烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

引用:Quote:原帖由+babymag+於+14-08-23+發表Bul

原帖由 bullbull1 於 14-08-24 發表
其實都唔關事,你都係睇番度數去焗。蛋糕試下170至180度焗,但焗到咁上下要用錫紙蓋面,避免燶。(我唔多用a ...
雪左幾個鍾,飯後諗住做甜品,終於試食過,問題又出現了,蛋糕㩒落雖然都係軟軟地,會回彈, 但食落去覺得\"鞋鞋地\", 又實實地,冇鬆軟感覺,D朱古力味食落去又唔夠甜,不過我係用Hershey unsweetened 朱古力粉,唔知有冇關係,又唔知做錯邊part! 好苦惱.......

男爵府

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+14-08-24+發表

原帖由 babymag 於 14-08-25 發表
雪左幾個鍾,飯後諗住做甜品,終於試食過,問題又出現了,蛋糕㩒落雖然都係軟軟地,會回彈, 但食落去覺得" ...
有時攪拌手勢都好重要,會影響蛋糕鬆軟度。不過airfryer 似終有別於傳統焗爐,爐出黎嘅蛋糕效果會差啲。哩個就係我唔多用airfryer 焗蛋糕嘅原因。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

複式洋房

引用:Quote:原帖由+babymag+於+14-08-25+發表雪

原帖由 bullbull1 於 14-08-25 發表
有時攪拌手勢都好重要,會影響蛋糕鬆軟度。不過airfryer 似終有別於傳統焗爐,爐出黎嘅蛋糕效果會差啲。哩 ...
Bullbull1, Thx!!! 攪拌手勢好重要,你意思係咪攪拌蛋黃同粉時

複式洋房

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+14-08-25+發表

Bullbull1, Thx!!! 攪拌手勢好重要,你意思係咪攪拌蛋黃同粉時
Bullbull1, Thx!!! 攪拌手勢好重要,你意思係咪話攪拌蛋黃同面粉時手勢錯誤?

男爵府

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+14-08-25+發表

係呀,過修攪會攪晒空氣出黎就會變實。唔夠又會起粒。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

複式洋房

引用:Quote:原帖由+babymag+於+14-08-25+發表Bul

原帖由 bullbull1 於 14-08-26 發表
係呀,過修攪會攪晒空氣出黎就會變實。唔夠又會起粒。
我明天下午放假,會再試下整,希望今次成功喇!
我只有airfryer 一個爐可以焗,冇其他焗爐,不過今次想試下底D度數焗耐番DD時間,唔知會唔會好D呢?同時我係用電動過篩粉,唔知有冇影響呢?

Bullbull1, 唔該晒呀,解答左我好多問題

複式洋房

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+14-08-26+發表

原帖由 babymag 於 14-08-26 發表
我明天下午放假,會再試下整,希望今次成功喇!
我只有airfryer 一個爐可以焗,冇其他焗爐,不過今次想試 ...
今日做了兩個斑蘭蛋糕,第一次倒得太滿,所以升高左個糕頂頂住個發熱線,發出燶味,立即搣走D燶同清理發熱線,再放入去焗,出嚟效果好軟棉棉,雖然我未係好識分點先系最好,但今次食落感覺蛋糕好軟熟,我覺得好味!同上次做朱古力戚風蛋糕食落感覺真的好唔同。

我用6吋中空模,先預熱5分鐘,先焗160度5分鐘,然後改150度7+5+2分鐘,因中途燶左頂要清理後再繼續焗,全程19分鐘

複式洋房

引用:Quote:原帖由+babymag+於+14-08-26+發表我

原帖由 babymag 於 14-08-26 發表
今日做了兩個斑蘭蛋糕,第一次倒得太滿,所以升高左個糕頂頂住個發熱線,發出燶味,立即搣走D燶同清理發熱 ...
呢個係同日晚飯後做的第二個斑蘭戚風蛋糕
今次倒左到模一半高度(避免升上頂頂住發熱缐又避免燶頂),多左出嚟果D就倒入紙杯,也只係到紙杯的一半或少於一半既高度,一次過放埋入去焗,今次又好似感覺到唔知係咪攪拌蛋黃同粉定係蛋白霜有D過火左,定焗得太耐呢? 焗完出嚟有點回縮,但㩒落去同食落去跟之前做果個斑蘭差不多,軟棉棉,好軟熟,味道一樣,但總覺得有丁丁唔同,好能係蛋糕質地密左丁丁

