maid. She told me her husband wanted to go to HK to visit her during February and ask me if she could take her 1st year annual leave and stayed outside. I rejected her, I said you can take your annual leave but you need to come back at night as I need to know if you are safe or not, or if anything happened to you, I'll know immediately as I have the responsibility on your safety even you're on holiday. And I postone her holiday to April. At this time, I was wondering how come you have so much money to let your husband to come to Hong Kong.

Finally she resigned on March and told me she find a job in Canada and everything is clear now. She borrowed money from some financial institutes(as I received letters which trace her to repaid) to pay the agent fee to find a job in Canada and have the money to ask her husband to come and use up all her annual leave before she resigned........

I hope this would not happen to you.

大宅

當然唔得啦. 係出面住係犯法o架. 係叫佢自己去入境處申請睇下批唔批啦. 加上你係僱主, 你咁"就"佢, 日後實俾佢蝦死啦.

小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

Thank you!

我當然唔想啦, 我怕拒絕佢, 佢對我個女差,

大宅

剛剛打比agent, 佢話佢

大宅

唔係喎,勞工法係講明唔可以係外面過夜嫁話, 你可以上勞工處個網到睇下, 佢地都好似有英文version嫁, 如果你個賓記條氣唔順, 咪俾條例佢睇下囉, 犯法嫁!!!

男爵府

你打電話去Immigration問清楚, agent唔一定清楚所有條例.
仲有Insurance係唔包的. 萬一有事係咪agent負責?
Agent =\= 法例.

大宅

岩岩問左勞工處..

工人要放假:可以group埋一齊放,不過唔係預支假期,而係"將之前無放到既休息日",係30日內放左佢..(記得簽野)
或者用annual leave黎放(做滿一年先可以)..

係休息日既期間,工人可以唔係屋企過夜(當然要佢簽返野啦)..
放annual leave既話,就一定要工人每晚返屋企過夜,除非佢話佢唔係香港(都要簽返野)..

而家講返自己(僱主)...
你要計下佢仲留係你屋企有幾耐...
話就話同朋友一齊者,係咪老公又唔知,係男定女又唔知,一陣攪大左個肚,係屋企也文也武就煩喇,又唔炒得佢..

大宅

保險一一一定要清楚,錢關重大呀∼∼

大宅

千祈唔好比! 你比佢在外過夜,係唔會保證佢對你女會好,但可以告訴你,佢的要求唔會只有今次,如果下次你拒絶,佢會覺得係你衰,因為上次你都比,佢會覺得係理應. 佢試緊你底線.

你可以因僱主要負責佢安危及保險唔包為理由拒絶佢.

伯爵府

為左個囡買佢怕?

咪咁天真啦,外傭係無中國人concept架,"你對佢好, 是會令佢有更多要求, 受得妳人工,就要做好本份, 佢返工係解決妳的問題,而不是給妳更多煩惱"

佢如果因為咁對囡囡唔好,呢d工人炒得,何必自己忍到情緒困擾呢?

伯爵府

好媽媽勳章

puifun,

除左用擔心佢既安全做籍口之外(加埋話保險公司話如出外過夜不賠), 你個小朋友幾大呀, 或者用半夜可能有需要佢幫手既理由可以嗎?? 我都明白要當面推佢有d為難既, 但try your best啦. :wink:

大宅

Thank you 各位

大宅

好一句:佢返工係解決妳的問題,而不是給妳更多煩惱!!

puifun:
努力加油!努力加油!

侯爵府

[quote]
puifun 寫道:
剛剛打比agent, 佢話佢

首頁

尾頁

跳至