在職全職

跳至

首頁
12345...23

尾頁

琥珀宮

Re: 有無三個小朋友

carriewu929,

我都有三個,以前黎講就濕碎啦!我自己本身都係3姊弟妹,以前係同學中,算少兄弟姊妹,但「家庭計劃指導會」咁成功,加上而家d人智識水準提高,對養兒育女既要求相應高左,所以三個係多架啦!

依家d人一來覺得生兒育女責任好大,唔想揹起理個天賦責任,二來香港好多人要供樓,都係減低出生率既原因,因為後生時要放精神係事業度黎搵錢供樓,到供甩層樓,已經年紀唔輕,更加冇心機及精神及膽量去要小朋友勒。

琥珀宮

程程媽, carriewu929 及其他媽咪:

hi!妳地好,程程媽,收唔收到我個pm?

我都係3個百討厭星既下屬,我d老細分別係大仔8歲、細仔5歲幾及細女16個月,我唔係全職媽咪,我要番工搵錢俾班老細,我知全職媽咪好辛苦,我唔係口行行架,因為我岩岩由12月15日起至1月13日做左一個全職媽咪,我放左一個月大假俾我菲姐,我於是就做左佢替工,冇陰公,我做家務做到兩隻手爆哂拆,而且朝早要6:45起身,仲早過返工,但係服待理班老細都既開心既,不過,真係非常辛苦,妳地好野!

我菲姐番左黎個刻,我簡直好似見到個天使落黎凡間打救我咁呀,我真係好佩服妳地呀!

琥珀宮

carriewu929 ,

我算係幾好彩,除左工人之外,我阿婆會留係我屋企幫手湊女,而我阿媽就日頭黎幫下手,幫我個女沖涼,而我係唔識煮飯既,所以如果我要做全職媽咪,就要鑽研下d廚藝,前幾個星期,我老公食我煮既公仔麵,個衰佬話,叫我千其咪煮野,連整公仔麵都咁難食,真係嚴重傷害我自尊心!

好,言歸正傳,我對工人冇要求,只要求
1. 地板一定要非常清潔,因為d小朋友無論大細,都pa地。
2. 對我d老細要有愛心,因為以前大仔由一歲起,係單獨俾佢湊,而有時會單獨留低一個小朋友俾佢湊(女未出世係留細仔,個女出左世,就留低個女)。

係佢7年前上工既時候,已經同佢講清楚理兩點要求,我冇要求佢做其他家務要好掂,有d野佢都要我叫先做架,我唔會覺得佢地好似我地d香港人咁醒,我同我老公放左工都要幫手,我老公就幫手煮送,一般既送佢都煮得唔錯,但係一d特別d既例如海鮮就要我老公操刀勒。

仲有兩樣野,我要讚佢既,就係佢手腳乾淨,亦冇借錢,另外亦唔駁咀,我曾經試過誤會左有d野係佢做既話佢,佢都冇駁咀,總之我叫佢東就東、西就西。

佢一早要整早餐俾我大仔食,跟住湊佢落樓下搭校車,番上黎俾支奶我細仔食,跟住再湊佢去附近搭校車,跟住去買送,番黎預備午餐,12點落街湊細仔番屋企食飯,食完飯同細仔沖涼,再洗碗,跟住抹地及其他家務,四點幾,接番大仔番黎,同佢沖完涼,佢就預備晚餐,7點幾食完晚餐,洗碗,洗完碗自由時間,咁就係一日既流程,非常忙,而個女完全唔駛佢湊。

至於妳話佢要湊仔而唔抹窗,我要我工人一個月抹一次窗,要我抹窗,我寧願湊仔,我唔會問佢有冇做,我會用眼去check個窗就知佢有冇做,如果認真污遭,我會出聲叫佢做,我個工人就會好醒咁儘快去做。

佢做左7年以來,我都係鬧過佢一次,但係鬧得好甘,佢好驚,我同我老公都唔鬧佢,只有話同吩咐,自己都係打工,都明白打工既辛苦,唔係太離譜,我會由得佢。

要我放低哂三件俾佢湊就緊係唔放心啦,因為我自己湊都會睇漏眼,何況佢,佢地真係要人幫架,妳d friend咁講又唔係太岩,佢地依家個牌頭係「家務助理」而唔係「家務全理」,就算自己做老闆,都唔可以放哂手唔做野,除非妳盤生意已上哂軌道(d老細大哂,唔駛人照顧)啦!

