自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

Mrs.Wong 發表於 23-7-22 20:07
唔想讀職專就唔好交留位費。
24/7下午去博FD。
如果有位的話,有機會會靈活收生,低分少少都入到。

好的,再傾傾 睇佢取向
如果博FD , 唔得就揀職專或毅進,毅進應該幾時報都得吧?無寫時限

男爵府

小ice 發表於 23-7-22 22:53
毅進一年8萬 學費好像4萬啫,你講住埋宿舍?
我指生活費係食野錢 同學仔都要出下街傾功課咁

預多4萬岩架啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

Become 發表於 23-7-22 22:56
我指生活費係食野錢 同學仔都要出下街傾功課咁

預多4萬岩架啦

原來指生活費 多數都係一日3餐+車費,我仔好宅好少約同學仔出街,中學6年甚少約人出街 在家打機多

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

小ice 發表於 23-7-22 15:23
你仔DSE全炒意思全U?聽聞FD收生都要求有6分左右先收,是嗎?我仔已報職專,仲可以轉咩?其實我仔想考返5條 ...

得中文和通識合格咋。
我已交留位費,想轉,打去學校攪,俾幾百蚊轉去讀FD

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

2024年龍年勳章

Giant 發表於 23-7-22 23:11
得中文和通識合格咋。
我已交留位費,想轉,打去學校攪,俾幾百蚊轉去讀FD
...

我仔全部唔合格,你仔中文和通識起碼有2合格
留位費即是5千?咁轉左FD有無得退返5千? 我以為比左留位費代表已確認無得轉,請問你係打去FD問仲有無位嗎?問到有位就轉?唔好意思我想了解多啲 希望你唔好嫌我煩啦,我唔知有咩途徑知道其他科目有咩位剩? 除非我唔交留位費等24號中午後。。

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

小ice 發表於 23-7-23 00:59
留位費即是5千?咁轉左FD有無得退返5千? 我以為比左留位費代 ...

俾咗錢就冇得退,除非派到JUPAS大學資助學位。如果俾咗DVE錢,搵到DFS有位收佢,可以俾錢($200)轉科。
但既然想攞返5條2,DVE直程唔好俾錢,等明天下午去搵DFS位,搵唔到再去搵DAE。今年學位多過考生,課程無咁易滿。
不過多口講多句,你個仔科科唔合格,你要同佢認真傾清楚,係咪真係要讀書?如果俾錢攞咗個位,開學之後走堂、上堂打機、hea做功課同project,就不如慳返。
呢d都係大專課程,學生可以帶手機、電腦上堂。導師唔會好似中學老師咁管得咁嚴,上堂唔聽書亦好少話你,更唔會搵家長。

你確定個仔會認真讀書至好俾錢!!

大宅

2024年龍年勳章

Giant 發表於 23-7-22 07:30
有選修科唔駛考試咁著數?

中英數必修,再有5科選2科補充科目,其中有3科唔使考試,選修科睇下你選咩科,有D科目考試pass 都唔易

大宅

2024年龍年勳章

Giant 發表於 23-7-22 07:36
請問DSF係咩?
另外,DAE學費都幾貴,前身毅進都係咁貴的嗎?

DAE有免入息審查退還30%學費,家庭有需要,可以申請學資處需要入息審查半額/全額政府津貼

珍珠宮

2024年龍年勳章

Mrs.Wong 發表於 23-7-23 08:08
俾咗錢就冇得退,除非派到JUPAS大學資助學位。如果俾咗DVE錢,搵到DFS有位收佢,可以俾錢($200)轉科。
但 ...

你講得都啱,我仔都擔心自己唔知讀唔讀到5條2,因佢都知自己成績好差 唉…
我諗佢還在不停嘗試和摸索中,即使揀左又未必喜歡,就好似高中選修科一樣,揀完唔鐘意,覺得難。。
見到佢咁,我都覺得好無奈和擔憂,我覺得自己最近好像有抑鬱症和焦慮

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我仔都係得4分 vtc fd收左,佢英文有2,佢成日掛住打機,今年我真係要督促佢。太心散,真係令我好down. 之前仲係我幫佢揾,叫佢上網報左先,e app都係我叫佢整,對住佢真係想死!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

Giant 發表於 23-7-22 15:06
嚟緊九月讀HD喇。
其實舊年原本佢報咗職專嘅,因覺得佢唔係讀書材料,不如學一門手藝仲實際;不過臨開學佢 ...

我仔數都唔合格,報左fd, 我見張通告話唔合格可報基礎數學3,請問你仔係米報呢個?係米開學先報?

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

kit2004 發表於 23-7-23 14:13
我仔數都唔合格,報左fd, 我見張通告話唔合格可報基礎數學3,請問你仔係米報呢個?係米開學先報?
...

數學唔合格嘅話,第1學期讀基礎數學一,第2學期讀基礎數學二,合格至可以畢業,當有5條2包中英。第3學期可以選修基礎數學三,合格嘅話,當5條2包中英數。

珍珠宮

2024年龍年勳章

kit2004 發表於 23-7-23 13:59
我仔都係得4分 vtc fd收左,佢英文有2,佢成日掛住打機,今年我真係要督促佢。太心散,真係令我 ...

一樣 對住佢真是好down 之前都係我提佢上網報名先

珍珠宮

Mrs.Wong 發表於 23-7-23 08:08
但 ...

想請教如果俾左DVE基礎文憑嘅錢,如果遲d有人唔讀FD 放返d位出來系咪都可以去報?(網上留意有冇位嗎?)如果收,就可以俾200蚊轉去FD?
VTC FD 或DVE 易讀啲?謝分享(emoji)

伯爵府

hellomiki 發表於 23-7-24 00:16
想請教如果俾左DVE基礎文憑嘅錢,如果遲d有人唔讀FD 放返d位出來系咪都可以去報?(網上留意有冇位嗎?) ...

DVE俾咗錢的話,今日下午去心儀嘅院校問吓想讀嘅DFS收唔收,收就入form轉,唔收就試下第二間。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

kit2004 發表於 23-7-23 14:13
...

學期2時會有通告,想報嘅就交學費,學期3至上數學延伸的
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

留位費即是5千?咁轉左FD有無得退返5千? 我以為比左留位費代 ...

唔會嫌煩呀,妳唔好嫌我覆得慢至真。
記憶中我交咗$5000,之後交$200轉班,嗰$5000變咗係FD的留位費。
記憶中係咁,妳打去問吓,有位應該冇問題。

伯爵府

小ice 發表於 23-7-21 19:22
我仔呢個分數VTC唔收, 同學5分就收咗
我仔有學障,文唔得武又唔得 不知 ...

咁讀職專啱佢D,多實操。職專張cert雖然唔當五科2, 但日後佢想再進修都可以報vtc某D高級文憑課程。

伯爵府

全部唔合格都無心機讀啦。通常一係報職專, 一係報酒店或廚。酒店或廚完成中六就可以報文憑diploma 課程。都唔錯咖。

https://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/s6/diploma/

珍珠宮

ilovebb2019 發表於 23-7-24 10:26
全部唔合格都無心機讀啦。通常一係報職專, 一係報酒店或廚。酒店或廚完成中六就可以報文憑diploma 課程。 ...

請問你有朋友讀過酒店或廚嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