想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hi christmaslily,

多謝晒. 真係又過一關, 今次照oscar醫生話12wk6 睇到好似係B女, 不過都仲早, 下次再睇清楚d再confirm, 我兩公婆都係同你地一樣, 仔女都無所謂, 最緊要阿B健康, 我都估會跟呢位新醫生, 你呢你阿B現在幾多週, size介唔介意講我知, 我阿b今次照oscar時就8cm. 我仲有政府加私家, 今日就去了QM做第一次產前檢查 其實政府即係政府, 我唔係想??xx??xx 佢, 我今日10.30am上到去, 等到1.45pm先走得, 都唔知做左什麼, 見完護士, 問完一些問題, 跟住就見另一個見習哥仔&妹妹, 一個問我問題, 我答A, 另一個係到睇住部電腦check我舊record, 之後就問我答案唔係B嗎, 我又問反他你唔信我就唔好問我, 你不如睇部電腦啦, 跟住同我講{Sorry, 睇錯左}, 問第一條又係咁, 第二條又係咁, 真係比佢地氣死 , 跟住話幫我睇下個肚同阿B聽心跳, 我都話比佢地知, 我個B係好高, 下面係個廇, 係咁禁我個肚, 又唔係輕手, 係咁問呢到痛唔痛......, 我同佢講你就當我痛啦, 唔好再禁:evil: , 跟住個見習妹妹又高八度同佢同事講...{哎聽唔到心跳}, 我都唔知佢有無聽我講o野, 我的語氣開始好差同佢講.....一開始我巳經同你講, 我個肚下面係個廇, 阿B係上面, 巳經指左比你睇阿B的位置, 你將個儀器放係下面點聽呀, 跟住再指多次比佢睇阿B係邊, 佢真係好似剛瞓醒咁, 仲要又高八度講{哎呀, 個廇咁大, 個阿B咁高wor!} 個刻我真係想打人 我老公係唔叫我唔好勞氣. 之後再等好耐先再見另一位senior的醫生, 講d沒什麼特別的說話, 出去抽下血咁,全程又無睇下阿b, 咁就叫做完產前檢查, 只叫我下次回來check糖尿有無高, 跟住出去約時間啦. 今次檢查和呢D見習醫生真的令我好失望 :( 希望下次唔好再係咁.

我仲未用托腹带, 現在都仲OK. 你反公辛苦, 夜晚真的要早點休息呀. 係呀大家一齊都要努力呀!

原文章由 christmaslily 於 07-7-16 15:17 發表

PY903,真系要出力恭喜你同阿B! 又过左重要的一关!呢个医生甘好,你会捂会乘机转去距处呢?照到男仔定女仔未(SORRY,希望捂好介意)?我同HU ...

複式洋房

原文章由 py903 於 07-7-18 23:46 發表

多謝晒. 真係又過一關, 今次照oscar醫生話12wk6 睇到好似係B女, 不過都仲早, 下次再睇清楚d再confirm, 我兩公婆都係同你地一樣, 仔女都無所謂, 最緊要阿B健康, 我都估會跟呢位新醫生, 你呢 ...

Hello PY903,
我今日15WK5,上星期照时,阿B SIZE10CM,我13WK时都系8CM甘上下。你系女呀,好开心呀。。。。。我未知呀,心里面“型住”系仔,因为个个朋友见到我都估系仔喔。

政府甘恐怖嘎?!比着我就会掉头走人啦。不过而家D年青医生真系捂识人情世故,捂识体贴病人心情。我最近有个亲戚去QM肿瘤科同放射治疗科,个主治医生同实习医生D态度冷冰冰,讲多句都好似益左个病人甘,看这些科D病人都捂系小问题啦,梗系希望医生解释清楚D,医生D态度可以直接影响病人情绪嘎嘛。唉,听完 D个案,我对政府更加无信心(虽然我每年都纳税),生仔都系去私家稳阵D

你睡眠好吗?我每晚好早训,未看完“岁月风云”已经训着,但4点左右起身去厕所,跟住就眼光光等天光,训捂番。7点就要起身准备番工,所以好累。我已经开住D细声音乐,但无用。下昼好眼训,但在OFFICE无得训。

你记住捂好食太咸,费事水肿。太甜都捂好,我有左之后已经好少食糖水(我以前好中意),惊有糖料。

有一个问题想问你,你有无考虑同阿B KEEP“驰带”血?