琥珀宮

carriewu929,

係呀係呀,我同妳老公煮出黎d麵一模一樣,佢又係話我"林patpat",我煮送太大陣象啦,我唔可以好似你地咁,份量用手落已可以,而我就攪到成個方太咁,即係將d調味料預先用量器量好,每一樣放係一個碗度備用,跟住要睇實個菜譜跟住做,我心中冇煮送把呎,唯有依食譜,所以好慢好慢,睇得黎d送都煮到過哂火,我煮送冇天份,有努力過,但冇能力。

我都覺得請工人要講運氣,我眼見好多朋友不斷轉工人,好煩,見親佢地就講點解要炒個工人,我都好怕,所以我知我地要俾長期服務金佢,但係為免麻煩,左轉右轉,所以我個工人比上不足,比下有餘,我地都唔轉,求其d小老細冇話唔要佢湊就算。佢之前替一個僱主做左兩個合約,係我d舊同事,就係因為長期服務金同埋佢英文唔好,所以炒佢,過左戶俾我,但之後間中佢前僱主都問起佢,亦問我繼唔繼續請佢,佢話想請番佢,我問我工人食唔食回頭草,佢好嬲,話唔食。

係呢,Carrie,妳理個印傭係唔係妳第二個工人?印傭要俾d時間佢地適應架,佢地sense冇菲傭咁好,但有d慢慢會有好大進步,都唔錯既。

琥珀宮

Carrie,

原來妳個大仔病左,希望佢快d完全復原出院逗利是,完全好番之後可以煲d燕窩佢食,增強肺功能,祝妳大仔龍馬精神!矯若靈猴!

琥珀宮

程程媽:

我冇買唐裝衫俾個仔,因為佢地有絲綿綿襖,而個女呢,我阿婆佢太婆買左套平時著會非常娘,但新年著先唔覺老套既大陸紅(大陸以前好興果隻娘到嘔既紅)加大朵牡丹既中國妹妹仔衫褲,妳就好啦!平平地執到心儀又應景既唐裝衫,往年我會番羅湖城買,但今年得閒死,唔得閒病,都冇去果度執。

Carrie,

恭喜妳,妳個仔係新年前出到院,我都好明白小boss病左,大人同佢真係好辛苦,仲要臨近新年,緊係唔希望佢留係醫院過,真係要小心d,因為天氣咁凍,佢又大病初癒,依家至緊要唔好俾佢再冷親條氣管,唔係就好麻煩架啦!

Wing媽,

我地都係係理度爹下D湊仔野,點會唔歡迎妳,其實兩個同三個都係辛苦架勒!Welcome, welcome!

ABCD媽咪,

我真係配服妳,妳有四個小寶貝,有四個小朋友(二仔二女)都係我理想,但自從有左三個之後,發覺簡直係痴心妄想,一來冇錢,二來冇精神,三來冇時間。妳係唔係全職媽咪黎架?嘻嘻,我想八卦下,妳係唔係鐘意囝囝,所以先生四個呢?好八卦呀何?

helloruby,

咦!妳個第二仔又係老虎仔黎喎,同我個仔一樣,佢今年上小一啦,係唔係呀?佢會讀邊間呢?妳咁快諗住唔請工人呀,但就算妳最細果個讀高班,都好多家務做,因為我岩岩做左一個月菲傭替工,覺得非要工人不可,好鬼辛苦,除非請鐘點幫妳,但係鐘點都唔平。

[size=large]我係理度同各中產、多產既媽咪拜個早年,祝各位媽咪青春常註,心想事成,老公賺多d俾哂d錢我地及聽話,d小朋友活潑健康,學業進步,名列前矛!

琥珀宮

我新年就好忙架啦,依家先得閒d上黎傾下。

程程媽:

妳個女好叻,用左手既人分析能力及推理能力都強,拿,理個係我個人感覺,以前份工作,曾試過成日要見d法官,俾文件佢地簽,d外國人法官多數寫字都係用左手架,仲有我細佬都係用左手,佢讀到博士,佢讀理科既,唔好要佢改用右手,當然如果兩隻手都用到就緊係完美啦,但唔好迫佢一定要轉用右手,妳個女將來可能做法官、醫生或者同理科有關既工作。

我個二老細又係,寫左兩張一樣既揮春--「大吉大利」,另一個「福」字,迫我貼,d字寫得好靚----就冇份,終於都好勉強搵到個角位貼,佢仲話要繼續寫,嚇到我呃佢冇哂紅紙賣。

