論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

細姐姐 發表於 21-2-27 17:18
打工人,點都唔啱,可能激到個僱主好厲害,好忟

所以工人唔得,快炒就算

佢有冇激前僱主博抄我就唔知
不過佢做嘢我行我素
唔識分莊閒就一定㗎啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

apple510 發表於 21-2-27 18:13
係咪bun 都係蠱惑啲㗎呢
我有個婆婆之前嗰個印印好好㗎,有純品又聽話,我好想要番佢。
...
我怕咗印,
2010 年件6日鮮, 唔沖凉, 唔洗頭, 唔換底衫褲, 第4日去agency話叫佢沖涼,閂埋門在廁所開大水喉成粒鐘, 拍門睇佢做乜鬼? 廁所水塘咁, 但個身乾嘅。 你知啦, 沖完毛巾抹乾, 個身仲有水氣呀。 我話你無沖涼? 成個鐘做乜? 答我乾淨喎。
一日食4餐, 一至二個公仔麵, 話好好食。 踎在廚房, 一隻手攞麪食, 另一隻手抓私人地帶妹妹痕。 叫佢洗手, 話未食完。

頭一晚話好驚, 我度有鬼喎。 我話你信回教架? 佢話係。 我話回教無鬼架? 你信乜野? 鬼男定女呀? 老定细呀?你若驚, 出廳對住觀音訓啦。
我返去訓。
嚇我? 鬼我信, 但你條盲毛, 嚇我? 鬼佢條命。

半夜三更發開口夢慘叫, 好似比人追殺。

吸塵唔識, 地拖唔識。 咁好似亞信, 扒在地抹啦, 辛苦。

6日掃把咗, 鬧死都用bun.

若印拜神, 似鬼上身, 火燭唔走, baby喊唔理, 打門唔開, 老公揾小三都晤理。

怕咗印。

大宅

lily-of-valley 發表於 21-2-27 18:43
我怕咗印,
2010 年件6日鮮, 唔沖凉, 唔洗頭, 唔換底衫褲, 第4日去agency話叫佢沖涼,閂埋門在廁所開 ...

嘩你個印真係好恐怖
我哋之前都試過有個印印,原本都係諗住佢雖然有啲蠢但個人純品,點知學壞晒走去這才財仔仲追債上門。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

apple510 發表於 21-2-27 20:22
嘩你個印真係好恐怖
我哋之前都試過有個印印,原本都係諗住佢雖然有啲蠢但個人純品,點知學壞晒走去這才財 ...

www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2870167&extra=page%3D1&page=2

6日掃把咗。 蠢之餘, 仲偷錢。

複式洋房

回覆 木土土 的帖子

我覺得香港人習慣係公司做嘢,湊新人一陣就自動波,請人返嚟,你唔會expect 佢由年頭湊到年尾,第二年又係咁。所以有時真係自我安慰,當文化差異。

大宅

lily-of-valley 發表於 21-2-27 22:24
www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2870167&extra=page%3D1&page=2

6日掃把咗。 蠢之 ...

終於睇完你呢份post,
真係好精彩呀
搞到我依家都發覺我屋企bun bun 都唔算太差

象牙宮

Bun就陳衰寸, 但醒去衰偷揾著數個度,
印就真係蠢, 但太核突。

有冇正常D架? 有, 少。祝大家好運。

象牙宮

[quote]apple510 發表於 21-2-28 13:06
終於睇完你呢份post,
真係好精彩呀
搞到我依家都發覺我屋企bun bun
www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14035314&extra=page%3D1&page=2

象牙宮

apple510 發表於 21-2-23 08:15
我想問吓如果比food allowance 工人嘅話係唔係即時話家庭用具同埋d調味料都唔駛包? thank you (emoji)(emo ...

佢照食, 照用你的食物。
Food 是當雇主, 沒煮食。
food allowance = 加人工。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 21-3-1 16:41

明白睇完大家比我嘅意見之後我諗我都係打消呢個念頭,真係好無奈,呢啲就係俗稱嘅打工皇帝

珍珠宮

333s 發表於 21-3-1 16:41

我們差不多每天在家食飯,我個做了幾年的bun居然想我比food allowance, 真的當我白痴!

首頁

尾頁

跳至