嬰兒醫護

跳至

首頁
45678...54

尾頁

大宅

Re: 我仔仔2個月時 有尿道炎.

littleeva
唔好太擔心. 其實我都唔係咁堅強, 尤其係要面對囡囡要做兩次手術, 我真係感覺好難受. 但係我明白生命得來不易, 而且我真係好愛我個囡, 所以我只會拋開擔心, 專心照顧佢.

大宅

盈b媽

謝謝您. 很認同您講 "生命得來不易"

經過今次我更加珍惜我所擁有得一切.

大宅

kf&33

謝謝您回答 我想問您指 "佢就一路安排" 的 佢是指 私家醫生 OR 政府醫生.

另想問做檢查是否要留院 OR 即 日做完可以走.

我的CASE 是 醫生話囡囡現在食住抗生素. 如真的有細菌就會等完了療程. 安排去做 檢查. 我問他 私家 OR GOVT. 醫生就話兩樣都得. 佢問我地有冇 買保險. 我地 未買.

佢話等RESULT 出左 再CALL 我 地. 佢叫我不用咁緊張.
逐步逐步來.

但是我見她 尿液白血球 數直咁高 60-70 WBC ( 正常係 <10 ) 白血球增加在尿液中表示 尿路感染細菌. 所以我已經打定輸數. 囡囡有尿道炎. 而且醫生也開了 10 日 抗生素比佢. (這位醫生係不會亂開抗生素的醫生 )

所以我想問定關於做檢查的情況. 唔使到時個心 慌失失咁.

謝謝您們.

[quote]由 kf&33 於 2005-08-05 13:15:17
我bb發燒時就入政府,佢就一路安排,你可以叫私家e生寫信介紹。

大宅

wong3284 寫道:
wingszesze,
有關兒童泌尿科醫生的資料及詳情,我已pm給你,請你看私人信息。
小兒普通感冒發燒會由一位兒科醫生(medical)跟進,由於泌尿科醫生是外科醫生(surgey)所以在取有關泌尿科藥物、每年檢查時才覆診。

收到啦! 唔該晒!

複式洋房

LITTLEEVA

唔洗WORRY, 我仔仔今日去做

大宅

TIKTIKBABY

多謝您的資料, 好開心知道您仔仔冇事.

1 ) 好想請問您是否在 政府做 尿道倒流 ?

2) 要否留院做

3) 您仔仔cry 得勁嗎 ?

4) 是否即時知 結果

5) 咁您仔仔還需要 覆診跟進嗎 ?

10 分謝謝您

洋房

你地有無比BB飲開奶茶呀,我驚食消炎藥唔飲得,BB今日第3日無便便,我巳經餐餐用米水開奶等佢無咁熱氣,同埋我想問吓睇政府做傍胱造影係唔係即日知傑果,BB今個月19号做好擔心呀 :-(

別墅

qq888

開奶茶有中藥成份. 都係唔好同西藥 no 埋

子爵府

wong3284,
May I also have the 兒童泌尿科醫生的資料及詳情?Thanks a lot!

wingszesze,
有關兒童泌尿科醫生的資料及詳情,我已pm給你,請你看私人信息。
小兒普通感冒發燒會由一位兒科醫生(medical)跟進,由於泌尿科醫生是外科醫生(surgey)所以在取有關泌尿科藥物、每年檢查時才覆診。

洋房

TIKTIKBABY, 好開心知道你BB冇尿液倒流. :-P
BB現在幾個月大呀? 做檢查時痛嗎? 醫生有冇提議BB做割包皮手術? 我BB現在1.5個月, 唔知好唔好咁早俾佢做尿液倒流檢查? 你有冇買保險呀? 知唔知邊隻保險好?
多謝你pm給我兒科醫生的名字.

qq888, 如果BB便秘咁多日, 最好睇醫生問佢需唔需要通便? 因為便秘有機會導致尿道發炎ga.

wong3284, 可否給我你的兒科醫生的資料. many many thanks.

複式洋房

TIKTIKBABY,

好開心聽到妳bb冇事....其他媽咪我地要堅強呀

複式洋房

KKWL,

我有幫呀B買保險, 但係當我打去問有關保險,佢話如果係先天性係冇得保的, 所以妳們要問清楚先好買呀..........

