母乳餵哺

跳至

首頁
45678...22

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+懶蛇司令+於+14-01-21+發表請

原帖由 ccm516 於 14-01-21 發表
要呀
本身跟咩喇叭? 大/細?

複式洋房

回覆 ccm516 的帖子

見到有奶媽問左好多類似的問題,
不如我係度答一次, 等大家知道多D

1) 現跟機係闊身奶樽, 但手上已買10多個窄身奶樽, 駛唔駛買新窄身喇叭可以直接泵落窄身樽?
買窄身喇叭最主要目的係想直接泵落窄身喇叭度. 咁一黎唔洗倒黎倒去(避免人奶流失), 洗少D野, 其實奶媽們絕對可以買

但我無咁做. 因為懶.....始終泵奶己經有機會越泵越多, 係儲人奶(倒落樽/倒落儲奶袋), 多多少少都預無左D!! 但BB埋身一定夠. 所以不需要太在意係咪用緊窄身喇叭!

2) 你會泵完會倒落去pigeon儲,你會帶幾多個奶樽返工, 窄身&奶樽分別幾多個, 定用奶袋?
我平時番工只泵兩次, 所以只帶兩個窄身pigeon儲奶樽, 一個spectra 濶身喇叭連濶身奶樽. 每次泵完奶 (用spectra 濶身喇叭連濶身奶樽), 我會由spectra濶身奶樽倒落pigeon窄身儲奶樽度. 個spectra 濶身喇叭連濶身奶樽 會用滾水沖完, 放番落密實盒入雪櫃, 到下一次泵再用

3) 可否提供埋身及公司泵奶時間表?

細佬五個月大, 宜家食五餐, 因為先天不足, 左邊乳房一向少奶, 視乎細佬胃口, 佢食親左邊都唔夠飽)
1st: 5am-6am (埋身左邊乳房+右邊乳房)
2nd: 10am (公司泵奶: 泵右邊...大概有3-4安), 細佬係湊仔姨姨度食5.5安(樽餵)
3rd: 2pm (公司泵奶: 泵左+右邊...大概有4-5安), 細佬係湊仔姨姨度食5.5安(樽餵)
4th: 6pm (埋身右邊乳房)
5th: 10pm (埋身左邊乳房+右邊乳房)
完成一天餵哺, 細佬2個月己自己戒左夜奶, 可訓到第二朝

4) 有冇用按摩花瓣, 唔知駛唔駛配?
我無買, 因為上胎買左avent的按摩花瓣, 但宜家放左係度, 無用過. 次次都係直接泵, 我己經覺個泵好好

5) fridge to go 咩size可放幾多個奶樽, 邊款好用?
因為我番工只泵兩次(每次-4安), 所以我用開佢可放兩支8安奶的款. 都己經好夠用. 佢話佢可保冷8小時, so far都好OK. 最緊要佢無冰種溶雪搞到周圍濕晒的問題(freestyle的冰種就係咁!!). 放假我當然唔洗用, 因為埋身比細佬食. Spectra的冰袋未用過, 不願置評

小虎與點點    發表於 14-1-22 15:11

複式洋房

wwong110 發表於 14-1-9 16:47
我係第二任媽媽, 宜家餵細佬5個月啦..當然首推埋身. 但番工時, 真係想有個好泵(又經濟又功能好的), 故整理 ...
我想問下S9+係雙泵還是單泵,如果我想用雙泵,咁點呀??
上網睇啲人話Medela既parts(泵)可以用落去M1,請問你知唔知可否用落去S9+??

我屋企果啲全部細樽,唔想轉來轉去,如果換到medela parts就方便好多喇。

謝謝!!

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

premium inhaler係咪即係30mm大喇叭?

