論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

齊來要求政府取消"外傭稅"

今日收到稅務局收外傭稅封信: 半年2400蚊

好激氣
以前都唔洗交呢d稅, 仲成$400一個月, 成外傭月薪十分一有多

而家政府多錢, 仲要我哋加外傭人工,
好心就取消外傭培訓徵稅
我唔覺得政府有幫過培訓外傭噃....
靜係識向我哋d小市民開刀..

我哋應該團結起來向有關部門反映同投訴

[size=large]我哋應該團結起來向有關部門反映同投訴
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵, 會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信. 在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

男爵府

Re: 齊來要求政府取消"外傭稅"

呢個唔係外傭稅,呢個係政府向我地呢排可憐

複式洋房

我都覺得係,小朋友讀幼稚園連校車費都成 $2000,剛剛又比左"外傭稅",呢個月財政非常緊,個的所謂家務助理,收費又貴,又要斷鐘計,仲要每個月比 $400 培訓,同埋根本好多人都唔願返工,走去讀呢的所謂培訓課程取津貼,變相就係其實我地呢班請外傭的僱主夾錢請佢地取津貼讀書,試問 2 公婆都要返工,唔請工人點攪掂,政府一的都唔體諒呢

大宅

係啦, 呢個唔係稅黎嫁 應該係本地培訓徵款! 而且已經有媽咪幫助嫁啦, 我地都係等一等, 睇下佢地有乜行動我地可以group埋一起做, 甘個影響力都會大啲.

大宅

係....我地已經做緊野架喇...比d時間葉太加我地四個女人...有d野要睇時機...急既只會功虧一貴...
bobo_bo99 寫道:
係啦, 呢個唔係稅黎嫁 應該係本地培訓徵款! 而且已經有媽咪幫助嫁啦, 我地都係等一等, 睇下佢地有乜行動我地可以group埋一起做, 甘個影響力都會大啲.

大宅

最怕尼頭話減外傭稅, 尼頭由要我地加番俾d工人,左手交右手, 我地得過睇字~

別墅

同意, 一齊向政府抗議 !! 請於下面簽署:

ysmhkg - 政府今年稅收多到水浸, 應該還富於雇主,
否則即係變相打劫.

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

支持取消外傭稅~~~

首頁

尾頁

跳至