我出街都好大陣像架,尤其至細果個老細,仲要食飯仔及飲奶,又要帶尿片,依家新年,更加要去奶奶度、阿媽度,朋友度,都好辛苦,又冇菲姐幫手,初一至初四係佢假期,唉!我係年三十洗衣機壞左,好壞唔壞,偏揀理個時候壞,真係激氣。

helloruby,

我個二老細小虎仔,會跟大老細係今年上小一,佢地會讀埋同一間學校,所以佢今次小一分配學位,我完全唔洗煩,但係我就好擔心個細老細,佢只得基本果10分,而我亦唔會諗宗教分,亦因為老大&老二讀果間係男校,帶唔到佢入,所以我都會部署佢讀幼稚園,有可能會俾佢讀直資/私校都唔定,當然啦!可以讀到一間好既津校緊係完美。

有三個老細而唔用工人,真係好辛苦架,我岩岩放完一個月大假,做左一個月菲傭替工,我已經唔洗煮飯,有我阿媽黎幫我手,我都覺得好辛苦,隻手做家務做到爆哂拆,妳點都要請番個鐘點幫下妳,如果唔係都幾甘。

Carrie,

妳個仔點呀?有冇帶佢去拜年?好彩年三十開始放晴,又唔係好大風,咁,唔洗留咁長時間係戶外都唔係大問題,始終大節冇得過佢去人度拜年,佢都可能唔開心啦!

wingma,

其實妳對仔女相隔四年,應該輕鬆好多,冇好似我咁,一級級,真係唔知幾時先可甩身,唉!

琥珀宮

程程媽:

我就覺得同一間學校好跟d,同埋係功課上易跟進d,而妳要適應兩間學校都會辛苦d,理個只係我個人意見,但如果妳個千金考到德望緊係好啦,佢係好學校黎架,而且入得去既,都係有番咁上下既,唔同幸運大抽獎既學校,況且妳只係俾1/3學費,我都會考慮俾個細女老細考德望,所以要入一間有一定程度既幼稚園。而真光我就唔熟,但我感覺上德望好過真光。

ABCE媽咪:

阿A同阿B係唔係孖女黎架?佢地好似樣呀!

Wing媽:

妳就好啦!甩左大半身,咦,妳個大公子今年應該中五,要考會考,係碼?

琥珀宮

我屋企機器(洗衣機)壞,人(大仔同我)又病左,唔知攪嘜,所以冇入黎,依家先攪掂d大頭佛。

Carrie, Ruby,

我終於係擒日去左豐澤買左部金章,佢依家有舊機回增,減左$400,所以幫趁佢,洗衣店擒日先開門,羅左19磅衫去洗,我地每人d外衫著左4日先有得洗,重要捱多2日,部機要星期三送貨,算啦,我已經安慰自己,好彩唔係其他野壞,例如水喉、雪櫃等等,樂觀d會開心d。

我個細仔又攪創意,佢唔知叫邊個,將我d惠康花紙剪成長方形,又寫左兩張「大吉大利」,仲貼左係佢房門外,救命呀!

程程媽:

我住紅磡,因為搬左黎年半,所以好既小學仲係度度緊,而好既幼稚園有,但學費好貴,我都想俾細女考下九龍塘根德園,學費唔貴但唔錯。

ABCD媽咪:

邊個相士咁準,我都想知,我之前都有算命既話我係會梅花間竹咁生,即仔女仔女,所以我有細仔時好有自信係女,知道又係仔時,真係即場眼濕濕,我好鐘意女架,但係其實我覺得有三個係好吃力,所以諗住生兩個一定收工,點知係我接受哂只得仔後,居然意外有左,好擔心又係仔,所以都有諗過唔要,因為真係攪唔掂,但係我老公話船到橋頭自然直,所以咪要羅,個天真係烏龍,將次序調轉左,終於第三個係女,真係好開心,不過,如果都係仔,我諗要去破個算命既招牌啦!

琥珀宮

ABCD媽:

唔駛驚住,因為聽D相士講唔避先會有,如果避孕,未必會有,妳諗下,以前D人個個閒閒地起碼生三、四個以上,但依家我地D三個、四個媽咪都叫多產,唔通真係生唔出咩,只係避左遮,所以唔洗緊張,做好防禦措施,咁就冇有怕,我真係幻想唔到依家有五個既媽咪,可以點湊,起碼要請2個工人幫手先攪得掂,哇!物質、精神破產呀!