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

cc516 發表 14-1 12:24
如果大家要大喇叭,記得買呢隻!
Nipple size 有分,請睇相
有冇link?之前樓主提供的link有好多items,唔識揀

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:wwong110+發表於+14-1-9+16:47+我係

原帖由 kahim314 於 14-01-22 發表
我想問下S9+係雙泵還是單泵,如果我想用雙泵,咁點呀??
上網睇啲人話Medela既parts(泵)可以用落去M1,請 ...
9+是雙泵(有錯請指錯)

申報:我未買做僅功課

大宅

引用:Quote:galaxyjen+發表於+14-1-10+11:33+回

原帖由 wwong110 於 14-01-10 發表
1) 佢跟機的喇叭係25mm黎 (我自己度的)
2) spectra 9+
跟機有主機一部(連電池係入面), 喇只兩個, 阻隔器兩 ...
如果番工用泵兩邊泵一至兩次,handsfree is important?諗緊買二手freestyle or 9+放公司... 屋企已有兩部swing作雙泵。

大宅

引用:回覆+ccm516+的帖子見到有奶媽問左好多類似

原帖由 wwong110 於 14-01-22 發表
回覆 ccm516 的帖子

見到有奶媽問左好多類似的問題,
甘你咪泵唔夠兩餐囉?你有冰奶?
再次多謝你用心分享,快番工擔心泵唔夠奶!

複式洋房

man112013 發表於 14-1-22 15:45
甘你咪泵唔夠兩餐囉?你有冰奶?
再次多謝你用心分享,快番工擔心泵唔夠奶!

其實我一生已經開始泵, 所以一向都儲到好多奶. 基本上夠細佬飲之外, 連阿哥都飲到. 宜家番工, 慢慢溶D奶比番細佬飲(唔飲過期咪仲浪費!). 原本係第一餐6am, 埋身前我會泵3安出黎先埋身的. 呢一餐最近兩星期都減左(我就咁好谷咁比細佬啜, 佢又食得晒! 我又可以唔洗咁凍去泵奶!). 所以你覺得好似我泵全日一定唔夠細佬食. 細佬都快六個月啦, 一加固體, 我估我都唔洗唔多奶!所以奶媽們, 埋身最好! 一開始密密食, 密密泵, 咁BB又有好多奶, 番工追奶都無咁辛苦!加油呀!

...

大宅

回覆:wwong110 的帖子

咁你覺得handsfree緊要嗎?好似最大不同就係freestyle可handsfree。thanks!

別墅

回覆:Spectra 9+ 介紹

用handfree bra咪乜pump都可以hand free law.

複式洋房

引用:Quote:原帖由+懶蛇司令+於+14-01-21+發表請

原帖由 ccm516 於 14-01-21 發表
要呀
請問有link嗎?

複式洋房

引用:咁你覺得handsfree緊要嗎?好似最大不同就

原帖由 man112013 於 14-01-22 發表
咁你覺得handsfree緊要嗎?好似最大不同就係freestyle可handsfree。thanks!
我用過freestyle 的hand free strap....好癈,又麻煩!所以我估買個hand free bra 仲好!我平時都係就咁渣住兩個奶泵,15 分鐘泵完。

大宅

回覆:wwong110 的帖子

其實我都有handsfree bra 不過覺得公司要除衫換唔方便啫!可能9+會快過swing, 希望我都可以15分鐘泵清啦!而家唔得!又驚番工時間有時候好忙要check blackberry >.<
其實我全人奶兩個月都密密埋身夠奶的,不過BB好似好大食,已經食緊六安都好似唔夠要加( he is now 6kg)... 所以擔心泵唔掂的話番工後唔夠奶

大宅

引用:+本帖最後由+wwong110+於+14-1-9+16:53+編

原帖由 wwong110 於 14-01-09 發表

我係第二任媽媽, 宜家餵細佬5個月啦..當然首推埋身. 但番工 ...
多謝樓主分享!我都訂左希望過年前收貨!

男爵府

BK Milk勳章

多謝樓主分享!我都訂左!

子爵府

唉, 我想用paypal比錢, 佢成日彈句: "Sorry, an error occurred during calcurate overseas shipping fee. Please try again.", 激死我啦

子爵府

YEAH! 終於都訂到了, 多謝樓主咁有用o既資料~ 唔知新年前收唔收到貨呢~好期待啊

別墅

回覆:Spectra 9+ 介紹

我收到貨啦!!我已要求窄樽,但無換窄樽比我囉

大宅

lu8 發表於 14-1-23 23:13
我收到貨啦!!我已要求窄樽,但無換窄樽比我囉

原來可以要求窄樽...我冇問到tim....

首頁
45678...22

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