在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有無三個小朋友

程程媽
我大女今次都比我預期差.無辦法啦!第一次考試(上了小一)
我放鬆了大家 :-(
下次我檢討下大家ga la!(

複式洋房

我剛剛生了第一個, 有想過再生多起碼一至兩個. 我原本是返工的, 不過為了培育小孩, 決定辭工不做. 真要有很大的勇氣.

男爵府

鄭太,

早晨! 如果已是全職媽媽,相隔年多再懷孕不失為好時機,但要心理準備,很囡身,但樂趣多呢!如丈夫是 family man 就更好,其實好溫馨,弄兒為樂!!!

新年就到,班 3 個 boss 話學校有糕點食,學要寫揮春,行花市,好鬼開心,日日望住日曆問我那天是年初一,細女仲話要買粉紅色裙過新年,在家裡真係感到好開心,喜氣洋洋架!
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

大宅

程程媽
舒服哂!大女終於考完試啦!可以放鬆

複式洋房

見到你們真高興, 常常在想何時我的小朋友也大呢?

大宅

鄭太
妳好嗎?其實妳的小朋友也一天一天長大但妳自己唔覺咋!
得閒入

琥珀宮

程程媽, carriewu929 及其他媽咪:

hi!妳地好,程程媽,收唔收到我個pm?

我都係3個百討厭星既下屬,我d老細分別係大仔8歲、細仔5歲幾及細女16個月,我唔係全職媽咪,我要番工搵錢俾班老細,我知全職媽咪好辛苦,我唔係口行行架,因為我岩岩由12月15日起至1月13日做左一個全職媽咪,我放左一個月大假俾我菲姐,我於是就做左佢替工,冇陰公,我做家務做到兩隻手爆哂拆,而且朝早要6:45起身,仲早過返工,但係服待理班老細都既開心既,不過,真係非常辛苦,妳地好野!

我菲姐番左黎個刻,我簡直好似見到個天使落黎凡間打救我咁呀,我真係好佩服妳地呀!

大宅

SandyKL
我有D野想請教妳呀!妳的工人除照顧妳3位Boss外,做家頭細務掂唔掂架!妳如何分配工作給她呢!(妳返工後放心嗎?)
我三位Do ra me分別6歲幾,4歲和2歲.我巳是全職媽咪.我請的那位印傭就過得去啦!總好過之前抄果個 :-(
早上6:45起床(我遲些少)她幫大女換衫,我就帶返學.跟住8:00到細女起身,她幫細女換衫,我就會帶埋細女和細仔出街.(細女返K1細仔陪我吃早餐)吃完早餐我會買埋送返屋企.佢就拖地掃地做清潔.我覺得佢巳算辛福,好多時我都會幫佢手.(好多野我都驚佢做唔掂,因為小朋友年紀細和三個小朋友都頗多野要做)
如果妳個工人要揍住細女,無做抹窗等清潔,妳會話佢嗎?
我個工人就係

琥珀宮

carriewu929 ,

我算係幾好彩,除左工人之外,我阿婆會留係我屋企幫手湊女,而我阿媽就日頭黎幫下手,幫我個女沖涼,而我係唔識煮飯既,所以如果我要做全職媽咪,就要鑽研下d廚藝,前幾個星期,我老公食我煮既公仔麵,個衰佬話,叫我千其咪煮野,連整公仔麵都咁難食,真係嚴重傷害我自尊心!

好,言歸正傳,我對工人冇要求,只要求
1. 地板一定要非常清潔,因為d小朋友無論大細,都pa地。
2. 對我d老細要有愛心,因為以前大仔由一歲起,係單獨俾佢湊,而有時會單獨留低一個小朋友俾佢湊(女未出世係留細仔,個女出左世,就留低個女)。

係佢7年前上工既時候,已經同佢講清楚理兩點要求,我冇要求佢做其他家務要好掂,有d野佢都要我叫先做架,我唔會覺得佢地好似我地d香港人咁醒,我同我老公放左工都要幫手,我老公就幫手煮送,一般既送佢都煮得唔錯,但係一d特別d既例如海鮮就要我老公操刀勒。

仲有兩樣野,我要讚佢既,就係佢手腳乾淨,亦冇借錢,另外亦唔駁咀,我曾經試過誤會左有d野係佢做既話佢,佢都冇駁咀,總之我叫佢東就東、西就西。

佢一早要整早餐俾我大仔食,跟住湊佢落樓下搭校車,番上黎俾支奶我細仔食,跟住再湊佢去附近搭校車,跟住去買送,番黎預備午餐,12點落街湊細仔番屋企食飯,食完飯同細仔沖涼,再洗碗,跟住抹地及其他家務,四點幾,接番大仔番黎,同佢沖完涼,佢就預備晚餐,7點幾食完晚餐,洗碗,洗完碗自由時間,咁就係一日既流程,非常忙,而個女完全唔駛佢湊。

