跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 有沒有2004年3月的準媽媽?

小樹熊,
你有心, 我會盡量休息, 唔理咁多.
我緊有keep 住d相, 將來俾bb睇番, 一定會好得意.
我同公司講o左, 老細都冇野, 佢之前都叫我一生要生2個, 俾佢講中, 生埋呢個就收工, 我估老細都會好放心, 放埋今次產假, 我以後都唔會放, 好過請過個, 唔知幾時個新人又話要結婚,又話要生仔,佢咪蝕本, 哈哈, 係咪好阿Q
而家咁時勢, 唔擔心得咁多, 總之盡力而為, 煮到嚟咪食,
我記得馱大b時我都會好似你咁, 亂諗野,攪到自己唔開心, 不過自己話俾自己知, 唔好亂諗野, 唔好唔開心, 胎教對bb好重要.

worry,
我都冇點重,可能呢排多病痛, 又冇胃口, 不過唔駛擔心, 頭幾個月係咁, 後尾幾個月會重得好快,最緊要係食得同瞓得.

民房

HELLO! 你地好!

我可唔可以加入你地呀? 我又係2004年3月預產期, 我第一胎,eat and sleep 都 OK. 我又擔心又開心, 因為腸胃炎,有 肚痛and 肚"all", 怕bb有事.

各位, Take Care ! 身體健康 !!

大宅

又次update了因為有winnie 123加入啊!

1 ) LTF --------- 預產期 3/3 --- 第二胎
2 ) worry ------- 預產期14/3 --- 第一胎
3 ) googoo ----- 預產期20/3 --- 第一胎
4 ) BoBo1 ------ 預產期21/3 --- 第一胎
5 ) 的兒 --------- 預產期25/3 --- 第一胎
6 ) Sakura ------ 預產期25/3 --- 第二胎
7 ) Wynne ------ 預產期26/3 --- 第二胎
8 ) Woodsoi ---- 預產期26/3 --- 第二胎
9 ) carolyu ------ 預產期26/3 --- 第二胎
10) 小樹熊 ------- 預產期27/3 --- 第二胎 --- 瑪嘉烈生
11) Ying Ma Ma --預產期30/3 --- 第二胎
12) winnie 123 --預產期 ? /3 --- 第一胎
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

大宅

worry,

我重左三磅啦? 因為食多左好多野, 時常想食野, 但我看書講頭三個月應該肥五磅, 三至六個月肥十磅, 六至九個月又肥十磅. 總數25磅, 所以現在日日磅重, 我要等多兩個多星期先看醫生, 好開心, 現在我老公日日都聽下我個肚. 我個肚大得好快, 你地呢? d人以為我四個月, 你地係唔係咁? 點解我會咁?
我已用大肚婆bra, 你地呢?

複式洋房

Hello!大家好,我都係2004年3月的媽媽,可以讓我加入嗎?

今次是第2次懷孕,第1次懷孕在兩年前,可惜在9星期時小產了,所以今次比較緊張,好驚又小產。 我的預產期是3月21日,現在只係有個小肚腩,重了2磅。 兩星期前照過超聲波,看見BB心跳很開心,但又很擔心跟上次結果一樣。

剛剛從電視看到有關香薰的介紹,原來大肚婆是不可聞茉莉花香薰的,但我卻擺放了一瓶在office好幾個月,不知有沒有危險呢?

大宅

sasi_lam :

你同我一日預產期呀? 我現在都很小心, 因為都未三個月, 但現在開始見肚, 我日日係屋企, 都唔想落街, 因為係屋企安全d, 唔好行咁多路, 訓多d覺啦? 我都重左三磅, 好想食野?
得閒再傾.

大宅

1 ) LTF --------- 預產期 3/3 --- 第二胎
2 ) winnie 123 --預產期10/3 --- 第一胎
3 ) worry ------- 預產期14/3 --- 第一胎
4 ) googoo ----- 預產期20/3 --- 第一胎
5 ) BoBo1 ------ 預產期21/3 --- 第一胎
6 ) sasi_lam ---- 預產期21/3 --- 第一胎
7 ) 的兒 --------- 預產期25/3 --- 第一胎
8 ) Sakura ------ 預產期25/3 --- 第二胎
9 ) Wynne ------ 預產期26/3 --- 第二胎
10) Woodsoi ---- 預產期26/3 --- 第二胎
11) carolyu ----- 預產期26/3 --- 第二胎
12) 小樹熊 ------- 預產期27/3 --- 第二胎 --- 瑪嘉烈生
13) Ying Ma Ma --預產期30/3 --- 第二胎

我地好似幾人多勢壯喎 :-P sasi_lam你又真係要小心d身體、唔好太緊張放鬆d心情啦,對個胎的成長會好D o架。

你地有冇覺得皮膚變差o左呀? 我已經有食魚肝油、飲鮮奶、食芝士,其實由我生完囡囡之後都一直keep住有食,但係呢幾日天氣咁濕,我覺得面頰兩邊d皮膚好乾、好緊仲有少少痕,已經查o左保濕成份的cream了,但係朝早查完到10點零11點鐘又開始覺得乾了。我對上一次駝住囡囡時都有咁o既情況,當時都有7、8個月 (年尾天氣較冬時) 先至出現。

今次咁早就o黎~ 打後幾個月都唔知可以查d乜了。 :-(
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

大宅

小樹熊,

由一有左開始, 我d皮膚很差, 勁生暗瘖, 又容易敏感, 同之前唔同左, 不過近排好番d, 有人話如果係仔, d皮膚會很差, 因為我個妹生女個時d皮膚很好, 如果真係仔, d皮膚差d都無所謂.

