自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

stagea 發表於 23-10-9 14:14
係喎...王子公主返城堡住, 唔洗坐公交車呀! 應坐私家車架喎!

明明新聞三點後講左, 仲要賴地硬, 話天文台 ...

講真呢單嘢天文台已經做得好好, 係嗰班八號風球仲要躝街嘅刁民無理取鬧啫

伯爵府

2024年龍年勳章

stagea 發表於 23-10-9 14:14
係喎...王子公主返城堡住, 唔洗坐公交車呀! 應坐私家車架喎!

明明新聞三點後講左, 仲要賴地硬, 話天文台 ...
返工冇車返屋企就慘D,去玩嗰D唔抵可憐啦,仲拎𠹺的士附加費嚟投訴,真係痴痴哋

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

meowmeow34 發表於 23-10-9 14:17
講真呢單嘢天文台已經做得好好, 係嗰班八號風球仲要躝街嘅刁民無理取鬧啫
...

係, 打橫嚟講, 明明下午已預告, 仲咬住話得十五分鐘時間突然改掛九號?!
呢班人, 讀寫障礙定理解能力問題

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

grancyliang2007 發表於 23-10-9 14:18
返工冇車返屋企就慘D,去玩嗰D唔抵可憐啦,仲拎𠹺的士附加費嚟投訴,真係痴痴哋
...

人地司機都無保險, 揾命搏開工...
收多錢, 你情我願, 仲要係度投訴!

子爵府

回覆樓主:

一早預告幾點掛八號,掛左仲出去玩就係抵死

公爵府

牛年勳章

meowmeow34 發表於 23-10-9 14:17
...

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

回覆樓主:

其實啲人知唔知點解掛九號?當時個風突然向北,超出預計,所以要掛九,然後假如個風北行多廿公里,香港南部就撞風眼壁,就要掛十號了,幸好最後轉西行

唔好話天文台咁都估唔到,依個風冇一個地方的天文台估得中點行,甚至冇地方估得到佢食東北季候風反令佢增強;而個風距離近時,其實個風行多一步行多一度都可以好唔同,只可以講咁都要執著的話真係要移民火星

至於果啲馬後炮觀點同我冇車搭果啲,就根本無需討論

grancyliang2007    發表於 23-10-9 14:42

複式洋房

airhei 發表於 23-10-9 14:29
一早預告幾點掛八號,掛左仲出去玩就係抵死

其實宜家啲香港人已慣咗8號波仍馬照跑,舞照跳,街照去,不當一回事,最過份係睇浪竟然係節目之一,全不顧危險,在台灣呢種行為已被檢控了,還有那位大雨下仍去踢波的女仔,佢啲回應令我O晒咀。

公爵府

俾小犬殺個措手不及

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

loklok286 發表於 23-10-8 23:25
佢一係早啲預告會好啲

一早講左會考慮更高風球
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

木土土 發表於 23-10-9 13:32
有d 工8號要返工無得走,但掛9號就可以走?
8號要返得工既人,員工同公司一早就應該預咗隨時可能無公共交 ...
咪就係我去開既酒樓囉,d呀姐8号仍然要返,宣佈幾時掛9号先放人,當然你可以唔信既其實

我真係唔明點解呢d呻下都要俾人話
無人話唔自己安排,無人話唔自己揾辦法,佢依家有叫你幫佢?
呻下無車就叫怨天尤人

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

同香港政府一樣, 點做都會有人鬧!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

回覆樓主:

8号仍然要上班既人,公司應該和僱員有協議在沒有公共交通情況下的上下班安排,呢樣野唔係天文台和地鐵呀,巴士公司責任,公共交通,只係要對預計/突變情況作出安排,以免危險,而並不是要等埋呀邊個邊個玩完喇,要番屋企喇,如果因為工作上,不能回家,應該僱主要安排安全地方逗留至交通恢復囉。

琥珀宮

zola 發表於 23-10-9 17:11
咪就係我去開既酒樓囉,d呀姐8号仍然要返,宣佈幾時掛9号先放人,當然你可以唔信既其實

我真係唔明點解呢d ...

我無唔信,但呢啲工唔返唔死得人,相信間酒樓都唔會返齊人。所謂8號要返工,若屋企唔近港鐵站而巴士又停咗果d點返工呢?一定要返既,咪都係自己/公司安排
我只係想講,8號波以上都返工既,員工同公司有責任要考慮交通安排
「呻」果班人,好明顯係無考慮過,大安旨意港鐵會一直維持服務。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