在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 有無三個小朋友

我二女係左手的呀
不過...佢古惑多d

男爵府

SandyKL
咁就係,大仔都己經16歲la,細女就12歲,都唔洗點理lu :-P :-P

琥珀宮

程程媽:

我就覺得同一間學校好跟d,同埋係功課上易跟進d,而妳要適應兩間學校都會辛苦d,理個只係我個人意見,但如果妳個千金考到德望緊係好啦,佢係好學校黎架,而且入得去既,都係有番咁上下既,唔同幸運大抽獎既學校,況且妳只係俾1/3學費,我都會考慮俾個細女老細考德望,所以要入一間有一定程度既幼稚園。而真光我就唔熟,但我感覺上德望好過真光。

ABCE媽咪:

阿A同阿B係唔係孖女黎架?佢地好似樣呀!

Wing媽:

妳就好啦!甩左大半身,咦,妳個大公子今年應該中五,要考會考,係碼?

男爵府

SandyKL

過左年就大一歲,呀仔要到年尾先足16歲 :-P
要出年先會考 :-( 呀囡9月就升中一 :-P :-P
咁快就想甩身 仲有排捱呀 :lol: :lol:

男爵府

<ABCD媽 >
亞D 好趣緻
好可愛 :-P

亞B 女也是左手一族! 似乎女仔多是左手啊!

< cARRIE >
今夜及明天 得7度,你住屯門冬好..好..多 :-x :-x
小心 亞仔,衣服領高的呀!

<WING 媽 >
一個中五,一個中一,正是最費神的階段,睇少一陣都唔得。亞ABCD媽的大女也是將讀中一,她很費時揀學校呢!

<Sandy >
我想在幼稚團一起讀先,到她上K2 才上英文班,加強後才考德望啊!咁你住那區?有沒有好幼稚園?
你大仔是否P.3? (sorry! 我唔記得 :-x ) 今次考試,O.K.?

<Helloruby>
你好忙?
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

伯爵府

好媽媽勳章

sandy...亞a同亞b唔係孖女來的呀
差歲半

程程媽...多謝你讚子維

各多小朋友的媽咪
我想講d過年的感覺
因為小朋友多...一逗...就逗人八封利是
我試過去舅父屋企拜年
我一入去...d已婚的表親全部突然話有事走晒
好尷尬
好似我上去騙利是錢o甘
其實好多時...我見我會逗人地多利是
封比佢地的小朋友亦唔敢封得細
免得人地蝕太多
現在過年真係...好親的屋企人
其他的也唔敢去拜年

大宅

~~~~~ABCD媽咪~~~~~
我就無試過妳的遭遇,講真近幾年都剩係去至親的長輩到拜年,一年先會見兩三次,所以佢地都唔會咁樣對代我.
反而朋友方面,還有很多還未結婚,(我21歲生大女)所以多數我俾利是D朋友.(朋友逗利是咪會做主動)
我有五姊妹(我亞媽搏到第五個都係女)無計,我姊姊都是一個小朋友,而我就3個,所以我都會封番大封D俾小朋友.親戚真係無得計.
反而我生小朋友時(三次都有擺滿月酒),有個friend就好唔客氣話三次滿月我用了$1500人情,問我到時會俾番幾多佢喎!真係俾佢激死呀!(明知講笑,但亦感覺話我生了3個小朋友)我咪同個Friend講你生夠四個未可

伯爵府

好媽媽勳章

carriewu929
壓力真係唔細...
你知現在的經濟環境啦...又唔係好
我呢個仔...真係在未有bb前半年
已經有個睇相佬話我一定會有個羊仔
話呢個仔一定要要...話會旺老公才會要架

大宅

