家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 330 - 長升長有的好股票

Hi Ron38
Pls pls give your 每星期一篇的投資小分享to me,
I am very interested it, thank you very much
Much appreciated with your help
[email protected]
Pls enjoy your coffee, hey hey

大宅

終於...成為

紅底股了...

今次真的等了一段時間 ^^

但長線投資便是這樣, 而重點是對股票的熟識.

仍持有的, 恭喜你們.

Ron38
「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

水晶宮

HK$101

男爵府

Ron and others,

Shall we meet. Is now 101!!!

民房

太棒了!

好激動呀!

大宅

^^

這亦只是其中一站, 重點是公司的發展.
好與壞, 也是和"生意"有直接關係.

所以, 將來升至200元也不出奇, 但我們要留意的是公司生意會不會走樣, 但小投資者獲得的資訊太小了, 所以才是"好玩"之處, 而在資訊不足的情況下, 信的, 是管理層以往的表現.

^^

Ron38
「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

複式洋房

RON,

太開心la, RON, 真係多謝你呀. 我仲渣住呀..

各位股東, 為我地o既紅底股飲杯

我地幾時開股東大會? 我想請RON飲COFFEE.

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Ron38,

我也想要你的每星期一篇的投資小分享, 請e-mail給我好嗎?

THANKS!
該用戶已被刪除

大宅

^^

幾時都可以啦 ^^

今天在98.xx 已大概估到升到上100以上了, 因為買盤很勁, 以千萬一手去羅.

Ron38

水晶宮

今天恆指升5xx點, 個心原本沒有開心, 因我的細股沒升反跌,
但一出街行過街看見財經新聞330 $101 (因我平時少看佢) 即刻又 !!

ron
自由太多會令世人失去平衡

民房

on38,

我也想要你的每星期一篇的投資小分享, 請e-mail給我好嗎?

THANKS!

大宅

有時看BK不同的topic都幾有趣.

有些人什麼也不懂, 便買了put/call warrant...又溝貨...再跌..

有些又買了一隻股, 跌又不知點解..問人又無人知..其實說老實說話, 又邊度有人知呢 !

"明白"投資, 可以一步一步"致富", 但又有幾多人願意花時間去鑽研, 而不是買了才算呢 ?!

^^

真心希望, 更多人"明白"投資, 了解投資, 才開始"投資".

否則, 以上的故事又會重演.

Ron38

別墅

Hi,
pls send me "每星期一篇的投資小分享", thanks [email protected]

民房

Could you also share the 投資小分享 with me also.

Tks so much

洋房

on38,
我也想要你的投資小分享, 請e-mail給我
Thanks

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Ron,

很同意你的見解, tv都有叫大家不要做羊生羊太, so我這位初學者都只是抽新股玩下.

想請教下, 如果係對呢方面無咩認識, 如何去開始? 有咩書籍/雜誌(中文)可推介? 除了看書, 報紙/雜誌, 仲有咩方法去更加"明白"投資?

Ron38 寫道:
有時看BK不同的topic都幾有趣.

有些人什麼也不懂, 便買了put/call warrant...又溝貨...再跌..

有些又買了一隻股, 跌又不知點解..問人又無人知..其實說老實說話, 又邊度有人知呢 !

"明白"投資, 可以一步一步"致富", 但又有幾多人願意花時間去鑽研, 而不是買了才算呢 ?!

^^

真心希望, 更多人"明白"投資, 了解投資, 才開始"投資".

否則, 以上的故事又會重演.

Ron38

大宅

Ron38,

想問下隻 508 你點睇? 我 $6.3 時入, 雖然都係諗住長楂 ($7.3 都無放), 但到現時都已經跌左10%, 唔知幾時佢先升返上去? :-| 你有咩意見 - 守落去, 加碼, 還是 stop loss 先?

大宅

225333,

自己決定啦. 記得, 我們說的是"明白", 本意不是希望你只是跟買, 而是自己對有關投資熟識, 而買入時已知道, 上升, 下跌, 橫行, 自己會如何處理.

所以, 若什麼也不知道, 這不是我說的"明白". 明白"投資", 懂得資產分配, 小錢買高風險的, 對投資的目標有認知.

思捷下跌過很多次15-20%, 又有很多人失望沽出了.

若本身只是跟買已沒有做資料研究, 加碼更加危險.

這更一直不是我鼓勵的.

^^

Ron38

大宅

其實, 剛剛才寫完..

"有些人什麼也不懂, 便買了put/call warrant...又溝貨...再跌..

^^

否則, 以上的故事又會重演. "

但又有朋友問以上的問題, 這....

首頁

尾頁

跳至