家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 330 - 長升長有的好股票

哈哈, 實踐及有成果, 很想和大家分享。

>點先知大行掃緊貨or "質"緊貨? 有冇website可以睇到?

You need to pay $ for 網上即時報價, you can see 大行掃緊貨or "質"緊貨. Cost around 300 per month.
「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

大宅

點先知大行掃緊貨or "質"緊貨?pay $ for 網上即時報價

不過唔好盡信喎,..大行背後可能另有其人,...

或者掃緊貨or "質"緊貨其實另有目的,例如佢可能啱啱 market making issue 左ELN, 就要喺市場掃貨做delta heldging....etc...未必等於大行睇好 or 淡

大宅

dummypimp 寫道:
不過唔好盡信喎,..大行背後可能另有其人,...

或者掃緊貨or "質"緊貨其實另有目的,例如佢可能啱啱 market making issue 左ELN, 就要喺市場掃貨做delta heldging....etc...未必等於大行睇好 or 淡

是的, 以前玩短炒時, 上午大行排出大量沽盤, 以為要快d走, 點知下午該大行反手大手買上... 玩震倉...
所以, 有很多時候, 太貼市反而被大鱷吃掉......
「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

洋房

各位,

你地好!!!我係新手,想跟你地學

別墅

Ron38, dummypimp, 多謝你地嘅專業意見 :mrgreen:
知足知不足, 有為有不為

複式洋房

[quote]
Ron38 寫道:

52 (大快活)今天公布很好的業績, 股價升了7%, 我在今年2月買入, 只是小小的19600, 現時已升至 39700了... 很開心.

Ron,

好利害啊!不足一年可以有100%回報!我和老公自從大快活改革後(用杜文澤拍廣告後)也開始幫親,發覺食物水準高

洋房

Ron38, dummypimp, 多謝你地嘅專業意見.
雖然我沒有買任何貨, 因為以前輸到入肉, 入到好入. 而家先至儲到幾萬元.
我同babykoala一樣, 見証大快活改革, 多左很多人幫親, 但是都無買. 走寶.

別墅

riscuba, 有冇諗過先試下做paper trade?
知足知不足, 有為有不為

大宅

330 44.3放

洋房

C-PA
有啊. 自己同自己賭咯. 目前玩宏利, 鞍鋼 , 1199 , 330 , 941. 基金500K, :mrgreen: 但係我只有 50K

大宅

Ricsuba & 其他BK 人,

感謝 神先,因為很開心有機會在此分享投資的心得。 有時可能會問點解我很不喜歡短線投機,又或炒消息,又或跟報紙'專家'炒. 原因很簡單,就是我已前以以上的各方法也'玩'過,每日在股票機(自己有,公司有,經過銀行又入去睇下),結果多是開始時羸很多(想過全職炒股),後來輸到好似ricuba一樣, "輸到入肉, 入到好入"。投資多年也是輸多贏小,也想過真的不再投資了,儲錢在銀行好過,有時一輸輸幾萬....早知可以去美國旅行好過.....

真的,在這裡好好,有小小bk人支持,但當然也有很多其他人不認同長揸的效果,所以,我自己想以身體力行的方法去介紹,長揸的果效是大的。

有些bk人仍舊問我邊d股票好,入貨價,止蝕位... ,有時間的話,而你又想知道有關長線投資的心態及各種... 成果, 遇上的問題...等等,請由頭至尾看一次這個"330 - 長升長有的好股票"的所有資料,又或有更多的時間也可pm我留email讓你接收到一些有關長線投資的種種...

有很多時候,投資者眼光大短視,大家試試將眼光放遠,長線投資是單單的買入及持有, 至公司生意轉慢才考慮走,簡單但成績不錯。 669創科8年前在1-2元有人介紹我,我沒有買,現時是31元,有一位投資者就是靠長揸669變千萬富翁,2元升到31元... 只是單單的理解公司,明白公司的生意, 不用今天走...下星期又低位入... 我所說的是賺大錢,不是小錢,我想是以投資致富,不是只單單的賺到錢。

當然,成為一位基督徒改變自己在投資方面的態度,感謝 神帶領返一間好教會學習真理。

我感概的是,投資原本是不難的,只是大家將投資複雜化了,技術分析... 預測大市方向....大客動向.... 高沽低買...
真的,其實身邊很多升1倍..10倍的好股票,只要買入的動機是'入股',認真留意在日常生活中的股票, 你也將會步入投資的新境界。

有bk人說我花了不小時間在此,的確,也真的影響到,因為打一篇也要成半小時,所以,之後可能小d上來,好好珍惜時間,不過,我不想大家太浪費金錢在一些'投機'上面。

洋房

感謝神. 這裡有Ron38, C-PA, dummypimp 和其他人, 大家都在這裡分享.

很同意Ron38說 : " 短炒賺錢 , 投資致富 " 我以前都試過一天賺幾萬, 打2個電話之<馬>, 一出一入. easy la.

戰略上, 今日我選擇長揸. 實際上, 我剛復原, 只有好少錢.

330 以前在8元時已經鍾意, 奈何要還錢 !! 幾年前在551工作, 當時仍未上市. 基本上, 我十分暸解公司背景/管理層作風. 上市後, 1, 2年覺得個價成日唔上. 全部20萬放哂, 如果當時無放 , 現在多好. 不過, 如妃話 :「天下間所有既憾事,往往離不開去慨嘆『如果』呢兩個字…」

這是2個我的分享

想知道什麼股票好,入貨價,止蝕位... ?? 不如認真留意在日常生活中的股票. 如我先前的post, 大快活就是一個好例子.

男爵府

各位,
330現價還可以嗎?我是重傷康復者,ricsuba 互勉之,大上大落後,而家只求穩穩當當.....