程程媽:

唔係掛?根德園今年加學費?咁真係要考慮番我地理頭既保良局幼稚園,但係唔係咁易考到呢,我已買定本幼稚園天書,到時我會耡下部書,又諗過,但出年教署又推出長期小一學位分配基制,到時又未必係依家咁,所以我地依家成日俾教署玩到殘,我個大仔都已經俾佢玩過一次,佢升小一個年,岩岩係改制第一年,好煩好怕,打爛哂之前盤計劃。

妳個女都會係改制第一年,希望我地好運啦!

琥珀宮

Carrie,

唔單只妳個印傭係咁,我個菲傭都係一樣,佢地真係冇心肝架,我老公將所有既窗花塔上鎖,收埋條鎖匙,等佢開唔到,如果妳真係要開窗花做野,亦可以效法我菲傭以前既僱主,佢以前試過幾次唔記得收番條鎖匙,留係門外既鎖上,妳話幾危險,佢主人忍無可忍,終於約法三章,留一次扣人工一百,佢罰過一次之後,就冇留低過條鎖匙勒,聽朋友講,跟據法例,原來可以一個月罰佢地人工唔超過三百蚊,妳可以試下。

ABCD媽:

妳老公咁樣架,佢係唔係足球會既會長?我都想紮,但係我係St.Teresa生,係天主教醫院,唔俾係佢間醫院紮,我個醫生叫我生完第二日轉去播道幫我紮,咁麻煩,所以我冇做到,依家戴子宮環,但係依家月經要成十日,又係好煩,有得生又煩,冇得生又煩,總之,做人真係煩惱!! :-( :-( :-(

琥珀宮

Carrie,

浸會係基督教醫院,緊係可以幫人紮啦,如果入左天主教,只可以自然避孕,用避孕套都唔得架(如果好虔誠果d真係會跟架),我知有天主教徒因為咁而成為多產人士,所以我入唔到天主教。

程程媽:

我今晚老公去左威,得番我地幾母子女,佢三個係度玩槍,走馬燈咁,嘈到不得了,至攪笑係個細女,羅住支玩具電鑽當手槍,跟住玩具釣魚機,三個頭控埋一齊,生得多至大得益,都係佢地可以自己玩,唔洗煩我。

各位媽咪:

d 小朋友一開學,就又忙到透唔到氣,我兩個仔下星期一先開學,佢地真係已經玩到顛左,嘜都唔記得。

琥珀宮

Carrie

沙士過排,屋企班老細由朝玩到晚,已經唔記得我老公姓嘜,有時玩到好開心,有時又打架鬧架,好彩我要番工,如果唔係,我肯定俾佢地激到要跳「笨豬跳」!

Wing媽

我都好羨慕妳,我都唔知那年那月那日可甩身,依家都要葺低頭望佢地,我諗要dum 好多時間精神同金錢先可以等到要岳高頭望佢地既一日。

Ruby

依家搵食艱難,我已經收到風,我地隔離section要摺埋,咁我地既工作又加重,做到心都淡,希望有朝一日炒老細尤魚,妳就好啦!指日可待。

ABCD媽

阿C係eye-killer?咁靚女緊係aunt/uncler殺手。

琥珀宮

Carrie,

我買左金章,係年初七送黎,緊係好好多啦,起碼唔洗慳住d衫著,又唔洗抬住19磅衫去洗衣舖洗衫,妳好運過我,妳部洗衣機係唔係過年前換到架?

妳就好啦,可以目訓 到晏覺,有工人幫真係差好遠架。

Wing 媽:

我都明白各有前因,莫羨人既道理既,唯有繼續做,繼續盼望啦!

琥珀宮

程程媽:

我之前果係白朗,用左7年,佢摩打壞左,冇得救,如果要整成$2000蚊,我寧可買過部算吧啦,我部白朗應該係負荷太重而死,我老公吩咐我菲傭要塞滿哂先好開機,而我叫佢唔好,但我發覺佢聽佢話唔聽我話,新年前,洗好多野,床舖窗簾布,所以部洗衣機係勞累死既。

唔好買惠而浦,因為唔同人一致俾我既意見係千其唔好買惠而浦,以前佢幾好,但理幾年真係好差,唔知係唔係搬番大陸做既關係呢?

我都冇幫小朋友買門診保險,因為較貴,其他保險反而有買足。

ABCD媽:

睇黎阿C係笑死人而唔係激死人,嘻嘻!