民房

TIKTIKBABY,
你有否藉此為兒子爭取排期做割包皮手術呢?一方面為兒子除去後顧之憂,另一方面價錢廉宜。
我也為你的兒子不是患上尿倒流而高興,但你在照顧他時要更加小心,上兩次尿道炎也可能因大便洗不清。你可否考慮在兒子大便後用棉花及水洗擦下身,那會比用濕紙巾更乾淨;當然,最好能立即浸水洗去大便(如洗澡,但只是洗擦下身),又或及早訓練他如廁,減低受感染的機會。

民房

Hi,
我BB亦有尿液倒流(1級)同試過一次尿道炎,醫生要BB做DMSA核子造影,是否一定要做呢?我心大心細,做的話,不只話有幅射,最怕是再插d嘢入去會受感染.而且就算知道個腎仔花左,咁又可以點呢?請指教!

wong3284:可否給我兒童泌尿科醫生的contact?

thanks

悠悠媽

男爵府

TIKTIKBABY
恭喜晒你同埋你仔仔,一天都光晒lu!

各位mami同埋bb
你o地都要努力加油,戰勝尿道炎呀!

大宅

我之前都唔係好關心lee 個兒尿道炎問題﹐ 但入黎睇下就開始驚啦。。。請問點先知道有﹖﹖同點樣可以預防﹖ 我見有媽媽話仔仔尿完可以拉下包皮洗﹐但我睇書話唔好成日拉開洗嫁。。。甘點好﹖﹖

大宅

TIKTIKBABY
恭喜你. 不過如其他媽媽所講, 你要注意bb既衛生問題, 以免bb翻發尿道炎. take care.

littleeva
等我多口答下你~
1 ) 好想請問您是否在 政府做 尿道倒流 ? -係, 屯門醫院
2) 要否留院做 - 早上9時入院, 下午約4-5時出院
3) 您仔仔cry 得勁嗎 ? - 囡囡o向插尿喉時喊得好勁
4) 是否即時知 結果 - 唔係, 下次覆診時先知
5) 咁您仔仔還需要 覆診跟進嗎 ?- 要

qq888
我有比盈盈飲開奶茶, 不過同食抗生素相隔2小時.

KKWL
做檢查時bb唔痛既, 只係由尿喉打d螢光劑入去.

tbc悠悠媽
依我所記得, DMSA唔駛插尿喉, 只係種豆打d野入血. 盈盈下個月又要做DMSA啦.

pegbrian
唔駛驚咁多, 因為湊bb已經有好多事要我地憂心啦. 其實如果自己湊開bb, bb有咩唔妥自己一定知既. 只要注意衛生就ok了.

複式洋房

littleeva 寫道:
TIKTIKBABY

多謝您的資料, 好開心知道您仔仔冇事.

1 ) 好想請問您是否在 政府做 尿道倒流 ?

2) 要否留院做

3) 您仔仔cry 得勁嗎 ?

4) 是否即時知 結果

5) 咁您仔仔還需要 覆診跟進嗎 ?

10 分謝謝您

1) 我係私家做的.
2) 不用留院, 政府就要辦理入院手續, 但都係不用留院.
3) 我仔仔好叻ar, 無cry 到, 可能私家醫生手勢好d, 佢地好小心和好detail explain 比我地知所有info.
4) 係ar, 我可以入埋去, 睇住個電視機, 和陪仔仔. 醫生即時講 結果比我知. 因我唔想等, 所以先去私家做.
5) 要ar, 因我要帶返個report 比政府醫院, 因佢地話做完尿道倒流後, 重要做核子x-ray 先可停藥.

複式洋房

[quote]
qq888 寫道:
你地有無比BB飲開奶茶呀,我驚食消炎藥唔飲得,BB今日第3日無便便,我巳經餐餐用米水開奶等佢無咁熱氣,同埋我想問

複式洋房

TIKTIKBABY,
你有否藉此為兒子爭取排期做割包皮手術呢?一方面為兒子除去後顧之憂,另一方面價錢廉宜。
我也為你的兒子不是患上尿倒流而高興,但你在照顧他時要更加小心,上兩次尿道炎也可能因大便洗不清。你可否考慮在兒子大便後用棉花及水洗擦下身,那會比用濕紙巾更乾淨;當然,最好能立即浸水洗去大便(如洗澡,但只是洗擦下身),又或及早訓練他如廁,減低受感染的機會。

我現在每次仔仔去完大便我都立刻同佢洗pet pet, 我轉用棉花濕水, 濕紙巾出街先用. 割包皮手術, 我仔仔未出生時已問過醫生, 佢唔recommand lor. 佢話bb 都會pain ga. 所以我無想過會做, except 醫生話要做先做la.

首頁
45678...54

尾頁

跳至