在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 有無三個小朋友

我係四個呀....
全職媽咪一名
好好彩地個多月前請到個好好的工人
同埋佢好錫我的仔女
又自動自覺做野和清潔
前排工人放假....才幾日
我已經想死
齋細果兩個要煲粥水...煲湯...燉野
頭暈呀
好記得工人一回來
我立刻要去dup骨

大宅

hello, 大家好, 我都係"多產"一族, 有三件, 係全職媽咪, 我有一個菲菲幫手, 佢幫左我地差不多6年喇, 佢做家務同煮飯都幾好架, 不過就信吾過佢睇細路, 所以d細路一向都係自己睇番. 但係依家d細路開始大個喇, 所以密謀緊過多二年, 連最細果個細女讀高班時, 就吾用工人, 自己真真正正做番個煮婦, 吾知到時做吾做得到呢!
:wave: :wave:

琥珀宮

程程媽:

我冇買唐裝衫俾個仔,因為佢地有絲綿綿襖,而個女呢,我阿婆佢太婆買左套平時著會非常娘,但新年著先唔覺老套既大陸紅(大陸以前好興果隻娘到嘔既紅)加大朵牡丹既中國妹妹仔衫褲,妳就好啦!平平地執到心儀又應景既唐裝衫,往年我會番羅湖城買,但今年得閒死,唔得閒病,都冇去果度執。

Carrie,

恭喜妳,妳個仔係新年前出到院,我都好明白小boss病左,大人同佢真係好辛苦,仲要臨近新年,緊係唔希望佢留係醫院過,真係要小心d,因為天氣咁凍,佢又大病初癒,依家至緊要唔好俾佢再冷親條氣管,唔係就好麻煩架啦!

Wing媽,

我地都係係理度爹下D湊仔野,點會唔歡迎妳,其實兩個同三個都係辛苦架勒!Welcome, welcome!

ABCD媽咪,

我真係配服妳,妳有四個小寶貝,有四個小朋友(二仔二女)都係我理想,但自從有左三個之後,發覺簡直係痴心妄想,一來冇錢,二來冇精神,三來冇時間。妳係唔係全職媽咪黎架?嘻嘻,我想八卦下,妳係唔係鐘意囝囝,所以先生四個呢?好八卦呀何?

helloruby,

咦!妳個第二仔又係老虎仔黎喎,同我個仔一樣,佢今年上小一啦,係唔係呀?佢會讀邊間呢?妳咁快諗住唔請工人呀,但就算妳最細果個讀高班,都好多家務做,因為我岩岩做左一個月菲傭替工,覺得非要工人不可,好鬼辛苦,除非請鐘點幫妳,但係鐘點都唔平。

[size=large]我係理度同各中產、多產既媽咪拜個早年,祝各位媽咪青春常註,心想事成,老公賺多d俾哂d錢我地及聽話,d小朋友活潑健康,學業進步,名列前矛!

大宅

[size=xx-large]歡迎大家
仔仔剛出院,大女又出風赦.又年緊歲晚.忙到我暈呀!
[size=x-large]祝以上各位mama[size=x-large]各位小朋友[size=xx-large]身體健康,心想事成!

大宅

ABCD媽咪
妳好!我係carriewu929,我曾看過妳的網站,亦留言給妳.真係好叻呀!揍位四位小朋友還可做到o甘精彩的網站,十分佩服.我都有三位小朋友Do ra me(6歲,4歲和2歲)真正Do ra me la!
各位健談

大宅

SandyKL,

我隻老虎仔係細仔黎架, 所以佢今年仲讀緊k.2. 我三個小朋友都好好彩可以入到培記, 所以吾駛担心佢地升小一的問題, 只係希望佢地平平穏穏, 順順利利入番培記中學. 係呢, 你隻老虎仔打算升邊間小學呀?

我老公睇死我無左工人一定搞吾掂架, 所以佢話點都要請埋呢兩年. 兩年後大女同二公子都返左全日小學, 剩低細女返下晏, 細女番多幾個月學就升小一喇, 到時三個都返晒全日, 剩低d時間, 我諗如果我吾懶既 , 都應該搞得掂d家務既, 可能仲有時間同各位媽咪去tea喎
:wave: :wave:

男爵府

我湊二個都咁辛苦,仲話三,四個喎 :-P

大宅

wing媽
請問妳的小朋友幾大呀!兩個相差幾歲?
其實揍住小朋友真係好辛苦架!但係佢地一路長大,會很開心的.

伯爵府

好媽媽勳章

carriewu929
HIHIHI
哈哈哈
原來係你...多謝你欣賞
我個網頁係簡單過簡單
連間開也唔識
只係放相上去

男爵府

carriewu929 寫道:
wing媽
請問妳的小朋友幾大呀!兩個相差幾歲?
其實揍住小朋友真係好辛苦架!但係佢地一路長大,會很開心的.

我兩個都幾大la 佢地相差4年 :-P

大宅

wing媽
相差4年,應該比較好揍.

ABCD媽
多D入

男爵府

各位多產媽媽你地好>

嘩!無入 黎一日,多了很多頁!

<wingma>
猴年追唔追多個呀?

<ABCD媽>
係到見到你,亞D好嗎?

<carriewu929>
因為初一需凍,但天文臺話睛朗,叫工人唔放假,出一陣見係下屋企人,開心下!一陣,唔多3小時,我諗可以呱!

