跳至

首頁

尾頁

大宅

TAMMY ,

可能我哋d小朋友大咗又麻煩咗,所以無咩時間上嚟chat,不過唔緊要啦!
邊個好open嘅! 有時間未多d上嚟留言囉。

heili近排學校教"自己做",咩都話自己做,初時聽來都以為係好事,
但有時d野唔可以俾佢自己做架嗎! 例如: 切蘋果...jump水....剪指甲.....唉 ~ ~,
佢自己可以做咩佢就唔做eg: gi牙膏...食飯...飲湯....,總之我想佢自己做嘅佢唔做,唔想佢做佢就堅持自己做,有時真係好想打鑊金佢

yy有無咁情況呢? 妹妹轉身未呀?:)

男爵府

原文章由 FlorenceChan 於 07-10-25 12:51 發表
TAMMY ,

可能我哋d小朋友大咗又麻煩咗,所以無咩時間上嚟chat,不過唔緊要啦!
邊個好open嘅! 有時間未多d上嚟留言囉。

heili近排學校教"自己做",咩都話自己做,初時聽來都以為係好事,
但有時d野唔可以俾佢自己做架嗎! 例如 ...

Florence;

係呀.係呀.差不多喇))英賢都係咁...
掃地要幫抺地要幫...
真係要自己做既收拾玩具,食飯...反而係要人地幫
又駁咀駁舌我有打佢架!有時真係火都黎埋

妹妹轉身喇~好叻tim.成日想轉身~
見到哥哥就最開心~

大宅

原文章由 YY-BB 於 07-10-25 18:01 發表
Florence;

係呀.係呀.差不多喇))英賢都係咁...
掃地要幫抺地要幫...
真係要自己做既收拾玩具,食飯...反而係要人地幫
又駁咀駁舌我有打佢架!有時真係火都黎埋
妹妹轉身喇~好叻tim.成日想轉身~
見到哥 ...

未就係咁囉!
佢肯唔肯起身呀? 唔記得咗英賢讀邊間學校呀?
夜片介咗未呀?
heili有時得有時唔得,半夜1-2点要叫佢起身vv先叫做得得地咋。

大宅

Dear all,

聽日得17度咋! 記得幫小朋友著夠衫呀)))))
唔好冷親呀)))))

大宅

我每晚兩次咪仲橙 12點 同 4 點 (大概相距四個鐘啦).
有時好累我都會唔知醒, 佢會拍醒我, 如果佢都好累哩, 就出事嫁啦. 咪濕左至拍醒我囉.

原文章由 FlorenceChan 於 07-10-29 14:05 發表

未就係咁囉!
佢肯唔肯起身呀? 唔記得咗英賢讀邊間學校呀?
夜片介咗未呀?
heili有時得有時唔得,半夜1-2点要叫佢起身vv先叫做得得地咋。

別墅

FANNY,
唔係好明? 你講緊曉諾依家要晚上起兩次身去廁所? 定係細個的時候?

原文章由 fan_cs 於 07-11-9 15:42 發表
我每晚兩次咪仲橙 12點 同 4 點 (大概相距四個鐘啦).
有時好累我都會唔知醒, 佢會拍醒我, 如果佢都好累哩, 就出事嫁啦. 咪濕左至拍醒我囉.

...

大宅

Peggy,

佢而家會係半夜和差不多天亮去廁所, 呢兩日好叻叻 , 自己攪掂無叫我起身啦, 希望佢唔好又退步.

原文章由 Peggy_Chan 於 07-11-11 14:40 發表
FANNY,
唔係好明? 你講緊曉諾依家要晚上起兩次身去廁所? 定係細個的時候?

別墅

原來如此. 有進步, 比多D叻叻佢
文諾就2歲起睡前去一次廁所, 早上起床先再去.

你有沒有去美孚圖書館聽故事, 我上星期六帶了文諾去, 不錯喎.
但我就大頭蝦, 行來行去都唔見有人排隊, 結果, 佢地又話我知派哂飛.
不過, 佢地見我有誠意, 行了多次, 結果都比文諾參加.
我諗住下星期六再帶文諾去.

原文章由 fan_cs 於 07-11-11 19:25 發表
Peggy,

佢而家會係半夜和差不多天亮去廁所, 呢兩日好叻叻 , 自己攪掂無叫我起身啦, 希望佢唔好又退步.

大宅

Peggy,

哈 ... 你咪儲左好多尿片錢
而家諾諾仲好似個 bb 咁, 有時一定要你同佢著片片至肯訓嫁
呢幾個星期六諾諾都有活動, 到 12月中至有時間去啦

原文章由 Peggy_Chan 於 07-11-14 12:58 發表
原來如此. 有進步, 比多D叻叻佢
文諾就2歲起睡前去一次廁所, 早上起床先再去.

你有沒有去美孚圖書館聽故事, 我上星期六帶了文諾去, 不錯喎.
但我就大頭蝦, 行來行去都唔見有人排隊, 結果, 佢地又話我知派哂飛.
不過 ...

別墅

Fanny,

係呀, 文諾樣樣野都話自己大個啦, 唔洗我. 好似抱咁, 佢唔會比我抱了, 抱10秒就得, 佢話我會累呀, 要我放低佢.

近期公司勁忙, 做到暈低....
所以好少可以再上來.

原文章由 fan_cs 於 07-11-14 15:20 發表
Peggy,

哈 ... 你咪儲左好多尿片錢
而家諾諾仲好似個 bb 咁, 有時一定要你同佢著片片至肯訓嫁 ops:" />

...