複式洋房

Hi Christmaslily,

係呀, 政府真係有些好恐怖的醫護人員, 咁….係做IVF時我都見過d好的, 但唔係次次咁好彩. 如果我唔係因為係QMIVF, 都未必會係QM睇反, 有時真的為一些唔好環境的人覺得好可惜, 可能佢地未必人人有機會增取到自己想要的醫療方法, 我們真的很幸福, 可以選擇自己想要的, 起碼我們想怎樣都可以同私家醫生相量, 跟住問東問西都OK.

我瞓得好好呀, 可能我比你夜瞓啦, 現在多數都成一點, 但我早上成十點幾十一點先起身, 你試下改遲半小時瞓, 睇下可唔可以瞓得耐D, 唔好話你要反工有壓力啦, 我係屋企都好似大食懶咁, 下午必要一個午睡. 係呀!!! 我最終意的甜品現在都很少很少食, 近附零接觸. 為了阿B係要付出的.

你唔問我, 我都未有考慮呢個驰带”血的問題, 等我同老公相量下先.Thanks.

民房

Hi, Christmasily,

可否給你個中醫資料給我,十份感謝。

原文章由 christmaslily 於 07-6-5 12:21 發表
(我的PC只能打简体中文,SORRY!)

等了4年多了,我终于可以在这里同各位BK姐妹分享BINGO的喜悦。我同无数希望怀孕的姐妹一样,为了生BB,任何方法都ť ...

別墅

各位:

除了政府醫生外,已經有一位私家醫生都話要靠我自己的卵子製造BB真的要靠奇蹟.如要令我生BB的唯一辦法便是接受卵子捐贈:-(

暫時,我還未放棄的.星期一我便去睇DR.TRY,期望有好消息啦

**今日都有照超聲波,仲見到成10幾粒卵泡添!但醫生話,啲卵泡食咗藥都唔識大

大宅

原文章由 o_cat2005 於 07-7-21 13:58 發表
各位:

除了政府醫生外,已經有一位私家醫生都話要靠我自己的卵子製造BB真的要靠奇蹟.如要令我生BB的唯一辦法便是接受卵子捐贈:-(

暫時,我還未放棄的.星期一我便去睇DR.TRY,期望有好消 ...

o_cat2005,

我記得你好似食緊排卵藥,度緊体溫.
情況點呀?
緊生話d卵泡唔識大,咁到底有幾大呀?完全唔大,定係唔夠大呀?所有定部份呀?

複式洋房

原文章由 christmaslily 於 07-7-16 15:23 發表

BBLauBB, 算啦,捂好伤心啦,可能上天觉得未系GOOD TIMING比个健康BB你,甘你咪养好身体先囖。捂好放弃,身体好番之后继续努力呀!保重!

Christmaslily & PY903,

hi !我出咗院幾日宜家屋企休息,今次過程比較多痛咗,好奇怪入院前兩日發夢見到自己抱住個bb,我心想阿b係咪想留厎??-(
我想問吓宜家可以煲嘜湯水?

恭喜妳哋阿B咁健康!

別墅

Ruby06,

醫生只係畀咗5日藥我,而今日覆診.

醫生話啲卵泡粒粒都唔夠大(好似見佢口嗡嗡話我啲卵泡有1.x.唔知醫生係講啲卵泡唔夠2cm大定係無大多2cm,我都唔知!)

原文章由 Ruby06 於 07-7-21 14:11 發表

o_cat2005,

我記得你好似食緊排卵藥,度緊体溫.
情況點呀?
緊生話d卵泡唔識大,咁到底有幾大呀?完全唔大,定係唔夠大呀?所有定部份呀?

