單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

問下學校雜費係咪都有資助?
如真全部係全免就讀啦!
資源好D 前途好D!梗係讀啦

會唔會自卑真係靠個人意志
讀書可以改變命運的

大宅

小女子無話自己讀直资, 當年我只係屋村妹一名, 讀中學也是津學,大學只得兩間, 無記錯,應该係90年代梁X松搞直資的,有腦應該識計计。 BTW,如果話我中文程度低,Ok fine冇問題, 点解仲有D唔知乜人死都話你係Big 6, 吹賬。講明"非誠勿擾"点解仲要玩嘢呢?
flor

男爵府

florflor 發表於 14-2-12 00:06
小女子無話自己讀直资, 當年我只係屋村妹一名, 讀中學也是津學,大學只得兩間, 無記錯,應该係90年代梁X松 ...
正如樓上所講,學校係有得引申請,但有幾多個家長會去申請呢?而且小朋友間也會互相比較。其實問學校現時有幾多同學仔申請那不是更清楚,可能佢地D校務報告都會有。學校主動叫小朋友去讀,相信佢的成績都吾會差得去邊。報那些老牌 Band One 津校都機會很大呀。

大宅

lm251099, 過年前學校提醒註册家長, summer 所有S1學生要入 Eng. Camp, 仲要住下Dor ,一個人皮幾嘢,嚇到心都離理, 問有冇得5去,佢話不是强迫性,但不去要有理由,問有冇得waive 部份费用, 佢亦話除了有一位同学攞综援豁免,其他未試過,要 check check 先! 由於過年前收了大信封,思前想後 ,無理由乜嘢function都下下入form申請, 跟手個囡自己话give-up, 最终都係放棄。 其實,我覺得不全是自卑的問題, 我反而擔心佢贪慕虚榮多D! 小囡心臟是有問題,已经停了两年PE堂,如果日日要山長水遠返學,怕佢出事! 父母當然希望比最好给兒女,但不竟,單親條路真係好辛苦。剛剛業主又话下月要收楼,叫我快D執埋包服搬。 有時自己都好羡慕b6女人,生幾件攞中援,有公屋住。單親媽媽其實真係好難行, 剛剛head hunt打黎同我傾,manufacting, 5出差,好難幫我揾工! 再加埋年纪大,仲難, 死末!

flor

首頁

尾頁

跳至