民房

小樹熊,

請加入我預產期係3月10日. 不過我D "M" 唔準, Doctor said: next WED is 12weeks ?!

sasi_lam.....小心身體, don't worry!!

複式洋房

多謝各位關心!

有左之後,我兩側臉都出了很多暗粒,好慘呀!我睇應該同苛爾蒙有關,無辦法。

大宅

To bobo1,

How many weeks do u have now?
I am 5weeks and 4 days only.
When do u do the first ultrasound?
I am really nervous and want to be 12 weeks, then bb will be more stable.
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

別墅

我上過星期五去做驗查, 醫生話個胎於7週已停止發展, 所以星期六到QE急政室排隊做手術. 手術成功. 但身體十分弱, 現正休息.

pls help to delete my name from the list.

carol

大宅

delfin,

我未夠五週己經照左超聲波, 因為想看看個胎, 擔心有其他問題, 照左好d, 但現在日日都會看下個肚有沒有變化, 因為我個人比較緊張. 你今次係第二胎, 唔好意思, 你第一胎係咪囝囝.

複式洋房

interesting, do you guys in hk got to get an ultrasound on every doctor visit? in canada here, we are only allow one ultrasound at 18 weeks. you'll get more only if there are other complications/problems. do you have to pay yourself?

i don't think i've gained any weight. still don't have much of an appetite. i had a dr visit the other day and the dr even said that i might have lose weight.

大宅

To BoBo1,

I am also a very nervous person and especially the first 3 months.

Yesterday, I also go to 照左超聲波 (only 5 weeks and 4 days and the doctor also laught at me and said so early), 因為I want to看個胎, 擔心有其他問題, 照左好d.

This is my 你第一胎 as the picture is chosen by BK:)

When do u see the hear beat from the ultrasound?

Which doctor do u see?

Where do u give birth?

I may go to St.Teresa's Hosptal.

大宅

carolyu,

我真係替你難過,心情平復了嗎? 記得好d休息一o下,記住都要食 d 燉品調理返個身體呀。 :-(

Wynne,

係香港的政府醫院一般都有兩次照超聲波的機會,除非個胎有點點問題才會額外幫你照。而私家醫生處其實就除時都可以幫你照,佢地而家d services好到幫你整埋錄影帶、相片,除了普通超聲波之外仲有3D、4D、彩色等比顧客選擇,有個別專門做產前檢查而又家私家醫院掛牌接生的醫生,佢地的診所幫孕婦照的地方仲會有柔和的音樂及十分舒適的環境去配合孕婦及其家人的心情; 當然呢D都係一分錢一分貨,據我所知最平的只收 $280.- (超聲波要帶留念加收$100.-),最貴的去到二千幾 (4D包胎的照片、錄影帶 / VCD另計)。之前睇雜誰介紹有位太太每月都會好超,其實都係想同BB保持緊密D的關係,亦都係留返個紀念,而家係香港真係算做好平常了,因為醫生都表示做呢方面的檢查係不會對胎兒構成不良影響。

我都有打算去照不過做會等到12週到先會清楚D嘛,以後重照唔照都未決定,睇情況啦,BB OK我荷包又OK咪去照囉,如果唔係都會留返D錢比BB出世用,始終到時都係兩個小朋友開支需要分配得小心D。

你都要吃多點東西了,老人家成日講:"大o既唔食、細o既都要食啦!" :-P 我呢幾日胃口都好怪,明明覺得好肚餓,但只係食少少野就即刻覺得個胃頂住頂住,有時仲覺得反胃 (好彩冇嘔過),最慘係見到好想食o既野,但遞到埋口又食唔落好慘呀,真係眼看手勿動,動親就知味道。

2 ) winnie 123 --預產期10/3 --- 第一胎
3 ) worry ------- 預產期14/3 --- 第一胎
4 ) googoo ----- 預產期20/3 --- 第一胎
5 ) BoBo1 ------ 預產期21/3 --- 第一胎
6 ) sasi_lam ---- 預產期21/3 --- 第一胎
7 ) 的兒 --------- 預產期25/3 --- 第一胎
8 ) Sakura ------ 預產期25/3 --- 第二胎
9 ) Wynne ------ 預產期26/3 --- 第二胎
10) Woodsoi ---- 預產期26/3 --- 第二胎
11) 小樹熊 ------- 預產期27/3 --- 第二胎 --- 瑪嘉烈生
12) Ying Ma Ma --預產期30/3 --- 第二胎

洋房

Carolyu,
sorry to hear that. Take care.

大宅

To 小樹熊 ,

Do u know this doctor address and tel?

To carolyu,

I am sorry to hear about that, but the first thing is to make your body become healthy ar.. Take Care:)

民房

carolyu,

好好休息, Take Care.

大宅

原來我地搬了家也不知道 :-P

delfin,

你想知邊個醫生資料呀? 我而家contact緊o個個係元朗o黎,另外果d就要摷o下了,因為都係睇雜誌睇返o黎,但我記得我係有keep住的。

首頁

尾頁

跳至