[ 本文章最後由 Peggy_Chan 於 07-11-14 17:42 編輯 ]

大宅

原文章由 fan_cs 於 07-11-14 15:20 發表

嘩! 真係無事忙亞媽喇。

大宅

Florence,

你真係講得喏啦, 我就係無事忙, 幾個星期六都係做諾諾 d 事.

17/11 - 青年會和平日 (表演及派禮物)
24/11 - 懲教秋季賣物會
1/12 - [url=http://fgfhk.ccnet-hk.com/Common/Reader/Channel/ShowPage.jsp?Cid=24&id=4&Version=0&Charset=big5_hkscs&page=0]葛福臨[/url]佈道會 (跳舞)
8/12 - 學校講座 ( 有我份啦 !)
15/12 可能去宿營, 爸爸未知有無假期.

上次明愛你有收獲嗎 ?

原文章由 FlorenceChan 於 07-11-14 22:28 發表

嘩! 真係無事忙亞媽喇。

大宅

原文章由 fan_cs 於 07-11-15 14:15 發表
Florence,

你真係講得喏啦, 我就係無事忙, 幾個星期六都係做諾諾 d 事.

17/11 - 青年會和平日 (表演及派禮物)
24/11 - 懲教秋季賣物會
1/12 - 葛福臨佈道會 (跳舞)
8/12 - 學校講座 ( 有我份啦 !)
15/12 可能去 ...

有呀! 買咗個公主書包、鞋俾heili。

我想問吓24/11 - 懲教秋季賣物會,係未for自己員工嘅。
外人有無得參與架

別墅

嘩! 洗唔洗咁多節目呀?
唔洗上班陪曉諾真好.
好羨慕呀!

大宅

Florence,

24/11 - 懲教秋季賣物會, 任何人士都可以參加, 下午有表演睇添, 所以上午諾諾去完 "參觀麥當奴活動", 跟住起程去就剛好了.
你有時間都可以同 Heili 去玩下啦, 係赤柱監獄側的足球場舉行.

http://www.news.gov.hk/tc/category/healthandcommunity/071116/html/071116tc05005.htm

原文章由 FlorenceChan 於 07-11-15 15:04 發表

有呀! 買咗個公主書包、鞋俾heili。

我想問吓24/11 - 懲教秋季賣物會,係未for自己員工嘅。
外人有無得參與架

大宅

Peggy,

咁我咪一樣羨慕你返工, 放假時可以同文諾去旅行, 買 d 佢鐘意的東西, 帶佢食大餐, 而家少左份糧, 即時要節省很多了, 最開心就係諾諾都會幫我一齊節省, 佢唔會好似以前咁成日買玩具, 佢只係會睇下都好開心, 又唔比我坐的士, 慢慢陪我由路口行番屋企, 呢 d 都好令我感到欣慰.

原文章由 Peggy_Chan 於 07-11-15 20:15 發表
嘩! 洗唔洗咁多節目呀?
唔洗上班陪曉諾真好.
好羨慕呀!

大宅

原文章由 fan_cs 於 07-11-19 10:22 發表
Florence,

24/11 - 懲教秋季賣物會, 任何人士都可以參加, 下午有表演睇添, 所以上午諾諾去完 "參觀麥當奴活動", 跟住起程去就剛好了.
你有時間都可以同 Heili 去玩下啦, 係赤柱監獄側的足球場舉行.

http://www ...

收到,不過嗰日約咗人唔去得lu。咁你買得開心d啦!

別墅

Fanny,
諾諾真係生性啦, 幫媽媽省錢. 從小培養此好習慣, 真好.

原文章由 fan_cs 於 07-11-19 10:46 發表
Peggy,

咁我咪一樣羨慕你返工, 放假時可以同文諾去旅行, 買 d 佢鐘意的東西, 帶佢食大餐, 而家少左份糧, 即時要節省很多了, 最開心就係諾諾都會幫我一齊節省, 佢唔會好似以前咁成日買玩具, 佢只係會睇下都好開心, ...

大宅

Peggy,

因為我成日話無錢, 所以佢都習慣左唔叫我買野啦, 係屋企仲同我一齊洗碗, 你知嗎 ? 咁多樣家務我就最唔鐘意洗碗, 不過而家飯後同諾諾洗碗, 又好似成為樂趣, 真係幾奇怪.
我有時問佢 : 仲物要同媽咪一齊洗碗, 諾諾就會話 : 咁你咪唔洗咁辛苦囉. ( 原來佢都知我辛苦喎, 仲好過個老公, 真係體貼啦 :loveliness: )

原文章由 Peggy_Chan 於 07-11-20 17:29 發表
Fanny,
諾諾真係生性啦, 幫媽媽省錢. 從小培養此好習慣, 真好.

別墅

Fanny,
嘩! 真係要比多D叻叻佢先得呀!
咁"生性",
文諾會幫我在洗衣機攞衫出來比我, 然後我收左D乾衫, 佢摺返自己個D衫囉.

原文章由 fan_cs 於 07-11-20 23:43 發表
Peggy,

因為我成日話無錢, 所以佢都習慣左唔叫我買野啦, 係屋企仲同我一齊洗碗, 你知嗎 ? 咁多樣家務我就最唔鐘意洗碗, 不過而家飯後同諾諾洗碗, 又好似成為樂趣, 真係幾奇怪.
我有時問佢 : 仲物要同媽咪一齊洗 ...

首頁

尾頁

跳至