至於妳話佢要湊仔而唔抹窗,我要我工人一個月抹一次窗,要我抹窗,我寧願湊仔,我唔會問佢有冇做,我會用眼去check個窗就知佢有冇做,如果認真污遭,我會出聲叫佢做,我個工人就會好醒咁儘快去做。

佢做左7年以來,我都係鬧過佢一次,但係鬧得好甘,佢好驚,我同我老公都唔鬧佢,只有話同吩咐,自己都係打工,都明白打工既辛苦,唔係太離譜,我會由得佢。

要我放低哂三件俾佢湊就緊係唔放心啦,因為我自己湊都會睇漏眼,何況佢,佢地真係要人幫架,妳d friend咁講又唔係太岩,佢地依家個牌頭係「家務助理」而唔係「家務全理」,就算自己做老闆,都唔可以放哂手唔做野,除非妳盤生意已上哂軌道(d老細大哂,唔駛人照顧)啦!

大宅

SandyKL
Thank you !
我同意妳的講法.見妳七年都無換人就即是妳的工人表現良好啦!請工人都要講運ga!
講開又講,煮

琥珀宮

carriewu929,

係呀係呀,我同妳老公煮出黎d麵一模一樣,佢又係話我"林patpat",我煮送太大陣象啦,我唔可以好似你地咁,份量用手落已可以,而我就攪到成個方太咁,即係將d調味料預先用量器量好,每一樣放係一個碗度備用,跟住要睇實個菜譜跟住做,我心中冇煮送把呎,唯有依食譜,所以好慢好慢,睇得黎d送都煮到過哂火,我煮送冇天份,有努力過,但冇能力。

我都覺得請工人要講運氣,我眼見好多朋友不斷轉工人,好煩,見親佢地就講點解要炒個工人,我都好怕,所以我知我地要俾長期服務金佢,但係為免麻煩,左轉右轉,所以我個工人比上不足,比下有餘,我地都唔轉,求其d小老細冇話唔要佢湊就算。佢之前替一個僱主做左兩個合約,係我d舊同事,就係因為長期服務金同埋佢英文唔好,所以炒佢,過左戶俾我,但之後間中佢前僱主都問起佢,亦問我繼唔繼續請佢,佢話想請番佢,我問我工人食唔食回頭草,佢好嬲,話唔食。

係呢,Carrie,妳理個印傭係唔係妳第二個工人?印傭要俾d時間佢地適應架,佢地sense冇菲傭咁好,但有d慢慢會有好大進步,都唔錯既。

男爵府

< carruewu929 >

你仔仔好轉未? 不用太擔心啊!

大宅

程程媽
多謝妳關心.今日朝早探過仔仔,精神好好,不過還有些燒和咳.醫生話佢肺炎喎!要留多3-4天.真可憐囉!又無得陪佢,好彩醫生和姑娘話佢好乖.我都放心d.希望過年前可出院啦! :-(

琥珀宮

Carrie,

原來妳個大仔病左,希望佢快d完全復原出院逗利是,完全好番之後可以煲d燕窩佢食,增強肺功能,祝妳大仔龍馬精神!矯若靈猴!

大宅

SandyKL
多謝妳關心.真係俾亞仔駭親呀!本來只是咳,後來仲發燒.(103度),根住抽筋.帶佢入院時呆哂,叫佢都無反應.當時真係好驚.現在留醫觀察.情況好好.可以周圍行,周圍走.如果退

男爵府

<CARRIEWU929>

Good Luck !應該初一前出院嫁啦!我估你緊係變左 " 國 寶 " ( 熊貓 )

小朋友好話唔好聽,病起上來就驚驚架!而家見佢地一發燒,我就守住佢地唔訓的。

大宅

程程媽
今早姑娘話看埋報告,下午可能出院啦!仔仔巳退燒.咳都少

男爵府

Carriewu929 & SandyKL >

出得呢就好了,安樂曬!

咁你地你無買華服唐庄衫給子女過年?

嘻嘻! 我買了啊!居然大仔佢都話好喎! $79.9 ,籃色,鈕筒重係有黃色布包住,好似好抵,佢都9歲,真係意想唔到!

大宅

程程媽&SandyKL
大家好,亞仔出

男爵府

我得二個詐,咁同記同我傾呀 :-P

首頁

尾頁

跳至