影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

wyl 發表於 13-6-30 23:23
主要都係叫人活在當下,盡力做好每一個選擇,別讓未來的自己後悔
我依家先追番上去先前係呢度嘅留言,有百度的解說,都解得幾複雜,

講到2032年,因為最尾雪山一幕,呢幕實在有點玩弄觀眾意味。

曾經有個廣告,將2個場景一同進行,一個係諸事不順,因為遲

出門口少少,一個係事事順利,因為提早出門。

係嘅人生冇take two,在面對選擇時,就應該做好,但有時並不

是人去作選擇,而係命運去選擇人,人生就係咁無奈。

劇中最重要嘅人物係女主角,而非男主角,佢的命運真係印印腳,

由男主角艱苦地經營回來,我覺得好羨慕女主角修來的福,有個

為佢改命的男人。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

SandyKL 發表於 13-7-1 00:30
我依家先追番上去先前係呢度嘅留言,有百度的解說,都解得幾複雜,

講到2032年,因為最尾雪山一幕,呢幕實 ...
你講嗰個廣告我都有睇過,差之毫釐謬之千里就係這樣一回事。命運這東西我想還是有的,在人力範圍以內也只能盡一己之力去嘗試做好每件事每個選擇,盡力對得住自己和身邊嘅人,當然人無完人,沒可能事事完美,盡過力都唔得也就處之泰然吧,亦無謂一輩子耿耿於懷,過得不快樂。女主角自己什麼都不用做的意思也就是說,她控制不了自己的命運,只能隨他人之手而改變,有幸有不幸吧。

琥珀宮

wyl 發表於 13-7-1 09:58
你講嗰個廣告我都有睇過,差之毫釐謬之千里就係這樣一回事。命運這東西我想還是有的,在人力範圍以內也只能 ...女主角自己什麼都不用做的意思也就是說,她控制不了自己的命運,只能隨他人之手而改變,有幸有不幸吧。

呢個就係觀點與角度不同,凡事有兩面,洋人都有句諺語:

A coin has two sides

整齣劇都想帶出此訊息。

大宅

20s choice 李真旭得獎了!!!

drama star !!!!

i_jdg    發表於 13-7-18 23:50

侯爵府

SandyKL 發表於 13-6-29 17:07
呢個男主角原來叫李真旭,講真我覺得佢有少少醜,但身型就好掂,

可能係劇中佢與女主角的感情互動,托到令 ...

我就係因為個女主角而睇得唔係好投入......睇吓停吓咁...

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

引用:20s+choice+李真旭得獎了!!!+drama+star+!!

原帖由 RainyDay 於 13-07-18 發表
20s choice 李真旭得獎了!!!

drama star !!!!

大宅

bero 發表於 13-7-18 20:57
我就係因為個女主角而睇得唔係好投入......睇吓停吓咁...
個女主角唔靚(同仁顯差好遠), 搞到我睇左兩集放低左!

侯爵府

Imel 發表於 13-7-24 10:43
個女主角唔靚(同仁顯差好遠), 搞到我睇左兩集放低左!

所以髮型真係好影響, 女主角係"對我說謊試試"個女2來架, 果時睇佢仲靚左女1添.

子爵府

好多人推依套,但女一演技太表面化,我就投入唔到!

大宅

回覆 bero 的帖子

長髮好d, 但點都唔係靚 law

大宅

睇左你地推界, 我一睇就追到13集, 真係好好睇, 劇情好緊湊, 但我就有D唔明, 唔明點解佢既醫生朋友明明係同佢做緊手術跟住死左, 仲咩其實佢又係冇死到既, 我知道因為改變左, 但唔明點解係做做下手術又記番起完來佢未死。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

blueblueblue 發表於 13-7-26 12:21
睇左你地推界, 我一睇就追到13集, 真係好好睇, 劇情好緊湊, 但我就有D唔明, 唔明點解佢既醫生朋友明明係同 ...

當小善宇知道自己患腦瘤會在38歲死時,佢就會防患未然,所以即使到佢長大後再有呢個病都一早已發現並治療,唔會拖到無藥可救。咁歷史改變咗,新的歷史注入醫生朋友的記憶中,所以最後死的並非大善宇。

大宅

陪月勳章

回覆 wyl 的帖子

睇晒了, 真的好好睇, 多謝推介!
我理解係最後個老善宇係2032年的善宇, 因大善宇已死於1993, 可能正宇都會再找香, 因為始終佢都想挽救自己殺左阿爸, 而老善宇拿了香等了二十年先用來救正宇, 咁亦都證明左小善宇沒有跟大善宇的路, 可活到2032都未死!

wyl    發表於 13-7-31 22:40

大宅

kenniswsyip 發表於 13-7-31 21:43
回覆 wyl 的帖子

睇晒了, 真的好好睇, 多謝推介!
2032 ?! 點解我睇唔到?!
乜唔係最多講到2013 咋咩?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

呢套好正, 正睇到第5集.

大宅

畀面勳章

kat_wang 發表於 13-8-1 12:16
2032 ?! 點解我睇唔到?!
乜唔係最多講到2013 咋咩?

我都睇唔到, 最後一幕係在雪地救番阿哥, 乜仲有咩?

大宅

畀面勳章

我即刻再開第20集黎睇, 救大哥的是滿臉鬍鬚的, 可能就是大家說 2032的老善宇, 我看的千尋無字幕, 只是聽到他叫了一聲哥 (韓文), 就完場, 一頭霧水~

琥珀宮

TIN_C_C 發表於 13-8-6 21:54
我即刻再開第20集黎睇, 救大哥的是滿臉鬍鬚的, 可能就是大家說 2032的老善宇, 我看的千尋無字幕, 只是聽到 ...
完場朴善宇對哥哥說: 好久不見了,哥!

TIN_C_C    發表於 13-8-6 22:17

公爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

男主角的霆好man & sexy

大宅

認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

我都係啱啱睇完,但係覺得個結局唔好睇,同埋有啲唔明!
點解正宇喺雪山度?乜佢唔係做緊醫生咩?

首頁

尾頁

跳至