烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:睇咗咁多jm+share同教路,+我都成功整咗呢幾

原帖由 littlefeather 於 14-08-02 發表
睇咗咁多jm share同教路, 我都成功整咗呢幾樣呀:
蜜糖鬆餅、土匪雞翼
土匪雞翼㸃整

大宅

回覆:Airfryer學習交流區Part 2 (照燒汁三文魚扒P.79)

😍😍

複式洋房

回覆:Airfryer學習交流區Part 2 (照燒汁三文魚扒P.79)

好唔開心,禽晚再試整朱古力蛋糕,再一次失敗,個蛋糕冇升高,請問點解朱古力咁難整,好苦惱!

bullbull1  再努力呀!  發表於 14-9-2 13:35

複式洋房

禽晚用Airfryer 焗雞亦, 朱肋骨,雞扒。

D雞亦同朱肋骨焗得啱啱好,好juicy, 雞扒都好味,不過有DD乾,焗17分鐘唔知係咪太耐呢,明明12分鐘攞出嚟睇重有血水

不過都好好味!

大宅

各位,我想問下,Airfryer同光波爐有咩分別?

別墅

引用:我禽晚做左個香橙戚風蛋糕,好橙味呀!即晚

原帖由 babymag 於 14-08-31 發表
我禽晚做左個香橙戚風蛋糕,好橙味呀!即晚清晒!
不過只係大人食,小朋友唔鍾意,一聽到橙味蛋糕即 ...
威風乜野模岩用?你是XL机?

babymag  我用6寸中空模,xl 機   發表於 14-9-3 08:47

珍珠宮

今天做四季豆:
洗淨及瀝乾豆豆
先用少少蒜蓉,鱼露,雞汁及海塩醃一陣,豆會出水
隔去汁液,先蒸5min

隔水,撈少少油,用焗盤airfry single layer 200C 3分鐘,拌勻,再200C 3 min, 再拌勻 and repeat until desire colour

珍珠宮

引用:今天做四季豆:洗淨及瀝乾豆豆先用少少蒜蓉

原帖由 healthymimi 於 14-09-10 發表
今天做四季豆:
洗淨及瀝乾豆豆
先用少少蒜蓉,鱼露,雞汁及海塩醃一陣,豆會出水
順便介紹上面個non stick pan 仔,约$72,荃灣千色店,fit in XL airfryer

男爵府

引用:Quote:原帖由+healthymimi+於+14-09-10+發

順便介紹上面個non stick pan 仔,约$72,荃灣千色店,fit in XL airfryer
可惜我部機係舊款,放唔落個盤。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 healthymimi 於 14-09-10 發

原帖由 bullbull1 於 14-09-10 發表
可惜我部機係舊款,放唔落個盤。
有個细d,粉红色,$6x

仲靚㗎!但我有大買大

珍珠宮

bullbull, 你條頸完全康復未呀?

別墅

想問下舊款機想配煎盤邊度有得買?

男爵府

引用:bullbull,+你條頸完全康復未呀?

原帖由 healthymimi 於 14-09-11 發表
bullbull, 你條頸完全康復未呀?
好好多喇,多謝你。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由+healthymimi+於+14-09-10+發

可以放入XL機內影張相看看嗎

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 healthymimi 於 14-09-10 發

原帖由 euyuet 於 14-09-12 發表
可以放入XL機內影張相看看嗎

珍珠宮

今次試做豬手,和平時一樣,烚45-60min至用筷子吉入去是淋的就可拿去焗
但airfryer 细,要先起肉才焗。加上爐温最高只有200C.
结果皮是硬實脆,並超級熱氣

珍珠宮

平時用大焗爐做的較鬆脆,用240-250C , 金精火眼睇火,都要20 分鐘以上(附上以前焗爐做的)

但焗爐已送人了

男爵府

healthymimi 發表於 14-9-24 02:29
今次試做豬手,和平時一樣,烚45-60min至用筷子吉入去是淋的就可拿去焗
但airfryer 细,要先起肉才焗。加上 ...
我用AF整燒肉又系咁啊,皮硬實脆,超級熱氣,食完即刻個個喉嚨痛,所以我都話冇下次,自己整燒肉唔好味,都係出街食算了。
AF整d簡單送就幾好,呢d高難度就費事啦,對我來講浪費左材料

healthymimi  agree  發表於 14-9-24 23:50

男爵府

catcatmak 發表於 14-9-24 13:19
我用AF整燒肉又系咁啊,皮硬實脆,超級熱氣,食完即刻個個喉嚨痛,所以我都話冇下次,自己整燒肉唔好味,都 ...
其實用airfryer都要自己慢慢試用,我自己有時都會失敗好多次先成功。不過airfryer除咗做燒肉,仲有其他用途,最重要係方便到自己嘛~~

男爵府

healthymimi 發表於 14-9-13 03:11
XL都真係大過舊款好多喎~~

healthymimi  no, 呢隻用焗爐整的   發表於 14-9-24 23:49

首頁

尾頁

跳至