複式洋房

原文章由 o_cat2005 於 07-7-21 14:41 發表
Ruby06,

醫生只係畀咗5日藥我,而今日覆診.

醫生話啲卵泡粒粒都唔夠大(好似見佢口嗡嗡話我啲卵泡有1.x.唔知醫生係講啲卵泡唔夠2cm大定係無大多2cm,我都唔知!)

Hi o_cat2005,
你系咪BOOK左DR TAY (NOT DR TRY)? DR TAY好好人,希望他可以解答你D疑问。你有没有考虑中医(呢个问题我好似问过你)?在这个WEBSITE有不少姐妹都是中医条理成功的。轻松D先啦。:)

複式洋房

原文章由 BBlauBB 於 07-7-21 14:36 發表

hi !我出咗院幾日宜家屋企休息,今次過程比較多痛咗,好奇怪入院前兩日發夢見到自己抱住個bb,我心想阿b係咪想留厎??-(

恭 ...

HI BBLAUBB,
过左去就算啦,捂好想返转头。而家要补身,听人讲同正式坐月差捂多,例如捂好湿冻水(要用姜水),汤水方面,花胶墩鸡,猪肝水阿胶(有凝血作用),生鱼或石崇鱼汤,止血后猪展墩当归,等等。寒凉同生冷野就千其捂好食。
祝早日复员,再战江湖:lol

複式洋房

BBlauBB,

Sorry! 你現在的情況要吃什麼我真的不太清楚, 或者你試下 christmaslily 的方法, 除了調理好身體, 心理都好緊要的, 唔好放棄, 調理好之後, 遲些再努力過. 我們會祝福你們!! 祝早日康復!!

原文章由 BBlauBB 於 07-7-21 14:36 發表

恭 ...

複式洋房

Christmaslily,

Could you please PM your Chinese Doctor to me?
Thanks!

別墅

各位,
我今日睇咗Dr. Tay,佢真係好好人,同我之前睇嗰啲醫生的感覺好唔同,之前嗰啲醫生唔係唔好,可能想我快啲接受現實同埋唔好浪費金錢同時間.
但Dr. Tay,佢會同你講咗現實的一面,但亦很體諒我哋呢啲近乎絕望的人的心態,佢唔會盲目地安慰你,但佢會鼓勵你,佢唔會氹你亦唔會畀假希望你,但佢會畀好多意見你,又會積極幫你想辦法(佢叫我畀兩星期佢上網搵資料,之後佢再聯絡我),佢又會畀好多時間你發問一啲好傻的問題,而佢亦會盡力解答,佢又好有耐性聆聽你的心聲(我睇咗接近45分鐘),佢好溫柔,好顧及我感受(在照陰道超聲波時,我好緊張,但佢不停安慰,手力亦放得好輕),我覺得如果佢一接我 case,佢會同我並肩作戰一樣,因為我覺得佢無放棄我這個已絲毫無希望的人.無論結果係點,我都會好感謝佢.

別墅

各位,

講番我今日睇完醫生的結果.
Dr. Tay話我在照超聲波中顯示有好多卵泡,情況似多囊,而子宮明顯較正常的細.
Dr. Tay話我無法否認,我是一個很特別的情況,卵巢有好多卵泡與多囊的病人相似,但我的FSH(高)卻與多囊的病人剛剛相反.佢話,我的而且確可以試做 IVM(即抽取未成熟的卵泡後,在體外培養至成熟之後才放精子之後再培養,直至成功造成胚胎,才將胚胎放回我身體內),但Dr. Tay話未必成功,因為被抽取的未成熟卵泡根本唔知內裡有無卵子的.
另,Dr. Tay又叫我食番政府醫院開畀我嗰啲荷爾蒙藥(我已停咗接近一年),佢話食呢啲藥可以減慢及防止我的子宮繼續委縮,亦期望可以令我的子宮慢慢變番大少少,方便日後假如做到IVM,BB的著床,所以由今日起,我會再食番嗰啲荷爾蒙藥.

