單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人取學校资助入直资中學讀書? 可否分享下?
flor

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:有冇人取资助入直资中學

唔係好明你問咩?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

你想問,有無人拎綜援,讀直資?

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

florflor 發表於 14-1-21 21:12
有冇人取资助入直资中學?可否分享下??
讀得好既直資中學,家底都有返咁上下,右怎會申請資助呢。讀那些較差既直資學校,不如填表抽獎好過啦。

大宅

回覆:lm251099 的帖子

個小朋友叻到間學校唔收佢唔得咁咪有資助囉

男爵府

rebeca1347 發表於 14-1-22 05:21
個小朋友叻到間學校唔收佢唔得咁咪有資助囉
咁就吾需要申請資助啦!係間學校有目的甘邀請佢去讀到啦!

男爵府

我只知有D公務員既小朋友有資助讀直資及私校。
我朋友個老公係警察,有50%資助学費。

大宅

回覆 B301 的帖子

我並不是取綜緩的,直资對低收入家庭是有減免學费,估计還有雜费等,正所講直資冇寒門...糾結中!
flor

男爵府

florflor 發表於 14-1-23 18:39
回覆 B301 的帖子

我並不是取綜緩的,直资對低收入家庭是有減免學费,估计還有雜费等,正所講直資冇寒門...糾 ...
甘點解一定要讀直資呀,好既免費中學都大把啦。

侯爵府

引用:Quote:florflor+發表於+14-1-23+18:39+回覆

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

你講乜嘢,土生土長香港人带住兩件被老公抛棄的60後,憑著一雙手,撫養一對有病的仔囡,尤幸女兒已被某直资接受, 本已放棄,對方仍不停尌勵報讀,所以想看看自己錢袋內還有多少$可以给女兒報讀自己喜爱的母校而已!我都對B6女人好憎恨,但係凡事了解清楚先好鬧人貪!還有,我只是希望有讀直資的家長善意分享下,所以非誠勿擾!不想爭吵!謝謝!
flor

侯爵府

引用:你講乜嘢,土生土長香港人带住兩件被老公抛

原帖由 florflor 於 14-01-24 發表

你講乜嘢,土生土長香港人带住兩件被老公抛棄的60後,憑著 ...
加油,我明白,人人叫我女考某直資,我又係擔心雜費問題,及同學好多都係富家女怕我女自卑,放棄了,但我同我女呢一刻係:極之後悔無報,我女仲有少少埋怨我試都唔試

男爵府

florflor 發表於 14-1-24 00:35
你講乜嘢,土生土長香港人带住兩件被老公抛棄的60後,憑著一雙手,撫養一對有病的仔囡,尤幸女兒已被某直资 ...
大小姐依家讀官立一樣讀得好開心,不過間學校對學生太自由了。如果真係對間學校很有興趣,何不問吓學校會吾會有獎學金俾囡囡。還有過去教育版發 Post 。果面可以收集到更寶貴的意見。

大宅

回覆 lm251099 的帖子

明白很多津校也不比直资差,但正如所說這是我的母校, 比较请楚師生,夠膽涚這所直資也是很多人港人十大陸富豪非常想入到的,包括女兒,但爲了照顧他们我也沒可能做很博的工作,自然入息很有限,所以不取學資也應該供不起小女讀書,其實我也傾向放棄多, 当然知道女兒一定會怪我,所以真的觉得很難受!
flor

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

開心見誠咁同囡囡講依家個情況真係負擔唔到俾佢讀,相信佢會明白.如果讀得好,係津校讀都一樣可以好出色千其唔好為咗唔令佢失望而令到自己壓力大增,始終讀書唔係一、二年既事,如果冇信心個經濟可以支持到佢完成就唔好開始,到時攪到2頭唔到岸咪仲衰

男爵府

florflor 發表於 14-1-24 11:44

明白很多津校也不比直资差,但正如所說這是我的母校, 比较请楚師生,夠膽涚這所直資 ...
唉,你既處境同我右差吾多,話說大小姐比較喜歡外地環境,但是如果去到就要讀私立,經濟能力右係好大問題,依家都頭痛緊。

大宅

試下先,起碼盡了力,將來唔會怨...且你又好清楚學校師資,女兒又咁想讀,學校又咁想佢讀...怕去第度佢有些失落下,冇心基...

伯爵府

florflor 發表於 14-1-24 00:35
你講乜嘢,土生土長香港人带住兩件被老公抛棄的60後,憑著一雙手,撫養一對有病的仔囡,尤幸女兒已被某直资 ...
照報直資,我女之前是讀直資,佢話學校的申請減費無乜人申請的。

伯爵府

引用:你講乜嘢,土生土長香港人带住兩件被老公抛

你講乜嘢,土生土長香港人带住兩件被老公抛棄的60後,憑著 ...
你真係土生土長香港人,你寫字文法,好多香港人都寫吾到law

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:回覆+lm251099+的帖子明白很多津校也不比直

針無2頭利。你講既直資係中學的話,咁你絕對可以訓身工作。同埋如果你係60後,那些年邊有直資呢?

不知所謂的乙陸!!!

首頁

尾頁

跳至