自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

pcy307 發表於 17-7-7 23:54
落樓主個女的確抵讚 ,不過我想提提樓主, 你個女將來畢業千祈唔好做大公司或者政府工 ,反而適宜做啲中小 ...
大公司有制度和有系統
我女本身性格比較有紀律, 所以我覺得佢做紀律部隊最適合, 尤其是懲教
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

珍珠宮

pcy307 發表於 17-7-8 12:54
落樓主個女的確抵讚 ,不過我想提提樓主, 你個女將來畢業千祈唔好做大公司或者政府工 ,反而適宜做啲中小 ...

我反為覺得要入大公司
識個女仔學歷英文俱佳
起步是好就是沈不住氣轉中小企
上司器重所以無氣受甘於做得長
但薪金偏低
到最近轉工議價能力低
同期出道差不多料搵緊6萬
佢就不夠3萬

子爵府

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Charitymami 發表於 17-7-8 12:58
是嗎? 連去銀行入票也不可?

我女之前補習老師讀中大BBA, 我問過佢做 intern 是去大陸國企做,
hr 係咁講, 可能intern 嘅 employment conditions 同 perm or even contractor 唔一樣, 佢哋得8 星期貨仔, 可能唔包.

大宅

回覆樓主

珍珠宮

回覆樓主:

亞女工作好有交帶同上心,所以老闆都想俾機會佢。

男爵府

Charitymami 發表於 17-7-7 15:13
6月頭已經上班了,從事製衣行業,做過呢行ge JM 都知有返工,冇放工,下欄嘢又多又濕碎 ...

我係老細都會鐘意呢種!加油!

男爵府

男爵府

我要自由 發表於 17-7-7 15:43
樓主你教得好好,尤其係唔好怕蝕底 叻唔切,依家d小朋友就係怕蝕底,唔OT又呀g呀左,邊個想教你嘢,乜都做 ...

其實唔關年代問題~係媽媽問題我99 n 我媽就好似現代港媽咁。驚屎自己仔女辛苦~唔辛苦点得世間財架

大宅

開心吸收勳章

Liukut 發表於 17-7-8 16:09
其實唔關年代問題~係媽媽問題我99 n 我媽就好似現代港媽咁。驚屎自己仔女辛苦~唔辛苦点得世間財 ...

99比人訓練成才,所以無,但我阿媽就係咁,跌要又驚又唔比我now,但佢又唔驚食嘢敏感又驚屋企d電制做嘢越做得多越快學識,當然亦都勁撞板啦!但通常過2-3年就成為人肉解答器

子爵府

2018復活節勳章

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

叻女,真係架,初出茅廬,唔好怕蝕底。老板欣賞與否其次,自己累積經驗
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

別墅

Charitymami 發表於 17-7-7 15:13
6月頭已經上班了,從事製衣行業,做過呢行ge JM 都知有返工,冇放工,下欄嘢又多又濕碎 ...

好叻女!令我想起穿著prada的惡魔勤力都真係有回報!證明咁做係無錯!你可以放心晒!

琥珀宮

ChloeMa 發表於 17-7-7 16:58
回覆 Charitymami 的帖子

舊公司都係大公司, hr 出晒memo 話intern 外出係無保險包, 所以唔可以叫佢哋出街 ...

Intern都有唔同形式聘用,有d同uni 特別arrangement 當training唔過最低工資都得,唔當員工聘用,你公司可能係呢類所以無勞保。

但好多intern,公司都當正式員工,只係短期合約形式,呢d唔會無勞保啦,我囡而家返緊呢份intern 也是大公司,合約10 weeks,因過60天,要開埋MPF户口tim!

子爵府

回覆樓主

樓主教得好好!
其實我都係20到尾果啲
我做幾間公司上司都賞識我,最大原因就係唔怕蝕底,肯學肯做
工作多做唔晒要ot我ok,但做完我都唔會磨爛蓆
有啲工作我未做過我見人做,會主動學
其實係自己心態鍾意一手一腳,我識我第日可揀做唔做,我認為係自己籌碼
上司心中就好like ,因為對比其他人我主動好多

其實唔關年齡事,公司都好多老patpat唔願做 亦有後生練精學懶

由細父母都教要有責任心,唔好驚蝕底
我返學唔俾我病假遲到架

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 叻叻勳章

回覆樓主

你教得個女好乖,肯捱、唔怕蝕底,有前途。

以家的後生仔女,返工真係好難做得長、又唔肯捱。

珍珠宮

乖女!

首頁

尾頁

跳至