複式洋房

Ron 38 :
你的投資方法我是非常認同的,這篇我一直都有睇,今次你寫的,簡直係心聲留言,我好有同感,我做咗金融依行超過10年,見到大部份炒嘢的人到最後都供輸多賺少,近幾年我專心做理財顧問工作,目的都係想把正確的投資觀念帶比多D人,但係好多香港人都仍然想一朝發達,仍然唔認同長線投資的好處.近期我見過一個人,佢係97輸咗好多,科技股果潮又輸,之後一直冇再炒嘢,近期果市氣分好,佢又開始,我同佢king完之後,我只好講一句"祝你好運".有時就係咁,每個人有每個人自己的投資方法,我地用我地喜歡的方法,只要有信念,到最後我地(長線投資者)係會成功的.

複式洋房

有時太忙,連投機去留意股票的時間都冇,所以更加鍾意長線投資,本又少,試過地鐵招股,獲派500股,我都hold到舊年去旅行時賣

洋房

Hi, all,

看左呢個topics, 都好想發表下.

我都係一個中長線投資者, 但都會用一,二注$間中短炒. 同埋都會好鍾意抽下新股咁啦.

想問下ron38, 你應為須為長線投資定止蝕位嗎? 有時入得唔靚, 就算長線都要捱價, 捱價的日子是不好受的.

我而家有5, 945, 368, 592, 857, 2628, 2318, 除左368係中線, 其他都打算長線.

今日抽到3手763中興, hehe, 賺到x'mas既洗費.
Jurlique

民房

想問各位通常經股票經紀買家用銀行買股價,邊樣好??有無人用匯豐銀行網上理財???

複式洋房

我都有睇晒呢個topic全部講既野,
講黎好似好易,但問題係邊隻先叫做"好股"?
邊隻股票先有"前途"呢?邊隻會"長升長有"?
對我初玩股票黎講都有一d難度喎!
都唔揀邊隻楂長線好?

大宅

Re: 330 - 長升長釭漲n股票

mei-mei :

Ron38 寫道:
我成日講長線好,可能大家也真的不太明白,可能還是比較喜歡聽消息,最好一買入就升,第2天便可獲利回吐. 但是,變變想法, 專考慮一些長升長有的股票,堅持揸長d, 可能會為你帶來驚喜, 但當然不是什麼股也值得長線的, 重點還是要看質素。

除330外,我在10月8日以1.32買了592堡獅龍,現時盈利+34.25%,點解買?原因只有3個, 一. 我覺得Bosinni 的衫質素好,二,自由行真的帶旺香港的零售業,而他的業績亦很出色, 三, 他的一年圖是長升長有的。 其實幾隻股票也可考慮, 如178 莎莎, 709佐丹奴, 113周生生, 590六福等等..不過,因為實地去Bosinni買了幾件衫著, 也真的很滿意,他們的服務又很好, 所以便買了,1.32在當時是新高, 現在的新高則是1.8了.

592 堡獅龍 現時仍持有, 上次講時是1.8, 現時又升至2.125了, 只是單單持有不足2個月, 上升59%。 不須炒概念, 不須升小小就放, 只要嘗試找'好'的股票並持有, 作其中、長線股東,成績是真的不錯的。

'好'的股票不是難找的,不須勤於看報紙的財經版,只要... 在日常生活中,看看有無一些公司大家發覺生意很好的,買衫時見Bossini生意很好, 買化妝品見 莎莎 人來人往... 平時只要落街或行街時多D留意下,不難找到一些一年升一倍的股票。

大宅

ricsuba 寫道:
感謝神. 這裡有Ron38, C-PA, dummypimp 和其他人, 大家都在這裡分享.

很同意Ron38說 : " 短炒賺錢 , 投資致富 " 我以前都試過一天賺幾萬, 打2個電話之<馬>, 一出一入. easy la.

戰略上, 今日我選擇長揸. 實際上, 我剛復原, 只有好少錢.

330 以前在8元時已經鍾意, 奈何要還錢 !! 幾年前在551工作, 當時仍未上市. 基本上, 我十分暸解公司背景/管理層作風. 上市後, 1, 2年覺得個價成日唔上. 全部20萬放哂, 如果當時無放 , 現在多好. 不過, 如妃話 :「天下間所有既憾事,往往離不開去慨嘆『如果』呢兩個字…」

Thx for your sharing.

是的, 330在8元時放了,現在已升到44-45元了,這說明,只要公司的生意持續上升,投資者大可放心,將投資作較長線的投資,一來不須益了經紀(哈..其實我也算是經紀..) 2來, 8元升至44元, 升5.5倍...即是, 投資40000元, 現在是220,000.-。
點解我成日講, 投資賺錢不難, 其實又有什麼難呢. 買入好公司, 持有... 就是這樣. 如果你又出, 又入, 又高, 又低, 又買左, 又買右... 結果反而不及Stay and hold.

好股票怎樣揀 ? 也是不太難. 大家也可分享大家在長線投資的心得, 一起努力, 簡單地做個有錢人.

"感謝 神, 『敬畏耶和華是智慧的開端』應是我一生第一句接觸的金句,是小六時記念小冊英文老師寫上的,不知點解, 其他人寫的我機乎已完全沒有印象了,惟獨這節經文,我一直都記得,但不清楚點樣"智慧的開端"......, 感謝 神,直至22年後才開始信主,開始返教會,亦開始明白『敬畏耶和華是智慧的開端』的解釋。

真的,自從認識愛我們的 神後,智慧 真是打開了很多,以往不懂及不明白的,現在好似開了竅....

真心感謝 神,也願意一生跟隨 他.............. "

首頁

尾頁

跳至