<helloruby >
你仔女與我較接近,佢地剛剛飯後寫充揮春,寫得好開心,老二係學校教了 " 大吉 " ,他寫完又寫,好鬼自豪,大哥自己寫了很多,話向難度挑戰,寫龍馬精神,萬事勝意,富貴榮華,寫到有頭有無尾,三妹是" 左手 " 一族,唔知點教?她只寫 " 小 " 和畫太陽,屋仔。老公做導師,我做攝記,好開心,老二仲話明天再寫! ( 唔好啦!二老板,亞媽聽日好忙 )
明天你試唔試呢的滋味 ? :-P

<Sandy>
我仲懷緬去年仍有工人過新年的樂趣,而家慘的啦!
返亞媽果度真係 "九出十三歸 " 好似有9袋帶出家,走時就仲多,舅母、姨媽送俾佢地的玩具,變多幾袋。

你地是否很似我咁架?如BB 是歲零以下仲多添!
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

男爵府

程程媽

仲追講下笑就得 咪攪 :-( :-P :-P ,而且我都有個猴女la,12年前既猴年出左世lu :lol: :lol: 不如你又整個猴仔/猴女呀 :-P

伯爵府

好媽媽勳章

程程媽

亞d的嘔奶情況好左好多了
不枉我天天落一湯匙燕窩落粥仔到
等他身體好d

男爵府

< wing 媽 >

我舊同事生第一和第二個相差11 年,不過都係講是笑咋 :-P ,

<ABCD媽 >
亞D都係胃膜與食道距離較淺,故時時噁奶,我大仔BB時又係咁,搞到湊仔媽唔係咁想湊,後來發覺少食多餐至點,加上醫生話佢的胃一次過裝唔落 , 每餐要食少少,搞到成日都係食野。快啦!到8,9個月識企時,容易 落格。

好啦!先祝 呢到多產媽媽

[size=medium]新年事事如意!!
[size=medium]小孩聰明伶俐!!
[size=medium]媽咪靚靚 開心!![size=medium]老公幫手進賬!!

男爵府

咁我都有個朋友第一個同笫二個柤差16年添

琥珀宮

我新年就好忙架啦,依家先得閒d上黎傾下。

程程媽:

妳個女好叻,用左手既人分析能力及推理能力都強,拿,理個係我個人感覺,以前份工作,曾試過成日要見d法官,俾文件佢地簽,d外國人法官多數寫字都係用左手架,仲有我細佬都係用左手,佢讀到博士,佢讀理科既,唔好要佢改用右手,當然如果兩隻手都用到就緊係完美啦,但唔好迫佢一定要轉用右手,妳個女將來可能做法官、醫生或者同理科有關既工作。

我個二老細又係,寫左兩張一樣既揮春--「大吉大利」,另一個「福」字,迫我貼,d字寫得好靚----就冇份,終於都好勉強搵到個角位貼,佢仲話要繼續寫,嚇到我呃佢冇哂紅紙賣。

我出街都好大陣像架,尤其至細果個老細,仲要食飯仔及飲奶,又要帶尿片,依家新年,更加要去奶奶度、阿媽度,朋友度,都好辛苦,又冇菲姐幫手,初一至初四係佢假期,唉!我係年三十洗衣機壞左,好壞唔壞,偏揀理個時候壞,真係激氣。

helloruby,

我個二老細小虎仔,會跟大老細係今年上小一,佢地會讀埋同一間學校,所以佢今次小一分配學位,我完全唔洗煩,但係我就好擔心個細老細,佢只得基本果10分,而我亦唔會諗宗教分,亦因為老大&老二讀果間係男校,帶唔到佢入,所以我都會部署佢讀幼稚園,有可能會俾佢讀直資/私校都唔定,當然啦!可以讀到一間好既津校緊係完美。

有三個老細而唔用工人,真係好辛苦架,我岩岩放完一個月大假,做左一個月菲傭替工,我已經唔洗煮飯,有我阿媽黎幫我手,我都覺得好辛苦,隻手做家務做到爆哂拆,妳點都要請番個鐘點幫下妳,如果唔係都幾甘。

Carrie,

妳個仔點呀?有冇帶佢去拜年?好彩年三十開始放晴,又唔係好大風,咁,唔洗留咁長時間係戶外都唔係大問題,始終大節冇得過佢去人度拜年,佢都可能唔開心啦!

wingma,

其實妳對仔女相隔四年,應該輕鬆好多,冇好似我咁,一級級,真係唔知幾時先可甩身,唉!

男爵府

哈哈!

我地幾個老二都是 K2 ,第二日出黎好岩玩!

我諗最辛苦是 carriewu :-x
最舒服 是wing 媽 :-P

< Sandy>
我話細女,細仔都是叻的,尤其是我地有3個果的。佢 9個月已離手自己行。 :-P

老二出年也升英華,你跟他們的功課很吃力 :-( :-(
我也讚成細女讀一直上私小學校的幼稚園,因為無分派位,只有 抽獎!

我而家想你與其他媽替我諗下,就是我細女今年考上民生,但大多放棄,佢跟老二尚有一年會一起同一kind 讀書,如分開,就拆散佢地咁!但大哥 間小學係我區算幾好,雖不搶手但派位不差。我想細女可找更好的小學,如德望,真光等這些更好的私小讀。

唔知你地有無意見?但唔同學校,跟他們功課或學校事情,是否很吃力?因細2個只差一級

大宅

~~~~程程媽~~~~
新年快樂!今年年初一,天氣情朗.雖然凍

大宅

講開又講我大女都是用左手ga!順其自然啦!

首頁

尾頁

跳至