嬰兒醫護

跳至

首頁
56789...54

尾頁

複式洋房

Re: 我仔仔2個月時 有尿道炎.

pegbrian, macragirl, 盈b媽

super thank you, 我都super 開心ar. 好似個大石放底

複式洋房

我都有幫仔仔買保險, 但有30days waiting period, 我欠4日先生效. 但agent 無講先天唔保wor. 真係要問清楚.

洋房

TIKTIKBABY
我之前都係食S26,宜家轉咗食A十初初好少少,宜家又3∼4日至有便便,我巳經餐餐用米水開奶,我唸住試吓比D果汁睇吓會唔會好D,係個BB全程都無cry咁叻,我最怕BB喊都X肺,個心都痛埋,咁係米要等覆診至知結果?

洋房

我發覺BB近日去小便好似去大便咁要腦出黎,唔唔聲,好驚BB又尿道炎,但上次又無咁,係地BB有無咁呀! :-(

複式洋房

我仔仔明天就要做DMSA核子造影啦, 好擔心呀............

大宅

pinkpanther416:
核子造影唔係檢查尿液倒流情況嗎? 你不是做過了!?
整尿喉bb實哭, 但我地又幫唔到佢!

大宅

tiktikbaby:我都恭喜你先!

qq888: 大家都患了杯弓蛇影病! 如果係應該有其他病徵!?

我仔仔由3個月開始到宜家都用米水開奶, 飲s26, 但通常都日日有便便, 不過要開稀些!

大宅

pinkpanther416 寫道:
我仔仔明天就要做DMSA核子造影啦, 好擔心呀............

唔駛擔心, bb係o向訓著情況下做, 唔辛苦既.

大宅

wingszesze 寫道:

wingszesze
DMSA係照個腎有冇花...等等.
檢查尿液倒流係MCU.
keep in touch.

複式洋房

其實我唔係擔心佢痛, 我係擔心個腎會花....

複式洋房

wingszesze 寫道:

wingszesze, 核子造影我仔仔未做架...這個係last step架啦, 其實我都唔知如果知道左有花or冇花又點?? 因為我24號先見私家....妳bb好嗎?

洋房

pinkpanther416, 你BB聽日做DMSA? 希望報告出嚟冇事啦... 記住話俾我地知呀!

qq888, 你呢兩日有冇覺得BB啲尿液顏色暗黃, 同埋氣味刺鼻呀? 你留意下, 如果有而且一再出現, 我諗你最好問下醫生, 使唔使拿BB啲小便去驗下? 我BB1個月大嘅時候有尿道炎, 暫時(BB就嚟2個月大)冇做檢查(除咗喺醫院時做過 ULTRASOUND)... 但我就頻啲拿BB嘅小便去驗... 好似放心啲囉...

盈b媽, 想請問MCU同VCUG有咩唔同架?

大宅

pinkpanther416 寫道:
其實我唔係擔心佢痛, 我係擔心個腎會花....

希望真係無事啦! God bless you! 我都係最驚腎同膀胱有事! 我仔仔so far so good, 他剛剛傷風咳, 仲發燒3日, 吃了10日藥, 嚇死我。 你個仔又點呀?

盈b媽:
盈盈學行未?

大宅

KKWL
MCU-插尿喉+bb清醒時做, check有冇尿液倒流.
DMSA-種豆+bb訓著時做, check腎有冇花等等.

wingszesze
盈盈行到2-3步la. 佢super大膽, 成日o向網床放手行.

複式洋房

尋日帶呀b去做DMSA, 見佢種豆時喊到收唔到聲, 真係心痛,
又係要等report, 等..............

大宅

pinkpanther416 :
No news is good news. 到24號先知先係好事!
我都唔想再見到b仔種豆, 姑娘話佢好大力, 要3個人壓住佢先能種豆, 真係心痛架, 而且我發覺佢有陰影, 不時苦面沈思, 驚我唔知帶佢去邊(醫院)! 諗起都好唔開心!
你呢兩日攬多些仔仔補數, 要笑多些, 宜家大個會有記憶啦!

盈b媽:
bb朗都學緊行, 好快自己有毛有wings啦, 唔駛再靠我拖佢行啦! :-(

複式洋房

我果個奶奶個奶奶即是great grandmom, 佢話我人生仔我生仔都唔知點生, 生到個仔咁, 又話我咁咁咁...喂..如果我蛋都唔生個, 你又有得講啦, 已經好煩架啦, 重要聽佢講d咁嘅野...如果你係我, 你會點面對佢...(節日一定會見到佢) 我同我老公講我好嬲, 佢竟然話: 嬲? 你有咩好嬲? 激死我啦......我一個人係香港, 我屋企全部係美國...你話我唔係到呻下可以點...thank you

洋房

hey hey pinkpanther416,
隨便呻... 隨便呻... 唔好嬲!
依家我地淨係 concern BB 嘅健康... 其他一慨唔好費神介意!
有時啲老人家講嘅嘢真係好攞命... 始終隔咁多個generations... 佢地諗嘢係比較有趣, "有趣"??? 係呀, 唯有係覺得"有趣"囉!
我地已經掛住BB啲事, "心力交瘁" , 仲邊有命理埋其他嘢... 呻下啦... 呻完冇嘢瞓大覺啦!
and oh... though your family are all in u.s., you have many moms here supporting you!
Be Happy!

複式洋房

PINKPANTHER

唔好理你99 啦. 最緊要仔仔無事. 仔仔做埋核子CHECKING 後係唔係唔洗再覆診LA???

複式洋房

TIKTIKBABY

要等24號覆診...........好緊張

首頁
56789...54

尾頁

跳至