~~~~ABCD媽咪~~~~~
現在咪好囉!見到4個小朋友開始大,就會開心

男爵府

carriewu929
佢地細個時我咪又係咁 :-(
遲d你咪好以我咁lu :-P

大宅

~~~~wing媽~~~~~~
真係有排挨呀! :-(
Do ra me宜家先得(6歲,4歲和2歲)

男爵府

<carriewu929>
大仔29/1 就開課, 老二及三妹是2月2日。呢幾日會開工設計環保衣服給他兩個比賽呀!

講開又講,我差唔多2日就要洗衣3機,一日唔洗衫或唔收衫,成屋就亂七八糟 :-x :-x

係年三十下午,我地一家人去玩市之際,老二話喎 : ' 媽咪如果你搵到工做,你坐巴士去菲律賓搵 Matilda 返黎做呀!

年年我地都是這樣,估唔到老=咁記得個菲傭,成5年了,是她湊大佢的。

大宅

程程媽~~
講開又講,D小朋友成日要做環保

大宅

hello, 咁多位多產媽咪, 吾好意思, 咁遲先上黎同大家拜年, 呢幾日難得大大老細放假係屋企, 所以咪無上bk, 陪佢多d囉, 費事又比佢話我成日掛住上網嘛 , 又諗住各位媽咪會好吾得閒上黎, 點知最遲番黎埋位果個係我添 .
我係度祝:
各位媽咪一年靚過一年,
小朋友個個生性吾駛煩,
老公荷包年年漲满吾駛憂.

呢幾日真係好凍呀, 我地年初一入左天水圍拜年, 點知室內的氣温仲凍過室外得果11度, 坐一陣就拿拿臨出街食飯喇! 尋日想話去買多個暖爐喇, 點知買晒, 都吾知幾時先有貨.:-(

程程媽,
如果德望同民生比我揀, 我會揀德望.

SandyKL,
吓, 新年壞洗衣機! 我覺得真係最慘情既事, 平時都話可以攞衫落街洗幾日, 新年流流, 有冇洗衣鋪開呀? 雖然工人放左假, 不過我都要每日駛一機衫呀.
我二公子新年又係寫大吉大利四圍貼, 我只准佢貼一, 兩個係自己房.
既然大哥, 二哥都係讀緊優質男校, 咁細女就當然要揾番間優質女校喇.

carriewu929,
揍住3小朋友辛吾辛苦? 睇人喇, 我大小姐開始進入反叛期, 自我, 話極吾聽, 我個二公子係"茶煲"一族, 花名係"情緒波" 對住佢地真係 eq低d都吾得, 偏偏我係eq低一族, 出親街d無名火就會急速上升, 咁你話我辛吾辛苦呢!?:-( 所以好多時真係寧願叫外買都吾出街食飯, 寧願留係屋企, 由得佢地玩到"dean"晒, 起碼吾駛成日閙住佢地, 天氣好時咪帶佢地落公園玩一陣囉.

wing媽,
仔仔囡囡都升晒中學, 仲駛吾駛同佢地温習? 差吾多甩身, 有乜大計?

ABCD媽咪,
我無試過有這些尷尬遭遇, 可能我地要去的地方吾多. 不過另外有些尷尬遭遇就係我個仔會嘔. 吾知係吾係男仔都係比較胃淺, 我聽d朋友講親容易嘔的case 都係男仔包括我個仔, 佢現在雖然吾會再嘔奶, 但係佢咳就好容易咳到嘔, 食野時吾可以比佢玩, 如果吾係又會嘔, 有時食物梗喉又會嘔, 有時喊得激動又會嘔.............試過幾次係餐廳嘔, 真係比佢激死又尷尬. :-(
:wave: :wave:

伯爵府

好媽媽勳章

hello ruby
我果仔又係一樣呀
成日嘔....唉
嘔到我頭暈呀...所以我盡量少帶他出街
如果唔係他成日嘔
我唔洗請個工人@_@
真係好尷尬
佢食奶...人地bb用毛巾仔
我個仔係要用大毛巾包住才喂
我接他回來住已經兩星期了
呢兩星期我天天比燕窩粥仔他食
每天一湯匙分兩餐加入粥仔到
他呢幾日已經無再嘔了((平時係日日必嘔的呀))
我係成日想去旅行的人
以前抱住個五個月大的女周圍飛