Wing媽:

我地一家除左個女係2003年5月份沙士橫行時,都去過菲律賓,但係我個細仔曬得太犀利所以發燒,而帶去既退燒藥變壞,同個當地導遊講,佢叫我地睇酒店醫生,點知醫生未到,護士黎探熱,跟住話要隔離我地一家,好彩個導遊有d勢力,向酒店投訴,唔俾佢地咁做,我老公唯有俾成人panadol佢食,但減一半份量,丫,點知又掂喎,真係執身彩,如果唔係,我地一家分分鐘,好似台灣果單,已經見左報。

琥珀宮

程程媽:

我絕對唔係妳所講係理兩瓣咁知識廣博,只因我個大仔之前上小一時,的確好煩,佢係改制第一批白老鼠之一,亦曾經同教署交涉過,所以好清楚依家小一理個基制,至於菲傭方面,係因為我識D朋友同事中,有好多關於菲傭既發生,聽得多咪知道羅。

我都不知幾羨慕妳就真,可以照顧到小朋友,睇住佢地成長,雖然都係辛苦,我成日都話,我做服務行業,要幫D僱客,但好受氣,我始終覺得服務敝公司既小老細,就算點受氣都係值得。仲有我唔著套裝,亦俾人話我惡死,依家做野唔同舊時,好難做,咁做又死,點做都死,好勞氣,受人二分四,唔係要搵奶粉錢,彩佢都傻。

Carrie,

哈哈,我都試過走漏眼,俾個細女走左去唔知,好彩佢唔係行得好遠,但搵番佢時,已經喊到成面眼淚,面都紅埋。

Wing媽:

我都想知嘜係虎乳苓之,係唔係中藥房有得買?

琥珀宮

各位靚媽:

今晚好凍,得9度咋,所以打邊爐,我老公話街市好多野都賣哂,今晚應該好多人打邊爐,天氣好凍,我極力推薦禦寒三寶,就係客廳開暖爐,係浴室擺暖風機,床上放暖毯,好正,幾凍都冇有怕。

Ruby,

我都記得妳係在職媽咪,妳話妳想遲一至兩年唔做,番屋企湊仔女,唔通我誤會左?

Wing媽:

我都係得兩個弟妹,我果代我阿媽算生得少,好羨慕,我有個同事又係四姊妹,成日一齊打牌食飯行街,見佢好多節目,真係開心。

琥珀宮

各位中產、多產既媽咪:

原來得我一個捱騾仔!妳地仲可以去飲茶,真係恨死隔離。

Wing媽:

犀利呀!妳有成7姊妹,妳有冇怕怕屋企有咁多人,所以依家都係要兩個清靜d? 我地d少兄弟姊妹既,反而好努力做人呀!

琥珀宮

Carrie,

可以唔做就唔好做啦,出面做野好受氣,依家d人唔同以前,要求高左、識野多左、難服侍左,睇住d小老細慢慢成長,貼身服侍佢地好過,時間一過左,妳想留佢地係屋企對住妳都好難咯,我成日都身在公司,心在家,完全冇哂後生時既拚膊。

妳個印傭又係既,我係妳我寧願俾一個月通知佢,買埋機票送佢走,佢真係連最起碼既安全意識都冇,好似對住個炸彈咁,係一個月內,請個鐘點頂住先,等到下一個工人黎,起碼買左個安心,好戥妳d仔女擔心。 :-( :-( :-(

Kitty媽:

Hi!有d上網公司可以有限制上網時間,我依家用緊netvigator(網上行),2月到期,岩岩續左,佢話送7個月既親子上網,個sales解釋話係我上述所講限制小朋友上網時間外仲可以限制佢地上嘜網,妳可以打去打聽下,我發覺街果d sales 俾d上網plan平d喎,希望係度以後都可以有妳黎爹下。

琥珀宮

Carrie,

我個工人都係三十幾歲,黎我屋企做,做到依家40幾歲,我覺得工人大細唔係最大問題,有d細既,有妳講既問題,而年紀大d,又會掛住家鄉既仔女,我聽過一單野,有個印傭,佢因為思憶家鄉既仔女,而自己要照顧僱主既仔仔,所以因妒忌,而佢整到佢僱主個仔仔既何B仔紅哂,僱主即刻要佢走。

所以請工人,好講彩數,最近聽到有人請到個做左祖母既菲傭,佢之前都有係香港打過工,做得幾好添。Carrie, 我唔係好鐘意印傭,除左佢地冇菲傭咁醒外,見朋友請d印傭做2個合約就走,好少聽到做到3個合約,因為佢地國家好窮,係香港打幾年工就可以夠番印尼享福勒,睇黎唔係幾適合我地有咁多細既小朋友,因為如果佢地做得好,4年就走,d小朋友咪又要由頭適應另一個,好麻煩喎,不如妳考慮下請菲傭。

首頁
12345...23

尾頁

跳至