在職全職

跳至

首頁
12345...23

尾頁

琥珀宮

Re: 有無三個小朋友

程媽:

好唔好意思,我星期日好難去到咁遠,因為要掟住3隻小鬼,所以我去唔到。

琥珀宮

程程媽:

係唔係6月4日,仲記唔記得15年前果句?冇野丫,每人都有自己既想法,我覺得冇問題喎,妳係邊一個初中教育入面邊一個topic度俾人咁話妳呀?

琥珀宮

Dear all,

母親節快樂!我都收到兩張母親節咭,同三個小香吻,好開心!

tkkmama,

妳有3個女,佢地會唔會鬧架及搶野玩架?

琥珀宮

程程媽:

多謝妳先,但妳不可隔岸觀火,妳都可以去發吓言,我都想聽多些人的意見,其實只要不是人生攻擊,一般都很和平去表達個人意見嘅,看見別人怎樣發言,自己也有所得著。

琥珀宮

程程媽:

我已見到妳的倩影,也很贊同。

琥珀宮

sandypigpig,

唔好嬲,我都曾經見過理度有兩個媽咪因為交收問題post到出嚟鬧交,可能大家誤會咗,下次真係要親手交收,如果唔係,途中出錯,雙方都以為對方唔啱。

程程媽:

原來我同妳都係日劇迷。妳post出嚟d字轉咗顏色喎,冇咁震撼添。

琥珀宮

程程媽:

韓劇我就麻麻地,因為節奏幾慢,唔爽。我知邊個係斐俊勇,依家亞視星期六晚播緊佢套韓劇,個女主角係「假如愛有天意」嘅女主角。

其實我對藝員整容覺得無可厚非,因為佢地真係要靠個樣搵食,好比一個靠知識搵食嘅人一樣,要不斷「進修、增值」,才可有競爭能力,道理相同,所以有時d記者話d藝人去整容,真係覺得佢地大驚小怪。當年張曼玉特登去整過棚牙,尤其犬齒,咁樣睇起上嚟冇咁細個,成熟d演多類型角色,一心想憑演技去突出自己,真有專業精神。

不過我唔贊成隆胸,因為將別人焦點放係個胸度,有點兒招人用有色眼鏡睇佢地,咁樣好易俾人錯覺係花瓶,而唔係專注做戲,但有時真係覺得依家d娛樂報記者水準低落,成日將注意力集中係女明星d胸上,露胸就可以佔有篇幅,攪到d女藝員為博出位,成日要揤個胸或打開個心口出嚟,好可憐。

吖,係呀,我都好高興有林浣心校長做佢學校校長,但之前果位校長都唔錯,佢為學校、學生、家長付出好多,都係一位好好嘅校長。

琥珀宮

Ruby & carrai,

多謝哂,只希望我d仔都可以配合到學校方針,一同進步,祝大家好運!

琥珀宮

carriewu929 寫道:
1. 程媽 ( 何媽 )
旭浩P.4(94年),柏浩K2(99年),煦程K1(00年)
2. abcd媽(黃老太)
紫澄P.6(92年),紫彤P.4(93年),紫楹(01年),子維(03年)
3. Sandy (老公姓趙)
廷鏗P.2 (96年)、于霆 K.3 (98年)、翊雅 20個月(02)
4. helloruby
樂彤p.4(94), 樂雋k2(98), 樂樂k1(00)
5. Carrie Wu(B媽,老公姓連)
曉迎April P.1(97年),

琥珀宮

carrai,

我至怕d小朋友病,依家d菌又惡,如果發燒,多數係喉嚨發炎,我細女試過要7日先完全退燒,快者都要5日,好擔心,妳都多d休息,唔好累壞,祝妳小朋友快康復,藥到病除!