現在唔好話飛
連出市中心也唔敢多去
丫..............

琥珀宮

我屋企機器(洗衣機)壞,人(大仔同我)又病左,唔知攪嘜,所以冇入黎,依家先攪掂d大頭佛。

Carrie, Ruby,

我終於係擒日去左豐澤買左部金章,佢依家有舊機回增,減左$400,所以幫趁佢,洗衣店擒日先開門,羅左19磅衫去洗,我地每人d外衫著左4日先有得洗,重要捱多2日,部機要星期三送貨,算啦,我已經安慰自己,好彩唔係其他野壞,例如水喉、雪櫃等等,樂觀d會開心d。

我個細仔又攪創意,佢唔知叫邊個,將我d惠康花紙剪成長方形,又寫左兩張「大吉大利」,仲貼左係佢房門外,救命呀!

程程媽:

我住紅磡,因為搬左黎年半,所以好既小學仲係度度緊,而好既幼稚園有,但學費好貴,我都想俾細女考下九龍塘根德園,學費唔貴但唔錯。

ABCD媽咪:

邊個相士咁準,我都想知,我之前都有算命既話我係會梅花間竹咁生,即仔女仔女,所以我有細仔時好有自信係女,知道又係仔時,真係即場眼濕濕,我好鐘意女架,但係其實我覺得有三個係好吃力,所以諗住生兩個一定收工,點知係我接受哂只得仔後,居然意外有左,好擔心又係仔,所以都有諗過唔要,因為真係攪唔掂,但係我老公話船到橋頭自然直,所以咪要羅,個天真係烏龍,將次序調轉左,終於第三個係女,真係好開心,不過,如果都係仔,我諗要去破個算命既招牌啦!

伯爵府

好媽媽勳章

Sandy
我睇果個在黃大仙的
我其實好驚架
佢好多好多好多年前批過我會懷孕三次
會有一次意外無左或自己唔要
生就生兩個
前排佢話我會年多後會有多一個仔
我真係好驚!!!!!!!!!!!!!!
我唔敢要....佢話唔要就要好好防了

男爵府

< Sandy , Ruby >>

聽聞根德園今年9月加學費,$3200啊,未計校車!!
你家附近間無咁貴!是否那間保良局?

我諗幼稚園老師教K.2 學生時,大吉大利易寫過出入平安呱?連亞仔恭喜人也叫 " 大吉大利 " , 真搞笑!

我也認同,我多數唔係民生註冊的,讓老二、三一齊上學,再K3考德望好過0羅!

<ABCD媽 >
真係要設防啊!如果唔你出年叫 <ABCDE 媽 > 就弊
剛見到此版 POST 有最多仔女的媽媽,你報唔報吧

我有時都很佩服你!仲可以時時去街。我也可帶3件去街,最多2個 HOURS 算了,一講到食,就似 Ruby 咁返屋企煮麵好過出面叫大餐!

琥珀宮

ABCD媽:

唔駛驚住,因為聽D相士講唔避先會有,如果避孕,未必會有,妳諗下,以前D人個個閒閒地起碼生三、四個以上,但依家我地D三個、四個媽咪都叫多產,唔通真係生唔出咩,只係避左遮,所以唔洗緊張,做好防禦措施,咁就冇有怕,我真係幻想唔到依家有五個既媽咪,可以點湊,起碼要請2個工人幫手先攪得掂,哇!物質、精神破產呀!

程程媽:

唔係掛?根德園今年加學費?咁真係要考慮番我地理頭既保良局幼稚園,但係唔係咁易考到呢,我已買定本幼稚園天書,到時我會耡下部書,又諗過,但出年教署又推出長期小一學位分配基制,到時又未必係依家咁,所以我地依家成日俾教署玩到殘,我個大仔都已經俾佢玩過一次,佢升小一個年,岩岩係改制第一年,好煩好怕,打爛哂之前盤計劃。

妳個女都會係改制第一年,希望我地好運啦!

大宅

吾緊要, 真係要生亞e時, 有abc幫手嘛.

係呀, 聽d伯母講, 佢地以前好勁架, 可以一拖6去街: 手拖兩個, 背一個, 其餘三個就"蚊"衫尾, 6個仔女都聽聽話話吾會四圍走架
:wave: :wave:

首頁

尾頁

跳至