今次一樣先用180度預熱5分鐘,用160度焗5分鐘,150度10分鐘,再攞出嚟睇下熟未,又再加2+2+2=全程21分鐘

複式洋房

引用:Quote:原帖由+babymag+於+14-08-26+發表今

原帖由 babymag 於 14-08-27 發表
呢個係同日晚飯後做的第二個斑蘭戚風蛋糕
今次倒左到模一半高度(避免升上頂頂住發熱缐又避免燶頂),多左 ...
雪過後的斑蘭蛋糕,禽晚食大果個,切䦕時都仍然覺得好軟棉棉,好滑,好軟熟,我覺得好好味呀!😋😋😋

複式洋房

回覆:Airfryer學習交流區Part 2 (照燒汁三文魚扒P.79)

因為重有斑蘭葉剩餘,所以今晚再做多一個,今次都系好軟棉棉,好軟熟,好鬆軟,好好味!已經即刻食左好多,剩番少少入雪櫃留比兩個仔仔聽日食

大宅

回覆:bullbull1 的帖子

我收機幾星期,今日炸左豬胺,勁正!!

babymag  求食譜,另想問下D豬   發表於 14-8-29 08:00
babymag  旁邊係咪炸豆腐?   發表於 14-8-29 00:32
babymag  炸得好靚呀!  發表於 14-8-29 00:31

複式洋房

引用:我收機幾星期,今日炸左豬胺,勁正!!+

原帖由 tommyemily1022 於 14-08-28 發表
我收機幾星期,今日炸左豬胺,勁正!!
求食譜,D豬胺炸得好靚,睇落好多汁👍👍👍

想問下旁邊係咪炸豆腐,請教一下點整同方法至有貢靚呀?

男爵府

SORRY, 因為我係新手, 想問焗野時可唔可以放錫紙係個鐵網上面呀

男爵府

引用:SORRY,+因為我係新手,+想問焗野時可唔可以

原帖由 小比豬仔 於 14-08-29 發表
SORRY, 因為我係新手, 想問焗野時可唔可以放錫紙係個鐵網上面呀
可以

男爵府

回覆:Airfryer學習交流區Part 2 (照燒汁三文魚扒P.79)

買咗第一次整。。。真係冇買錯, 好用

bullbull1    發表於 14-8-30 00:03

大宅

引用:啱啱炸完嘅芝士火腿春卷

原帖由 hohomay 於 12-12-02 發表
啱啱炸完嘅芝士火腿春卷
請問幾多度?要炸幾耐?

別墅

煉奶包by air fryer, 已取消買麵包机及焗爐念頭

bullbull1    發表於 14-8-30 22:48

複式洋房

引用:煉奶包by+air+fryer,+已取消買麵包机及焗爐

原帖由 tckc6789 於 14-08-30 發表
煉奶包by air fryer, 已取消買麵包机及焗爐念頭
好prof 呀!

好奇怪,唔知點解點擊冇公仔icon 出現可以揀

侯爵府

在淘寶買了部af,今日終於第一機,係雞亦,焗出半碗油

Af真係好方便,用完掉入洗碗機攪掂,正

8-)

複式洋房

我禽晚做左個香橙戚風蛋糕,好橙味呀!即晚清晒!
不過只係大人食,小朋友唔鍾意,一聽到橙味蛋糕即刻拒絕兼補充一句,我淨係想食朱古力蛋糕,又要學多次整,呢個之前失敗左

首頁

尾頁

跳至