琥珀宮

程程媽:

冇睇先前妳地講嘜添,我D相係Babyhouse影,舊年12月影嘅,佢地好多衫,大仔、女都有,警察、消防員、仙女...唔錯架,不過,都幾貴,我洗咗$1300蚊影咗筒幾,不過一次過,開心一次都值嘅。

Carrie,

妳個超懵印印走咗,可喜可賀,為小朋友安全計,佢走咗好d,如果唔慣嘅,再請番個lu,得閒出嚟見吓我地呻吓,日子好易過嘅遮。

琥珀宮

Ruby,

我都好想俾妳睇,但係我唔識post相係理度,點呢?不如攪吓聚會,出嚟帶俾妳睇啦,唔知其他媽咪點睇?

琥珀宮

Ruby,

去飲茶通知我。

琥珀宮

幾時出嚟tea,早d講,我攞定假。

琥珀宮

carriewu929,wing媽,

程程媽及其他媽咪梗係忙住大考,我個仔都係6月16日大考。

琥珀宮

史力加2好好睇,我都帶咗兩個仔去睇,佢地笑到架、架聲,最誇張係我細仔,佢肯定係全院笑得最大聲果個。

今日飛起哂d仔女,同老公去睇「明日之後」,幾好睇,妳地都去睇啦,我Sandy姨推介。

琥珀宮

Ruby,

有冇揼骨?

琥珀宮

程程媽,

妳好忙?我諗都係,好耐冇係理度見妳,我聽日都攞咗假去羅湖揼骨,我同我同事兩個女人,都唔係好敢行出羅湖城,因為理排大陸好多負面消息,我試過成棚人搭車去東門,差D俾人扒咗個銀包,好彩我醒目,俾我發現,佢地有三個人,前排、中排、後排,前排果個想偷咗我個銀包之後,緊係交俾中排,再交俾後排,佢地好似打排球咁,陣營唔錯架。

我諗我地一個二人個都要等D嘩鬼考完試先可以出嚟啦,妳話係唔係,不過,我無所謂,只要預早響,我會攞假。

妳有冇睇日劇?最近無線星期日夜晚9點半果套木村Good Luck好好睇。

琥珀宮

Ruby,

真係要請教妳德興係邊,我有興趣去,仲有書城,我聽見d書好平,個心都痕哂,不過我今日唔去咁遠,下次妳去,嗌埋我。

程媽:

唔好咁啦,每人都有自己意見,雖然我都明白有d人思想狹窄,容不下異見,但係我地亦都唔可以要求或企圖說服他人,由得佢地,見人地係咁,其實自己可能都係咁,總之發表咗自己心中所想,人地唔接納都冇計,有時見有人d發言好激,其中一方有人人生攻擊,於是即像戰場開火,咪唔好再答囉,對方就會收聲。

其實我地入嚟,都係想同其他同道人傾吓偈啫,唔係嚟嗌交架,會將本來係開心嘅事攪到唔開心,值得咩,而且大家又未必見過面,做嘜為d路人咁傷神,我最激氣都係為工作及老公仔女(為工作勞氣都已經係傻架啦)。

程媽,記住,話不投機半句多,酒逢知己千杯少,妳冇理由為咗d不投機嘅人而冷落我地理班網上知己架吓話。

註:其實我都唔知妳為邊一個topic而唔開心。

琥珀宮

Ruby,

我今日去咗德興,揼得唔錯,又有推香薰油,總共揼咗3個鐘,我膊頭及頭都好緊,揼完之後,鬆哂啦,妳真係好介紹,下次我諗住去試韓式,個接待猛話「紅」式,攪到我au哂頭,後嚟見poster先知佢講嘜。

程程媽

我上次出嚟同妳傾偈,已覺得妳係一個好真及追求完美嘅人,咁樣妳會攪到自己事事執著及一遇挫折,令到自己唔開心,可能我信佛,所以覺得所有事都係虛幻(空),既然一切都係過眼雲煙,又何需執著?有緣才能在此相聚,又何必因而耿耿於懷他人批評?有批評才有進步,亦並無不當,在別人指責我們時,在反思過程中往往有得著,起碼妳不會像他們般對待別人,這已是一種學習。

首頁
12345...23

尾頁

跳至