論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個賓賓話 1/6 起調高人工至 $3,900 ???

我個賓賓話菲律賓駐港領事館宣布由 1/6 起外傭薪酬會調高至 $3,900, 我對上個星期六o岩o岩同佢續o左約, 佢今日知道呢個消息之後就係咁吵我, 話叫我打俾 agency 不好續住, 要同我重新簽過, 我問過 agency, agency話未收到風, 但我個賓賓講到似曾曾, 唔知真定流, 請問有無媽咪聽過呢個消息 ?

大宅

Re: 我個賓賓話 1/6 起調高人工至 $3,900 ???

香港的外傭最低工資關菲律賓駐港領事館什麼事,呢個價好似係勞工局訂的,而且加的話,唔會只得幾日通知就執行。

$3,900 .......妳叫妳賓賓等到先續啦。 ?-( ?-( ?-(
我是07年06月的新手媽咪,請多指教喔!

小豬豬於2007年6月3日20:45出世了,只是個六磅仔,體重小了點,但總叫健健康康!!  
滿月了,體重有8.5磅,大隻仔了一點點!!
兩個月人仔,有差不多11磅了!!
四個月豬豬,有14.5磅了,真係叻叻豬!!
六個月豬豬,有16.5磅,比別的 bb 高了一點喔!!

男爵府

Re: 我個賓賓話 1/6 起調高人工至 $3,900 ???

別墅

我都係咁同個賓賓講, 但係佢同我講係領事館向香港政府爭取o既, 真係頂唔順佢, 恨錢恨到發燒 !

子爵府

醒目開學勳章

好簡單,你同呀賓姐如果真係加到$3900,香港僱主就會全面禁止請外傭,原因係薪金太高,比香港人工資加幅%更離譜,亦唔見得有家庭可以輕易拎四千幾請個外傭返家激死自己,所以叫佢返歸等下世投胎。

如果真係1/6加,我一定上來同大家講,因為我地31/5代表僱主同勞工處高層開會,我都無收到風喎?!亦無agent通知我地會有咁o既安排...
(有D agent會有第一手資料,但都無講過會加人工囉!)

大宅

又邊义個乜乜會又放d死人風出嚟????

大宅

我正準備請工人,如果消息真確,咁要諗o下係咪請番本地工人囉。 :-( :-( :-(

大宅

今早'生果日報'有這一則新聞, 希望只是講下, 是味通過的.

大宅

醒目開學勳章

$3900

男爵府

畀面勳章

I will fire my maid first as the salary is too high, I can't afford to hire her any more and myself will quick the job and back home to bring my kids.

大宅

你同佢講咩得$3900咩,唔係加到$39,000一個月咩?????

大宅

你搞錯呀...三億九至真呀 :mrgreen:
YYB 寫道:
你同佢講咩得$3900咩,唔係加到$39,000一個月咩?????

大宅

咁我即刻走去菲律賓/印尼一趟住番一頭半個月,融入當地生活,再入讀傭工學校,等你地D HK僱主請我。記住要比三億九�月做人工呀。

伯爵府

妳個工人番鄉下, 等加到$3,900咪再黎做lor,反正佢個心都唔o係度咯。

大宅

俾著我﹐我會同佢講: 電話我就唔會打﹐要重新簽過我就搵過個。agent已經做咗野﹐你真係唔續要俾返一個月通知金我﹐兼且要賠埋d agent fee我添呀。(當然唔係真 )

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至