在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無三個小朋友

其實三

琥珀宮

Re: 有無三個小朋友

carriewu929,

我都有三個,以前黎講就濕碎啦!我自己本身都係3姊弟妹,以前係同學中,算少兄弟姊妹,但「家庭計劃指導會」咁成功,加上而家d人智識水準提高,對養兒育女既要求相應高左,所以三個係多架啦!

依家d人一來覺得生兒育女責任好大,唔想揹起理個天賦責任,二來香港好多人要供樓,都係減低出生率既原因,因為後生時要放精神係事業度黎搵錢供樓,到供甩層樓,已經年紀唔輕,更加冇心機及精神及膽量去要小朋友勒。

男爵府

其實很前我也有出此題目,無乜人回應。大多數是有一對 twins 加一個。

我就有3 件,大仔9歲,跟住5歲半和3歲。有時想只要大的一個,或細兩個就好。你地有無人幫手呀?我就無,我以前係返工,只請菲傭,二三月期間裁員出黎,仲好!我無人手幫嫁,真好辛苦。 :-( :-(
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

大宅

程程媽,我和妳剛好掉轉.講真如果可以選擇的話,我想生一仔一女.But往往天意弄人,我大女讀緊小一,二女讀K1,細仔二歲.好老實講頭二胎係女,我會博第三胎.好彩都博到,可以收工.

男爵府

< carriewu929>

你辛苦過我!你3 kids 細兼係年紀近!
你老公是否 family-man?
有無幫手?

我第二個係4歲半,打錯 :-P :-P

男爵府

細兩個人人話係 twins ,細仔唔多食慾,生得細粒!佢地好freind,但又時時打架,女孩也不 week!

大宅

程程媽,頭兩胎自己揍都無問題,到第三胎先知辛苦呀!我生第三胎時請了個印印,叫做舒服D.但D工人真係唔抵請

男爵府

我請果好好,成5年。但我想用的錢來學習藝術呀!語文呀!.........所以便無再請。

哈哈 :-P :-P 一樣啊!

老二好 (茶堡 )!!

男爵府

Hi 3 kids mums,
你們好, 請問你們覺得有三個小朋友跟兩個小朋友仍咪好多分別呢? (in terms of interactions, time for each of them...etc..). 我有兩個小朋有, 打算生第三個...Thanks

大宅

AucklandAmy
其實揍三個小朋友真是不易,我大女很易揍,很乖,二女很百厭,話唔聽,細仔好似唔似就似足二女o甘曳.激死我呀!如果可以的話,最好相隔大D先生,相信無o甘辛苦(6歲/4歲/2歲)
不過如果我不是恨仔的話,我打算生兩個便算.(1仔和1女)
揍三個,時間都分薄了.少了外出遊玩.
妳真是很有勇氣呀!

男爵府

carriewu,
多謝你的回應, 其實我已有一子同一女, 佢地而家係3歲同1歲. 我都係諗第二同第三個隔遠d好d, 第一, 因為我生第二個時係開刀的, 最好等 at least 兩年先生, 第二, 等大個兩個大d先有第三個咁會易"湊" d (因為佢地會係school 同kinder)...我呢兩個既性格都係唔同架, 大仔易湊d, 個女比較"惡死"d...好在哥哥又比佢"蠬" 唔到...

我諗而家呢個年代開始三個已經算係幾大既family 黎, 因為好多new families 通常都係一個至兩個小朋友而已..
你講得對, 有三個是很多時候都不方便, 例如, 好多有family pass (e.g. 遊樂場, 戲院...etc..)都係 two adults and two kids.., 有時坐飛機又唔可以坐埋一齊...etc...
不過我同我先生都十分喜歡小朋友加上佢教導小朋友好有知慧, 所以我好放心有三個小朋友, 四個仲好添, 不過四個就真係怕照顧不來......(有心冇力).

男爵府

< Aucklandamy>

我覺得第一和第三個隔至少3歲好的,因大兩個有伴,唔會騷擾你湊細那個,無論第三個是仔是女,梗有個同性別的哥哥或姐姐可幫你 ( 或者可能 )照顧他/她。

雖然帶3個小孩子非常,+分,很疲勞,但過時過節真係好開心,而家我3kids 似做親善大使,假期稍長時。他們的伯娘,姑媽,公公婆婆均話有禮物給他們而藉口到他們家食飯 tim!

男爵府

sorry AucklandAmy 打錯 tim!

第二個和第三個相隔至少3歲----至岩!

<carriewu929>
我住沙田,岩岩一東一西。

你換了大頭相?

男爵府

程程媽,
多謝你的回應, 我也覺得2同3相差三年比較好, 主要都是你說的原因, 若佢地occupy each other, 我就冇咁辛苦...係呀, 過時過節大d家庭熱鬧d...如果我生多個女, 咁家中的稱號有 (i.e. boy girl girl) (哥哥, 姐姐, 妹妹 ), 如果生多個仔, 咁家中有的稱號係 (i.e. boy girl boy)(哥哥, 姐姐, 妹妹, 弟弟) <----好似齊全d...哈哈...

大宅

happy^_^

男爵府

我三妹讀K1, 時時話要做大姐姐,要我生個妹妹俾佢。我話BB係媽咪個肚到,唔好激媽咪,唔係BB就唔肯出黎!佢真係信架。

大宅

程程媽
妳兩位公子開始考試咪呀!我大小姐開始考

男爵府

<carriewu929>

15/1/04 就考啦!老大P.4 , 老二K2 , 我俾大哥激死,懶懶閒。越大越唔聽我教,睇怕二月份找補習了。

其實還有 BK 網友叫 SandyKL 的大仔好似是P.3 。可能佢忙一些,現在少見她來分享。另有 Helloruby 也是 3 kids ,小孩年紀好似我咁嫁,希望佢地見到呢個 topic ,和我們分享下,有時對住 3 個,真好無得舒緩壓力。好想將開心和唔開心的事情,說出來給大家聽,有些共嗚互相支持大家。

唉!睇完梅姐最後一程,突然好感足添!!!
大家唔好意思!

大宅

程程媽
我看完亞梅唱"夕陽之歌"回望觀眾那一刻,我都喊了出來.真係好可惜(我不是她的歌迷)但我也覺上天點解要這樣對一個熱愛生命,熱心公益的好人 :-(

男爵府

carriewu929

難過終須要過! Anita 別了!

好咯!大仔怏考完試了,不過溫得唔好,預左公次考得唔

首頁

尾頁

跳至