複式洋房

原文章由 o_cat2005 於 07-7-23 22:35 發表
各位,

講番我今日睇完醫生的結果.
Dr. Tay話我在照超聲波中顯示有好多卵泡,情況似多囊,而子宮明顯較正常的細.
Dr. Tay話我無法否認,我是一個很特別的情況,卵巢有好多卵泡與多囊的病人相似,但我的F ...

HI O_CAT2005, DR TAY好好人嘎,AT LEAST他肯帮你试同想办法。希望你有好的进展啦。

複式洋房

PY903, where are you???? 我"捞"左好耐先至"捞"番呢个TOPIC出来,个版面沉甘际呀!

你好吗?有无去BB展行下?我擒日去左,呻笨呀,人多到爆,搞到我超TIRED。不过我已经从HK三间池带血公司度摞左D资料,不过间都差捂多,即场参加都有优惠,但我地捂想求其做决定,番来慢慢考虑下先。我系BB展买左D100%COTTON和尚袍同纱巾仔,包被同天冷衫就迟D买。

我已经18WEEKS啦,已经完成全部结构性检查,样样都正常。我放心好多。阿B SIZE都正常。趁而家未太TIRED就开始SHOPPING啦。

怀孕每个阶段都有捂同的问题要考虑,头3个月担心BB正捂正常,而家踏入中期就考虑池带血,同埋我准备喂母乳,所以开始看资料。上星期见完医生,我要决定顺产定系开刀生,我个医生D期好爆,我要早D决定。所有呢D野都要慎重考虑,真系头都大呀

你呢?快D UPDATE下我啦

複式洋房

Christmaslily,
我係到, 不過近來唔係成日上來, 真係好耐無update, 哈哈!! 我無去BB,因為怕多人, 自己又唔行得好耐, 近來行&企得耐就好易腳痺(右側), 都唔知點解, 下次反私家問下醫生先, 關於池带血我都未決定呀, 你真係好乖, 做左咁多準備工夫, 仲買了衫仔, 你b真開心, 現在知道係仔仔定囡囡未, 可以開估嗎? 都唔記得恭喜你所有結構性檢查ok!! 好叻!! 恭喜又過一關 !! 我什麼都未買過比阿B, 只係之前去旅行時買左兩對BB波鞋, 覺得好型 咁你現在18週開始 feel到阿B踢你未呀, B現在幾大size, 係呀....我都係決定喂母乳, 我估我無得選擇只可以開刀生, 因為我個廇都很大, 醫生一早巳同我講左.你都早點決定.

我有時覺得肚臍位扯下扯下有少少痛, 你有無好似我咁, 而且個肚好得意有時好實有時稔, 有時大d, 有時又細反d, 好得意 我剛剛今日反QM飲糖水及抽血check有無糖尿病, 下星期先有報告, 我巳好耐無見過阿B,好掛住佢, 唔知佢大左幾多, 自從上次做OSCAR13週幾, 現在16週幾啦, 我仲要等到下星期六反私家才可見到阿B, 因反QM呢兩次都無得照, 見完阿B下星期再update, 如果你唔介意, 你可以直接send mail 比我, 因我多數每日都check mail, 係呢到有時真係好難找,
e-mail : [email protected]

好啦! 小心呀買o野還買o野, 唔好攞咁重呀, 重就叫老公啦.

原文章由 christmaslily 於 07-8-6 18:59 發表
PY903, where are you???? 我"捞"左好耐先至"捞"番呢个TOPIC出来,个版面沉甘际呀!

你好吗?有无去BB展行下?我擒日去左,呻笨呀,人多到爆,搞到 ...

大宅

恭喜哂! 希望妳一切順利!
我都試了差不多兩年有多了, 都唔成功, 可否PM你個中醫資料給我? thanks!

複式洋房

原文章由 MagicQoo 於 07-8-8 12:34 發表

恭喜哂! 希望妳一切順利!
我都試了差不多兩年有多了, 都唔成功, 可否PM你個中醫資料給我? thanks!

PM左啦.祝好运!

首頁

尾頁

跳至