家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

上年中升市時佢唔敢出聲, 因環球區域只是升得很小, 到現在大跌佢便出來說簡單便是美, 這是什麼人來的. 我知因叫人買高風險, 衰左會給人罵, 所以叫人買些一年10-15%回報果D低風險, 只需多過銀行利息, 而佢亦可交差和賺10多萬一個月

你點知咁多野, 唔通你係佢老婆??????

大宅

pccw 向股市進發
8號仔

水晶宮

哈哈~~~~~

俾你地笑地!

除左8號仔, 仲有2319 - 蒙牛
天空之城, 快樂之地

水晶宮

原文章由 冰紫嫣 於 08-4-2 14:44 發表
上年中升市時佢唔敢出聲, 因環球區域只是升得很小, 到現在大跌佢便出來說簡單便是美, 這是什麼人來的. 我知因叫人買高風險, 衰左會給人罵, 所以叫人買些一年10-15%回報果D低風險, 只需多過銀行利息, 而佢亦可交差和 ...

佢當然唔係Ron老婆啦。呢個仲高風險過買單一市場基金

佢"估" Ron賺10多萬一個月, 係base on 佢自己做IFA既收入而計算。

而且,如果Ron賺10多萬一個月, 佢呢d主張買高風險 (以為一定有高回報) like當基金係股票咁, 轉黎轉去 (連lump sum買基金d轉換費都賺埋) & 賣有年期基金既IFA , 收入就

天空之城, 快樂之地

大宅

只有不斷叫人開廿幾三十年plan,同埋唔話你知有無年期果d agent就有可能搵咁多

如果ron係d咁既人都唔會disclose有咁平又flexible既買基金方法喇,真係同錢有仇咩

水晶宮

littlefatc9,

做乜唔post d 相黎睇下 ? 今次又去左邊旅行呀 ?
天空之城, 快樂之地

大宅

我返黎比較忙仲未攪d手尾
遲些小o係o個邊見

大宅

我都想睇....睇吓有冇靚仔..... 哈哈.....

原文章由 PCCW2319 於 08-4-5 20:38 發表
littlefatc9,

做乜唔post d 相黎睇下 ? 今次又去左邊旅行呀 ?

大宅

我都變左一個c9,仲去邊度搵靚仔你睇

大宅

.....真係要睇過滴相先知.....
原文章由 littlefatc9 於 08-4-6 13:39 發表
我都變左一個c9,仲去邊度搵靚仔你睇

子爵府

我係2004 11月買左份基金,果時覺我好好-d 息,

恆生100%保本亞洲股票基金4.75年共派息9%
unit $ usd10
unit holdings 380
到現在派過幾次息-usd0.10/unit
現$10.08

ttl $得好小, 又要比佢hold 幾年, 因我知佢係保本就立即買,無咩諗過, , 係咪應該放左佢, hs bank d 佣 都唔平

子爵府

原文章由 kacary 於 08-4-8 00:37 發表
我係2004 11月買左份基金,果時覺我好好-d 息,

恆生100%保本亞洲股票基金4.75年共派息9%
unit $ usd10
unit holdings 380
到現在派過幾次息-usd0.10/unit
現$10.08

ttl $得好小, 又要比佢hold 幾年, 因我知佢係保 ...

補充: 8/09 到期

民房

[quote]原文章由 littlerose 於 08-3-31 17:33 發表
本人基於入职時合約列明退休年齡為45歲,現餘下只有4年時間.

滙豐(退休儲存保)可行嗎?
[unquote]

你個PLAN. 好處是只供5年. 但不好處是. 只保障到60歲(現在的人好長命)。 因為你沒有提供詳細INFO. 我估計你個人壽保險PLAN是不可取回的吧.. 我可提供以下的PLAN給你參考:

我粗略計算, 以你的BUDGET. $15000/m. 可以做以下POLICY:
A) 每月用$4700左右, 用來供:
* 2百萬人壽保險 -- 保到100 歲
  *2百萬危疾 -- 保障到80 歲
這個PLAN 供20 年. 年滿後. 你可在60 歲, 以5%紅利積存計 - 你約可最回90多萬. 如你不提取, 在70時約可取回140萬左右. 當你取這筆錢,你就不再享有100年歲的人壽保障. 而你亦可選擇, 到60或70歲時, 以定額每月/每年取出 (哈哈..當出糧, 仔女唔孝順都有d 楂拿). 如果在這段其間身故, 而仍有BALANCE在我公司未取, 你的家人可以取回BALANCE. 這個PLAN是可取回錢. 不是只供錢.而不可取回報.

B) 而$15000 - $4700 的BALANCE = $10300/m. 可以投資.

當然, 仍有其他PLAN可以棟. 有興趣, 你可PM 我再詳談.

我將只供款4年,每月HK$15,000.

大宅

RON,

我係初哥,完全唔懂基金,所以我都想要:"每週投資小分享", "6篇關於如何揀基金"、"何處購買基金最方便?" 及 "五間基金代理公司資料",麻煩你 email 給我joyfulcarmen@yahoo.com.hk
感謝﹗﹗

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至