想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

朋友有左, 又唔肯結婚, 點算?

我個朋友岩岩有左, 個男朋友想同佢結婚佢又唔肯, 佢話冇prepare今年結, 所以唔想因為有bb而結婚。

但係個男朋友會同佢一齊養大個bb, 佢話出世紙都係寫男朋友個名, bb都會叫佢做爸爸, 咁結唔結婚都冇緊要。。。。

唉, 我都唔知點講得佢明, 我話對bb成長唔好, 佢又話唔會有影響。各位, 可唔可以幫下我有咩可以令佢諗清楚呀?

佢男友真係想, 但都唔係出聲的時候, 因為個女仔身體弱唔想迫佢。我諗女人同女人易傾d。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Re: 朋友有左, 又唔肯結婚, 點算?

其實就咁睇, 問題都唔大者~ 外國好多人都係 仔女 , 大個左 / 3, 4歲先結婚.

而你女朋友又唔係唔要BB, 同埋男朋友又肯一齊養. 妨且佢地感情又唔係有問題, 佢地只欠一張婚紙者~ :mrgreen:

妨且女朋友只係話今年唔想者, 唔代表下年, 後年都唔想, 或者佢想等埋BB 滿月一齊搞呢, 到時仲熱鬧啦

其實咁樣又無話對小朋友有咩唔好喎, 妨且就算結左婚, 但第日佢地2個成日嗌交, 感情又唔好, 咁又代表對小朋友好咩?

慢慢黎啦

民房

其實佢唔係好想結婚, 而且佢同男朋友講話要bb時冇同男友講話唔結婚住(佢地唔係意外懷孕架...), 咁個男就梗係以為想有bb等於想結婚啦...

等bb滿月還好, 佢想等bb兩三歲先結, 感覺有d似舊男友唔會佢, 搵到第二個肯同佢結婚咁, 唔知個小朋友會點諗...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

者係你女朋友係要仔唔要 " 公" 呀 咁你咪同你女朋友講下, 當初係佢應承左人, 話有BB結婚. 而家係咪過橋抽板

另外你講等 2,3歲先結果度唔明, 係咪話你女朋友等緊另外一個人?!

大宅

有好多可能令到女人會咁諗,
比如佢父母可能不和,嚇怕左佢。

大宅

Yeah I agree. Your friend could be worrying over some problems. Or chances are she doesn't bother to worry about organizing a wedding. Like myself, I got married because I know my parents wouldn't like me living with my boyfriend for a long time without getting married. I don't blame them, they have the rights to protect me, which I'm always thankful of. On the other hand, I was and still am afraid of getting married and what you have to do organizing for a wedding. My boyfriend and I argued a few times over minor problems regarding the wedding. And he had to sit for an important exam the same year! And you know how complicated our Chinese wedding is! And everybody got involved whether you like it or not. What I am trying to say here is your friend must have a reason why she doesnt wanna tie the knot. If he really wanna force her into it, he must find that very reason. But does her boyfriend wanna force her doing something she refuses to do, it really up to him. We are only outsiders and thus cannot comment much. But one thing for sure: you are a good friend

民房

其實我都知佢點諗
1) 佢屋企講左結婚一定要請好多人, 因為做生意的
2) 佢父母以前好好, 突然間變得差到返唔到轉頭
3) 佢一向好自我中心, 唔係好理人地點諗(包括男朋友...)

做朋友, 我只係唔想佢第時後悔, 佢係好想生bb, 但似乎冇諗過bb要d咩囉...

民房

好複雜, 佢又唔係要仔唔要公, 個男會負責任, 同佢住同養個bb, 同結左婚生仔一樣...

至於話等bb兩三歲先同bb生父結婚, 我諗佢淨係想到到時自己個bb做花仔花女都幾得意, 一齊影結婚想會幾開心。

佢冇同男友傾過結婚問題, 只係同佢講話想有bb。咁男友梗係以為想有bb=想結婚啦, 點知佢分得咁開喎...

我只係擔心, 你知啦, 小朋友鍾意亂諗野, 會唔會佢第時覺得其實果個唔係佢生父, 只係媽咪男朋友呢?

miffymiffy 寫道:
者係你女朋友係要仔唔要 " 公" 呀 咁你咪同你女朋友講下, 當初係佢應承左人, 話有BB結婚. 而家係咪過橋抽板

另外你講等 2,3歲先結果度唔明, 係咪話你女朋友等緊另外一個人?!

瑪瑙宮

我覺得小朋友細個, 淨係識得唸邊個鍚佢, 邊個唔鍚佢. 其他已經唔重要 妨且 BB 個爸爸, 係佢親生爸爸不用懷疑 好似詹瑞文同佢太太都係未結婚, 但有個女. :mrgreen:

唔好唸咁多住, 或者你朋友大肚時, 想法又唔同架啦

條路係佢自己揀, 你做朋友, 俾下意見, 支持佢就可以. 就咁睇, 你朋友自己都好堅強, 夠勇. 你唔需要替佢擔心太多 你不如同佢開開心心一齊迎接BB仲好啦 :mrgreen:

民房

我覺得響呢個時候幾時結婚都唔再重要啦..

你朋友又唔係講明唔同佢男友結婚...只係唔響今年結咋嘛..

有左BB結婚同生左BB先結婚其實冇乜分別..只係時間先後問題..

而家最緊要就係叫你朋友小心身體..好好錫住個胎...結婚既

野咪遲d先搞囉..最緊要係佢自己接受到咪得囉..

民房

多謝咁多位呀~
其實我擔心嘅係, 如果佢insist唔結婚住, 我驚佢屋企比佢壓力會好大, 佢未必頂得住。

佢唔係勇, 而係... 古怪.

我都係同佢講, 而家都唔好諗咁多, 訓多d抖下啦。

首頁

尾頁

跳至